Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '07

 
Kategori
Kitap
 

Ana - Maksim Gorki

Ana - Maksim Gorki
 

Ünlü Rus yazar Maksim Gorki’nin en ünlü eserilerinden olana Ana ilk basımından (1906) günümüze kadar milyonlarca basılmış baş yapıtlarından biridir. Hayatında gençliği kaba, sert, cahil insanların cevresinde geçmiş, çocukluk dönemine fukaralığı damgasını vurmuştur.

Ana romanında Gorki Soromovo Fabrikalarında meydana gelen olaylardan esinlenmiş, bu olaylarda önde gelen işçi Zalamov (romanda Pavel) ve anasını tanımış olması, onların savunmalrına katkıda bulunmak için, sonrada yazacağı bu romanı gerçekçi bir temele oturtmak istemiştir.

Romanda Pavel ve anasının o dönemdeki, fakir Rus işçisi, köylüsünün sefalet içinde, yaşayışını, gün geçtikçe ağır çalışma şartları içinde, ağır yaşam şartları, açlık, devletin(çar’ın )baskısı, yoksul halkın bu zulüm karşısında bir fabrika çevresinde halkın baskıya karşı örğütlenmesi, köylü ve işçi halkın bu konuda örgütlenmesi için çalışmalar yapan Pavel ve daha sonra oğluna destek veren anasının bu sefil ve yoksul hayatlarında, sarhoş koca dayaklarından sonra hayatlarında en önemli şey olan bu davanın kendileri için hayatlarını hiçe sayarak mücadelelerini anlatmaktadır.

Oğlu hapse giren ana onun davasında yapacağı her katkı için her şeyi göze alır, bir yandan da hapisten kaçması için çabalamaktadır, ama oğlu Pavel buna karşı çıkarak hapisane de lider konumunda olaması sebebiyle mahkemede yaptığı konuşma ve bu konuşmanın basılıp ana tarafından tren istasyonun da dağıtılması bu sırada gizli polis ve jandarmanın sert baskısına ve tutuklanmaya karşı gelerek hayatlarının hiçbir önemi olmadığını göstermektedir.Örğütlenme tüm ülkede büyümekte, halk destek vermektedir..

Gorki en güzel eseleri Ana (1906) yılından sonra, Çocukluğum(1913), Ekmeğimi kazanırken(1916), Benim Üniversiteleri(1923), Artamanovlar(1925), en büyük romanı Klim Samgin’in Hayatı (1925) birinci cildi..yazmıştır..

Daha önce de Gorki’nin "Küçük Burjuvalar" (1902) yılındaki tiyatro eseri büyük başarı kazandı.Daha sonra “Ayak Takımı Arasında” ikinci tiyatro eseri büyük başarı kazandı ve Almanca'ya cevrilerek Berlin, Paris ve Prag da oynanmıştır..

Gorki yeni bir dünya görüşünün, yeni bir sosyal sınıfın temsilcisi olarak edebiyat alnına girmiştir..

 
Toplam blog
: 319
: 6405
Kayıt tarihi
: 14.06.06
 
 

25.08.1963 İstanbul doğumluyum. A.Ö.F İşletme mezunuyum. 8 sene profesyonel kalecilik yaptım. (Ey..