Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '10

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Altın yine gözde

Altın yine gözde
 

Altın yine gözde, neden mi? Yükseliyor da ondan!

Halbuki bu blogu takip edenler altının neden yükseldiğini ve yükselecegini 2-3 seneden beri yazdığım yazılar nedeniyle biliyorlar.

Altın talebi ya kuyumculuk talebi ve endüstri talebi şeklinde olur, ya da asıl önemlisi yatırım talebi şeklinde. Altın fiyatını belirlemede yatırım talebi en önemli faktördür. Yatırım talebi ; ya merkez bankalarından yada kurumsal fon ve bireylerden gelir. Altın fiyatı yükseldi çünkü yatırım talebi artıyor ve artacak. Yatırım talebinde öne çıkan merkez bankaları Hindistan, Çin ve Rusya. Petrol ihraç eden ülkelerde dolar fazlaları için altına yöneliyorlar.

ABD merkez bankası FED için altın fiyatının yükselmesi artık çok önemli değil, FED'in önem verdiği altın fiyatının kontrolsüzce hızla artmasıdır, bu durumda ABD hazine bonoları hızla satılıp altına geçilir, Amerika'nın finans kaynakları kurur, FED faizi arttırmak zorunda kalır. FED bu süreci uzatmak için altın fiyatını bastırma amacıyla her şeyi yaptı, yapıyor ama altın gene de yükseliyor. Artık yapmak istediği sürecin kaçınılmaz olduğunu anlayıp, süreci yani altının yükseliş zamanını yavaşlatmak.

FED faiz arttırmaktan kaçınıyor, çünkü bu hem bankalar ve sanayi kuruluşlarının iflasını sonuçda işşizliği artıracak. Bu nedenle FED deflasyon edebiyatı yapıp piyasayı dolara boğarken enflasyondan bahsedemiyor.

FED'in bu çaresizliği piyasaların yanlış yönlenmesine neden olup düzeltici adım atamaması yani faizi artıramaması altının yükselmesine neden oluyor. Bu nokta önemli, yani FED istese de , doğru olduğunu kabul etse de faiz arttırmaktan kaçınmak zorunda.İflaslardan ve işsizlikten korkuyor; hem ekonomik hem politik olarak hareket alanı kısıtlanmış durumda.

O nedenle altın fiyatları daha yeni yükselmeye başladı, yatırım olarak altın hala rahatca önerilecek bir araç olarak gündeminizde dursun.

 
Toplam blog
: 25
: 1298
Kayıt tarihi
: 16.06.06
 
 

Trabzon doğumluyum. Uluslararası ve ulusal şirketlerde uzun süre finans yöneticiliği yaptım. Ekon..