Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '14

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Ana kucağı

Ana kucağı
 

Ten Tene Temas



Annenin çıplak göğsünün en iyi kuvözden bile daha sıcak olduğunu biliyor musunuz?

"Vikipedi'nin tanımına göre ;
Habitat, bir organizmanın yaşadığı ve geliştiği yer. Bu yer, fiziksel bir bölge, yeryüzünün özel bir parçası, hava, toprak ya da suolabilir. Habitat, bir okyanus ya da bir çayırlık kadar büyük olabileceği gibi, çürümüş bir ağaç da bir böceğin bağırsağı kadar küçük de olabilir. Bununla beraber, her zaman tanımlanabilen ve fiziksel olarak sınırlı bir bölgedir. Birden fazla hayvan ya da bitki özel bir habitatta yaşayabilir. Develerin habitatı çöller, balıklarınki ise denizler ve tatlı su kaynaklarıdır."

Yeni doğan bir bebeğin habitati Anenenin çıplak göğüsüdür.

Tıbbi bir gereksinim olmadığı sürece bebeğinizi doğar doğmaz kucağınıza vermelerini isteyeyin. Bebeğiniz de sizin çıplak göğsünüzde yatarken, üzerini bir havlu ile örtemeleri sağlayın. Bebeğinizle konuşun Mesela "Dünyama Hoşgeldin" diyebilirsiniz yada içinizden o anda ne geçiyorsa... Bebeğiniz aylardır tanıdık olduğu ses ile karşılaşsın hemen, sizin kalp sesiniz, sizin sesiniz. Sizin sıcaklığınız ile nefes almaya devam etsin. Anne ve bebek bağının gücü açısından çok ama çok önemli bir mesele bu. Bazı hastanelerde bebek doğmadan önce ışıkların kısıldığını, doğum ekibinin yüksek sesle konuşmadığını, doğar doğmaz annesinin kucağına verildiğini, bebeğe sakin ve huzurlu bir ortama geldiğine dair güven verildiğini biliyor musunuz? Doktorunuzdan isteyebileceğiniz tıbbi açıdan sorun teşkil etmeyecek bir mesele bu. Ten Tene Temas edin ve birlikte, büyük aşk hormonu içinde dalgalanın.

Bu konu ile ilgili yapılan birçok araştırma var. Bu araştırmalardan birini sağ olsun Dr. Semra Özer dilimize çevirmiş, kendisinin de izni ile detayını sizler ile paylaşmak istiyorum.
***
Moore, Anderson ve arkadaşlarının 2012 yılında yayınladıkları 34 rastgele kontrollü çalışmanın meta analizde, doğumda ten tenetemas yapılan bebekler ile rutin hastane bakımı yapılan bebekler karşılaştırılmış ve 3. ve 6. ayda sadece anne sütü ile beslenme oranının ten tene temas yapılan bebeklerde 2 kat fazla olduğu tespit edilmiş.

Rutin olarak anne ile bebeğin birbirlerinden ayrılmasının birçok risk içerdiği tespit edilmiştir.
Oysaki, ten tene yapılan doğumlarda;
Annenin:
meme emmesinin/ağrısının daha az olduğu
daha az anksiyete (kaygı-korku hali) yaşadığı

Bebeğin
İlk emzirmede daha etkili emdiği
12 kat daha az ağladığı
Kalp atışı, solunum ve vücut ısısının daha sabit olduğu
Kan şekerinde anlamlı bir yükseklik olduğu görülmüş

Ten tene temasın faydası o kadar nettir ki, (WHO) Dünya Sağlık Örgütü 2003’den beri bebeğin kilosu, gebelik haftası, doğum şekli, klinik durumu ne olursa olsun tüm yenidoğanların ten tene temas bakımı almalarını önermektedir.

Normal ve sorunsuz bir doğumda ve sezaryen doğumda bebek ile anne arasında ten tene temas sağlamak aslında olması gerekendir. Ailelerin bugün kendileri için ten tene teması talep etmeleri gerekmektedir. Ancak en kısa zamanda doğumhanelerin ve ameliyathanelerin ten tene temasın rutin bir uygulama haline getirmeleri yeni nesillerin sağlığı için şarttır.

Doktorunuzdan doğumdan hemen sonra, tıbbi acil bir sorun yoksa bebeğinizin doğrudan kucağınıza verilmesini ve ilk kontrollerinin de orada yapılmasını talep edin. Bakım adı altında başka bir odaya götürülmesi yerine mümkün olan en uzun süre kendi göğsünüzde kalmasını ve ilk emzirmenin de orada gerçekleşmesini isteyin. Bunu yaptığınızda bebeğinizin kendiliğinden memeyi bulduğunu ve emmeye başladığını göreceksiniz. Yeter ki talep edin ve bebeğinize bu yeteneğini göstermesi için fırsat ve süre tanıyın.

Hepimiz bu ten tene temas uygulamasını çevremize bilgilendirmeliyiz. Ben kendim adıma elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Ümit ediyorum ki, ten tene temas doğumun rutin uygulamalarından biri olacaktır.

“Ten Tene Temas ilk ihtiyaçtır. Talep edin.”
“Doğumdan hemen sonra bebeklerin yeri anne kucağıdır.”
 

 
Toplam blog
: 9
: 659
Kayıt tarihi
: 13.12.07
 
 

Merhaba, Ankara'dayım, Ebe-Hemşireyim, Sağlık Bakanlığının hastanelerinde 30 yıl çalıştım. Emekli..