Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '10

 
Kategori
TV Programları
 

Ana haber bülteninde hangi kanal ne haber sunuyor ?

Ana haber bülteninde hangi kanal ne haber sunuyor ?
 

Ana Haber ve Haber Kanalları Gündemi 1

Ana haber bültenleriyle ilgili basın bülteni açıklamalarını değerlendirmeden önce, gelecekte araştırılması gereken konulardan birinin de halkın ana haberleri izlerken neye göre tercihler yaptığının değerlendirildiği bir anket çalışmasının yapılabileceğidir. Ülkemizde insanlar yüksek bir izlenme oranıyla ana haberleri takip ederler. Ana haberleri izlerken insanlar; kendi siyasi düşüncelerine, haberleri sunanların sunma ve haberin verilme biçimine ve haberler arasında, sonunda ve başındaki reklamlara göre tercih yaparlar. Bazı kanallardaki haberleri taraf oldukları siyasi düşünce çerçevesinde haber veriyorlar diye izlerler, bazı haberleri ise haber sunan spikeri sevip sevmemeye göre tercih ederler. Bazıları da vardır ki sürekli olarak birçok kanalda gezinerek farklı kanallarda haberin verilme biçimini, zamanını vb. takip ederler. Bu tip insanlar genelde bilinçli insanlardır ve her kanalda duydukları her habere inanmazlar ve haberleri akıl süzgecinden geçirdikten sonra yorum yaparlar ya da inanırlar.

-Ekte ayrıntılıları verilen basın bülteni açıklamalarına göre, dünyadaki gelişmelerle ilgili verilen haberlerin oranı %5. Bunun anlamı, dünyadan bihaber yaşıyor ve yaşatılıyoruz. Dünya haberlerini en fazla TRT-1 veriyormuş.

-Herkesin bildiği ve mutlaka okumadan geçmediği (her türlü şiddet ve cinnetin haber yapıldığı) 3. sayfa haberlerinin televizyonlarda haberlerde verilme oranı %16’lardan %31’lere yükselmiş. Haber kanalları arasında bu tip haberleri en fazla veren kanal ATV sonra Star TV, Show TV ve Fox geliyor.

-Siyaset haberleri son iki yılda %42’den %28’lere düşmüş. Geçen 2 haftaya baktığımızda bence bu oranda bir sıkıntı var. geçen 2 hafta da resepsiyon, türban ve CHP derken sanki siyasetle yatıp kalktık gibi geldi bana ama demek ki yanılmışız. Ben yine de diyorum ki siyaset %28 oranında haber yapılsa da halkın gündeminde siyasetin konuşulma oranı %50’lerin üzerindedir. Siyaset haberlerine en çok yer veren kanal ise S TV’miş. Sonra sırayla Show, Star ve Kanal D geliyor. Demek ki gündemi siyaset gündemini okyanus ötesinden belirlemek bu şekilde oluyormuş. Siyasete meraklı olanlar daha fazla S TV izleyecek o zaman.

-Terör haberlerinin oranı %12. sanırım son günlerde temiz haber yapalım çalışmalarıyla bu oran daha da düşmüştür. Terör haberlerini en fazla Star ve Kanal D veriyormuş.

-KPSS skandalından ve YÖK başkanının sürekli açıklamalarından sonra eğitim haberleri artmış. Sağlık haberleri de bir ara domuz gribi reçeteleriyle fırlamıştı. Her zaman düzgün verilen sağlık haberinin de dikkatle izlendiği de bir gerçek. Bu tip haberlerde önde gelen kanal ATV. Fazla söze gerek yok.

Basıl Bülteni’nin ayrıntıları ekte yer almaktadır.

Ana haberlerin rengi değişti!

Ana haber bültenleri, son dönemlerde değişen içerikleri ile dikkat çekiyor. Şimdilerde daha çok yaşam ve magazin haberleriyle şekillendirilen bültenler, beklentilere cevap vermekte zorlansa da, günün en çok izlenen programları arasında kalmaya devam ediyor…

- Neredeyse evrim geçiren ana haber bültenlerindeki değişimin nedeni ne?

- Hangi kanalın ana haberinde nasıl bir tablo yapısı var?

