Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Temmuz '12

 
Kategori
Dünya
 

Mısır’ı kim kaybetti soruları

Mısır’ı kim kaybetti soruları
 

Mısır’da cumhurbaşkanlığı seçiminin  Muhammed Mursi’nin kazandığının açıklanması ile birlikte Amerikan köşe yazarları Mısır’ı kaybedilmiş müttefik olarak gören ve bu yüzden Obama yönetimini eleştiren yazılar yazmaya başladılar.

“Mısır’da cumhurbaşkanlığı seçimini Müslüman Kardeşlerin adayı kazanmasını silahların gölgesinde sembolik bir olay görerek kendinizi kandırmayın.  İran ve günümüzde Türkiye, askerlerin nasıl devre dışı edilebileceğini gösteren örnekler.

İslamcıların yönetim yetenek ve kabiliyetlerini kanıtlamak zorunda kalacaklarını düşünerek kendinizi avutmayın. Arap dünyasında Müslüman Kardeşlerin en başarılı organizasyona,  politik yeteneği üstün, stratejik sabra ve okumuş bir lidere sahip olduğu  gerçeğini ortaya koyun.  Bunlar, zengin, yoksul, orta sınıfı  inandırıyor. Geri kalmışlığın ve kötü ekonominin nedeni olarak orduyu günah keçisi  görüyorlar.

Müslüman Kardeşlerin Mısır’da demokrasi rolünü oynayacağını sanmayın.  ‘Demokrasi tramvay gibidir, biner ve durağa geldiğinde inersin,’  Recep Tayyıp Erdoğan. Her parti sokağında, caddesinde alanında demokrasi kurallarını belirler.

Müslüman Kardeşlerin Mısır’da uluslararası arenada statükoyu koruyacağını düşünmek kendinizi avutmak olur. Mısır Hamas’ın kollarını arayacak Amerika ile olan bağlarını yavaş yavaş kesecek, Ortadoğu’da ve daha ötelerde radikal ittifaklar oluşturacaktır…”  26. Haziran.2012/WSJ

Makale, Amerika açısından zamanında İran’ı , günümüzde Mısır’ı kayıp olarak görüyor ve Suriye’nin önemine vurgu yapıyor. Eğer Suriye halkı Amerika’yı liberalleşmenin bekçisi olarak kabul ederse diye devam ediyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Mursi ,yaptığı açıklamada, kadın haklarının korunacağına ve kadın milletvekili seçtireceğine dair söz verdi.

Mısır’da İran benzeri bir rejim yerleşeceği tahmin ediliyor.

Mursi’nin eşi kapalı ve tutucu. Protokolde el sıkıp sıkmayacağı merak ediliyor. Kendine “First lady “ denilmesinden hoşlanmıyor. “Um Ahmet” – Ahmet’in annesi denilmesini tercih ediyor. Ahmet büyük oğlu.

Müslüman Kardeşlerin önceki milletvekili Azza Gharf,  “kadını, sınırlarını-limitini bilen biri olarak kocasının yanında görmek istiyoruz.” diyor. The Muslim Times

Demokrasinin standart bir uygulaması yok, çevre , kültür, sosyo ekonomik yapı demokrasinin kayganlığı.

Seçim sonuçları ideal demokrasiyi gösteriyor mu?

Bugün demokrasi sayılan yarın demokrasi dışı ilan ediliyor.

 Demokrasinin tanımı güç kuvvet ilişkisine ve uluslar arası ilişkilere göre değişiyor.

Şeriat kurallarının  demokrasi ile bağı tartışılıyor

Arap Baharı bölgeye ne getiriyor?

Bahar fırtınasının geçtiği yerler ve bıraktığı hasarlar göz önünde.

Hüseyin Seyfi 

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..