Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Temmuz '09

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Altın Köşe

Altın Köşe
 

Dolunayda bozburun körfezi


Altın Köşe

Bozburun’a deniz yoluyla geldiğinizde size önce Limandaki sağlı sollu iki fener karşılar. Karaya yani Bozburun’a ayak bastığınızda önce karşılayan belediye görevlileri olur.

Yolculuğumuzun yorgunluğunu çıkarmak ve açıkan karnınızı doyurmak için liman caddesindeki liman manzaralı Liman resteorant, Fişherman hause, Kandil (Şafak ustanın yeri) resteorant, Osman’s place garden isimli resteoratların önünden yürürsünüz biraz devam ederseniz möve resteorat ve yanında lokum mantı evi’ ne ulaşırsınız. Hangisi sizi cezbederse yorgunluğunuzu orada bırakabilirsiniz.

Kandil restorant ev yemekleriyle bir aile işletmesidir. Şafak usta ve eşi Saime hanım ve yardımcıları Binnaz hanım tadına doyamayacağınız Akdeniz yemekleri ve günlük balık çeşitleriyle her zaman Mutfakta hazırdırlar. Yaz aylarında sebzeleri kendi bahçelerinde yetiştirmeleri bu tadın sırrı olsa gerek.

Yemekten sonra Deniz buyunca Yeşilova mahallesine kadar yürüyelim.

Camii, kahvehane, bakkal, ptt, market geniş bir yol boşluğuna bakar. Bu boşluk çarşı meydanı olarak kullanılır. Bu boşluğun bir bölümünü hayır amaçlı yapılmış şadırvan kapatır. Etrafında Kauçuk ağaçları ve asırlık olmasada çınar ağaçları yazın sıcağında serinlik arayanların mekanı olur. Meydanın en eski kahve işletmecisi Mehmet Ali dayının (Nüfus adı Şahin halk arasında Mehmet Ali bilinir) kahvesini içmek kauçuk ağacının koyu gölgesinde bir nostalji olur. Yemek arkası bir kahve veya çay içmek ayrı bir zevktir. Yürümeyi buradan devam edersek.

Sağ yanımız deniz, sol yanımızda imar mevzuatını rest çekmiş bozburun yerleşiminden bir bölümünü oluşturur. Evlerden dönüştürülmüş pansiyonlar karşılar bizi, deniz mevsimini pansiyonlarda geçirenleri yol kenarında denizle hemen kuçaklaşan şezlonglarında görürüz. Kalmak fikrindeyseniz pansiyon isimlerini telefonlarıyla verelim.

Yılmaz pansiyon 0252 456 21 64

Suna Pansiyon 0252 456 21 19

Şirin pansiyon 0252 456 27 59

Ünlü apart 0252 456 21 34

Uslu Pansiyon 0252 456 20 06

Esengül Pansiyon 0252 456 21 53

Bilge Pansiyon 0252 456 23 26

Dinç Pansiyon 0252 456 21 72

Yılmaz Kaptan 0252 456 21 51

Yalçın Pansiyon 0252 456 24 08

Dolphin Pansiyon 0252 456 24 08

Motel Melisa 0252 456 21 74

Otel Mete 0252 456 20 99

Yürüyüşümüz Otel Mete’de biter. Buradan ileride olan işletmelerin ulaşımı deniz yoluyla yapılır.

Yüzünüzü denize döndürdüğünüzde denizin sağında ve solunda heybetli dağların denizi tuttuğunu fark edersiniz .

Maviye kuçak açmış dağlarla çevrili bu beldeyi gizemli kılan denizin göl görünümünde olmasıdır. Beklide. Uçsuz buçaksız bir deniz görünmez. Türkiye’nin en güney batsındaki Aziziye yarım adası (taşlıca köyü) çevreler. Bozburun körfezini baktığımızda ilk güzümüze çarpan yeşil ada olur, sonra sırasıyla ufuk çizgisine doğru kiseli ada, kızıl ada, zeytin ada, söğüt ada ve ince burun yer alır, körfezin ağzını kapatırlar. Bozburun körfezi sanki bu adaların ardına gizlenmiştir. Dağların arasında bir gölmüş izlenimi verir. Adalar arası ada boğazı ismiyle dünyaca uğrak yeridir.

İşte bu manzarayı birde dolunayda seyredin. Saat 23.00 den sonra denizin kıpırdamadığını şahit olursunuz. Kalk uyan, dalgalan dememeniz için hiçbir neden yoktur. Geçenin bu sakinliğinde canınız çılgınlar gibi eğlenmek istiyor. İşte bu olmadı. Olamaz. Çılgınlar gibi eğlendirecek, gürültü çıkaran hiçbir ama hiçbir eğlence mekanı yoktur. Sessizlik ve geçenin içinde ada boğazında demir atmış mavi yolculuk yatlarından gelen kahkahayı duyarsınız rahatlıkla.

İşte bu dağlar çukurunda bir deniz değil, göl sakinliğinde bir deniz, ay ışığının altında kımıldamadan öylece saatlerce taki sabaha dek duran.

Sabahın erken saatlerinde bu sessizlik balıkçı motorlarının sesiyle bozulur. Akşamdan bıraktıkları ağları toplamak için çıkarlar denize, sessizliği ilk bozan bu teknelerin seyri denizin ayrı bir güzelliğidir. Birde ağları balık doluysa.

Horozların sesleri duyulur. Sabahın pırıltısı denizin üstünü biçimlendirmeye başladığında. Güneş yine her zamanki gibi güneşçe selamlar yeryüzüne ve sevdalıymışçasına sarar önce dağ yamaçlarına sonrada denizin her kıpırtısına.

Önce deniz kıpırdar sonra biz.

Birgün kahve sohbetinde dedimki yanımdakilere; Bozburun’un adını değiştirelim. Herkes şaşkın ve merakla baktılar.

Ne koyacaksın

‘’Altın Kapı’’ dedim.

Burası Bozburun değil aslında Altın köşe sessiz sakin ve mavi.

Muammer DENİZ

 
Toplam blog
: 12
: 725
Kayıt tarihi
: 09.01.09
 
 

Muammer DENİZ 1963 Yerkesik doğumlu, çocukluğunu Yerkesik'te yaşayıp lise yıllarında Muğla'yı tan..