Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ekim '08

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Amasya' nın haşhaşlı-cevizli çöreği..

Amasya' nın haşhaşlı-cevizli  çöreği..
 

Amasya'nın elması ve sultani bamyası ünlüdür. Yemeklerinden ise, baklalı yaprak dolması veeee..... AMASYA ÇÖREĞİ... Tadına doyulmaz. Çıtır çıtır...Hele bir de yanında semaver çayı da olursa... Değmeyin keyfimize...Özel günlerin vazgeçilmezidir AMASYA ÇÖREĞİ.... Bu kadar övgü yetmez ancak ben hemen nasıl yapıldığını anlatayım ki, bir an önce sizler de tadına varın....

ANNEMİN CEVİZLİ -HAŞAŞLI AMASYA ÇÖREĞİ ;

1)Bir su bardağı dövülmüş ceviz( Dövülmüş olmalı çünkü yağı çıksın )

2)Bir su bardağı kavrulmuş dövülmüş haşaş

3) Bir su bardağı sıvı yağ

4)Bir yemek kaşığı kuru maya yada yaş maya da olabilir

5) 1/2 Kg. un su tuz


YAPILIŞI


Yarım su bardağı ılık suya bir yemek kaşığı şeker ile kuru maya birlikte mayalandırılır.

Derin bir kaseye un tuz mayalanmış ılık su konularak kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Üzeri temiz bir bezle örtülerek yaklaşık yarım saat bekletilir mayası gelene kadar. (fırından da mayalı hamur alabilirsiniz iki tane yeterli)

Diğer taraftan bir kasede ceviz haşaş ve yağ karıştırılarak iç harç hazırlanır.

Mayalanmış hamur unlanmış tezgahın üzerine alınır beş altı bezeye ayrılır.Her beze açılarak üzerine hazırlanmış harç sürülür, üst üste konur. Bıçak yardımı ile uzunlamasına kesilip elle burularak şekil verilip yağlanmış tepsiye dizilir üzerine yumurta sürülür, ( 15 dakika tepsi mayası getirilir )170 derece de önceden ısıtılmış fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilir.

Çay yada ayranla iyi gider. Yarasın...Afiyet Olsun...Bol bol kilo olsun...

 
Toplam blog
: 180
: 771
Kayıt tarihi
: 14.08.07
 
 

Emekli matematik öğretmeniyim... Amasya memleketim... Anneyim... ..