- Reklam veren en çok hangi kanaldaki ana haber bülteni ile tüketicilerine ulaşmaya çalışıyor?

- İzleyicinin tercihi hangi ana haber bültenleri oldu?

Medya Takip Merkezi (MTM), en çok izlenen 8 ana haber bültenini inceleyerek, işte bu sorulara cevap aradı…

ANA HABER’DE YAYINLANAN HABERLERİN YÜZDE 95’İ YURTTAN…

Medya Takip Merkezi’nin 20-26 Eylül haftasını kapsayan araştırması, ana haber bültenlerinde yer alan haberlerin yüzde 95’inin yurttan, yüzde 5’lik diliminin ise dış haberlerden oluştuğunu ortaya koydu. Dünyadaki gelişmelere ana haber bültenlerinde en çok yer veren kanal, TRT 1 olurken; onu ikinci sırada Show TV izledi.

3. SAYFA HABERLERİNİN ORANINDA ÇARPICI ARTIŞ!

Raporda dikkat çeken başlıklardan biri de, yaşam haberlerine artan ilgiydi. Kaza, cinayet, hırsızlık, gasp, kapkaç, kavga, eylem gibi yaşamdan kesitlerin ekrana taşındığı bültende bu haberlerin oranı 2008 yılının aynı döneminde sadece yüzde 16 iken, bu yıl ise yüzde 31’e yükseldi. Yaşam başlığı altında, ana haberde en çok yer bulan konu, trafik kazası haberleri oldu. Trafik kazası haberlerini, hırsızlık, yangın, cinayet ve protesto haberleri izledi.

Ana haber bültenleri içerisinde “yaşam” haberlerine en çok yer veren kanal ise ATV oldu. ATV’yi sırasıyla Star TV, Show TV ve Fox takip etti.

SİYASET HABERLERİNDE BÜYÜK DÜŞÜŞ!

MTM’nin aynı araştırmasına göre, ana haber bültenlerinde en çok yer verilen ikinci konu “siyaset” haberleri oldu. 2008 yılında ekranlara gelen ana haber bültenlerinde siyaset haberlerine ayrılan oran yüzde 42 iken, bu oran günümüzde yüzde 28’e geriledi. Bu dikkat çekici düşüş, raporun önemli tespitleri arasında kayda geçti. Siyaset haberlerine en çok yer veren ana haber bültenleri ise sırasıyla STV, Show, Star ve Kanal D oldular.

TERÖR HABERLERİNE EN BÜYÜK İLGİ DOĞAN YAYIN GRUBU’NDAN…

RTÜK’ün terör haberlerine getirdiği kısıtlama sonrasında, medyanın terör haberlerine ilgisinde azalma gözlendi. Ana haber bültenlerinde yer alan terör haberleri yüzde 12’lik dilimi oluştururken; bu haberlere en çok yer veren TV kanallarının Doğan Yayın Grubu’nun kanalları olması dikkat çekti.

Analiz raporuna göre, terör haberlerine en çok yer veren ana haber bülteni Star TV’ninki olurken, onu ikinci sırada Kanal D ve üçüncü sırada Show TV’nin haber bültenleri takip etti.

KPSS SKANDALI EĞİTİM VE SAĞLIK HABERLERİNİN ORANINI ARTTIRDI…

Aynı araştırma sonuçlarına göre, eğitim haberlerine ayrılan sürelerde 2008 yılının aynı dönemine oranla artış gerçekleşti. Ancak bu artışın, KPSS skandalı nedeniyle dönemsel olduğu tespit edildi. KPSS ile ilişkilendirilerek yoğun tartışılan sınav sistemine ve eğitim haberlerine en çok yer veren kanal ise ATV oldu. ATV’yi STV ve Kanal D izlediler.

Ana haber bültenlerinin en çok yer verdiği bir diğer konu başlığı ise “sağlık” oldu. Bakterili et skandalıyla gündeme taşınan sağlık konusuna en çok yer veren kanallar, sırasıyla Star TV, ATV ve Fox oldular.

Basın Bülteni, 19.10.2010

http://www.medyatakip.com/

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..