Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '12

 
Kategori
Dünya
 

Öteki Hitler, Türkiye Suriye

Öteki Hitler, Türkiye Suriye
 

Thomas Dworzak


Türk  jetinin Suriye tarafından düşürülmesinin yankıları devam ediyor.

The Wall Street Journal gazetesinde cumartesi günü yayınlanan, Türk jetinin Suriye karasularında düşürüldüğü haberi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kayseri konuşmasında yalanlandı.  

Haber üzerine, Genel Kurmay Başkanlığı resmi sitesinde, uçağımızın 12 mil olan Suriye karasularına 13 mil uzakta, yani karasularının bir mil dışında düşürüldüğü açıklaması yayınlandı.

NATO Genel Sekreteri Andres Fogh Rasmussen  WSJ haberi ile ilgili olarak“ kaynağı belirtilmeyen haberlere inanmamak gerekir” dedi.

Aynı gazete bir gün sonra 1 temmuz Pazar 2012 tarihinde yine isim vermeden haberin kaynağının Amerikan resmi yetkilileri olduğunu yazdı. Bunun üzerine, “kim bu Amerikalı resmi yetkililer” sorusunu zihinlere getirdi.

Diğer bir tartışma, düşürülen uçağın füze veya uçaksavar ile mi düşürüldüğü. Konunun önemi, uçağın yakın ya da uzak mesafeden vurulduğu hakkında bilgi veriyor olması.

Suriye ile son yıllarda, geçmişten gelen sorunlar yok edilip, dostluğa adımlar atılırken ne oldu da birden bire iki düşman ülke haline dönülerek savaşın eşiğine gelindi? Bu sorunun cevabı, daha çok ABD Türkiye ilişkileri, Ortadoğu, Arap Baharı kapsamında ve gelinen süreç içinde tartışılıyor.

 Suriye’ye Arap baharı içinde demokrasi getirecek olanlar geriye çekildi. İşin zorluğundan mı, yoksa yapılan plan gereği mi Türkiye ile Suriye’yi saç saça, baş başa gelecek şekilde bırakıldığı izlenimi var.

Yabancı gazetelerde verilen makale ve  haberlere düşen okuyucu yorumları bazen ilginçtir. Dimitry Barinov adlı bir okuyucu “Amerika öteki Hitleri yaratmak istiyor… içinde bulunduğu krizden tek çıkış yolu yeni Avrasya Hitleri” diyor.

Herkesin ağzında bir Hitler.

Kim bu Hitler?  

Öteki Hitler adında bir de kitap var.

Savaş, Hitleri çağrıştırıyor zihinlerde.  Bir de olası 3. Dünya Savaşını.

Demokrasi ve özgürlük kavramları sık sık vurgulanıyor.

Sanırsınız,  3. Dünya Savaşı demokrasi yüzünden çıkacak.

Ve demokrasi denilen şey, “kimine kavun yediriyor, kimine kelek.”

Türkiye Suriye ilişkilerinin varacağı noktayı dünya ağzını açmış bekliyor.

Savaş başlatmak ya da ateşe atılmak bu kadar kolay olmasa gerek.

Arkadan itenler olmasa.

Hüseyin Seyfi 

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..