Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ocak '07

 
Kategori
Haber
 

An gelir, susmak ihanet olur...

An gelir, susmak ihanet olur...
 

Biz bizden olmayana tahammül edemeyen bir toplumuz. Tek bir dünyamız var; doğduğumuz topraklar.. Tek bir insan tanıyoruz o da biz. Başka hiçbir yaşam şekli bilmiyoruz. 'Bizden olmayan' bizimle temas kurmaya çalıştığında, en ilkel tepkileri veriyor, vahşileşiyoruz.. Korkuyoruz çünkü.. Kendimize güvenimiz yok. Çünkü araştırmamışız hiç, ilgi duymamışız değişik olana. Olanla yetinip, öğretileni bilmişiz. Doğduğu yerde yaşayıp ölen yalnız insanlarız biz.. Kendi kabuğumuza çekilmiş, bize yaklaşan ne varsa düşman bilip saldırıyoruz. 'Biz - Onlar' ayrımında saklıyoruz özgüvensizliğimizi.. Kabuğumuzu kıramıyoruz.. Engelliyoruz kırmaya çalışanı da. Vurduğum yerde gül biter diyen insanlarız biz, ama bir gün olsun eve elimizde bir gül ile gelmiyoruz. Kol kırıyoruz yen içinde saklıyoruz, kalp kırılmış kime ne..

Tek tip üniforma giymeye başladık daha çocuk yaşta. Büyüklerimize sorarsanız, uygulamanın amacı eşitlik.. Ayrıca milletçe birliğimizin, bütünlüğümüzün bir göstergesi idi.. Aslında biz o anda uzaklaşmaya başladık birbirimizden. Bizden farklı olanı algılayıp reaksiyon göstererek şekillenemedi karakterlerimiz.. Biz bir tek bizi bildik ve biz herkesi biz bildik. Tarih derslerinde biz hep kazanan taraftık ve 'onlar' bizim düşmanımızdı. Din derslerinde sadece bir tek din anlatılıyordu.. Coğrafya derslerinde duvarda sadece Türkiye haritası vardı, biz başka dünya bilmedik..

Her savaştan açık alınla çıktık ama 'barış' için çok tecrübesizdik, ne yapacağımızı bilemedik. Kendimize bir düşman edinmeden yaşamımızı sürdüremedik. Ülkeler, liderler, gazeteciler, yazarlar, sanatçılar, üniversiteli gençler düşman seçildi. Karşımızdakini 'insan' olarak görmek yerine Yunanlı, Ermeni, Fenerli, Galatasaraylı olarak görmeyi yeğledik. Kolayımıza geldi çünkü.. Çünkü biz barış nedir bilemedik. Öğreneceğimiz çok şey vardı, öğrenmeyi hiç denemedik..

Bugün Hrant Dink öldürüldü. Sevseniz de, sevmeseniz de, görüşünü paylaşsanız da, paylaşmasanız da gerçekten acıtmalı bu haber canınızı. İsyan etmeli bir yanınız. Hangi ülkenin vatandaşı ve hangi dine bağlı olursanız olun, 'bir insanın' katledilişine tepki göstermelisiniz. Bu kadarını bile yapamıyorsanız siz zaten 'biz' değilsiniz..

Güvercin gibi ürkek ve bir o kadar da sessizce söner hayatlar bu ülkede..

Ve an gelir, susmak ihanet olur...

 
Toplam blog
: 89
: 618
Kayıt tarihi
: 16.12.06
 
 

İlk kitabımı, 'Pal Sokağı Çocukları'nı okuduğumdan beri yazıyorum. Yazmak beni o çocuklar gibi öz..