Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Temmuz '12

 
Kategori
Dünya
 

Amerika’ya Yemen mektubu ve Pakistan anketi

Amerika’ya Yemen mektubu ve Pakistan anketi
 

Sana.com


Akademisyen, diplomat, sivil toplum temsilcileri ve aralarında araştırmacıların da bulunduğu bir grup Yemenli Obama’ya mektup göndermiş.

Mektup, El Kaide terör örgütünün Arap Yarımadasında başlayan faaliyetleri sonunda,  ilerde Yemen’in terör örgütlerinin savaş ve mücadele alanı olabileceğine dair Amerika istihbarat servisinin değerlendirmesine dikkat çekerek başlıyor.

Ekonomik, politik, diplomatik yardım taleplerinin yanı sıra mektupta en ilgi çeken konu, Amerika’nın insansız hava saldırı araçlarının rastgele hedefleri vurarak istihbarat bakımından faydasından çok zarar verdiğinin dile getirilmesi.

25. Haziran.2012 tarihli mektup, 5 sayfa olarak  devam ediyor. Yemen’de değişimin bir an önce gerçekleşebilmesi için Amerika’nın izleyeceği yol haritasına işaret ediliyor.  Gıda, sağlık, eğitim, güvenlik yardımlarından ve demokratikleşme hareketinin sürekli ve kalıcı olabilmesi bakımından fikirler ileri sürülüyor. Arap Yarımadasının güvenliğinin nasıl sağlanacağı konusunda önerilerde bulunuyor.

Öte yandan Pakistan’da 1206 kişiyle görüşerek mart ve nisan aylarında yapılan bir anket, Pakistan halkının %75’nin Amerika’yı düşman olarak gördüğünü ortaya koyuyor.

Anket, ABD’nin  Pakistan’a yaptığı yüklü bir yardımdan sonra yapılıyor ve  yardımın Amerika’ya olan sevgi ya da sempatinin gelişmesine bir katkıda bulunmadığını gösteriyor.

Mısır’da Gallup’un araştırmasına göre, hem dinciler hem radikalar %79 oranında Amerika’ya karşı.

Bir yıl önce, “Amerika ile güçlü bağlar kurulmalı mı“ sorusuna %60 Pakistanlı evet derken, bu yıl  oran %45’e düşüyor.

Pakistanlı da  tıpkı Yemenli gibi insansız hava saldırı araçlarından ve bunların sivil hedefleri vurmasından şikayet ediyor .

İnsanlı insansız ne fark ediyor, ucunda ölüm olduktan sonra.

Amerika, dünyanın şikayet ve dilek merci.

Ortadoğu ve İslam dünyası kaynayan kazan.  Bu kazana el atanlar, bir yanda Çin, Rusya , İran, diğer yanda ABD ve bazı Avrupa devletleri.

Dünya yeniden şekillenirken yeni bir paylaşım savaşına doğru yürüyor.  Aynı süreç içinde kıran kırana mücadele.

Ajitasyon ve kışkırtmalar içinde  bu kazandan kimlerin eli yanacak, kimler kazanacak belli değil.

Hüseyin Seyfi

Kay. Atlantic Council, Los Angeles Times, WSJ, 

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..