Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '20

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Anadolu Ateşi Bursa'dan geçti

Anadolu Ateşi mi? Corona Ateşi mi ?

Nur topu gibi bir corona (COVID-19) virüsü' müz oldu, tüm dünya da sosyal etkinliklerin tehir edildiği ya da iptal edildiği günlerde  AVM'ler neden açık sorusu aklıma geliyor. Bu arada stokçular ve fırsatçılara gün doğdu esas ekonomiyi doğrudan etkileyen ürün fiyatlarında artışlara dikkat çekmek istiyorum, bunlarla ilgili çalışmalar yapılmalı.

Ama gene de sanat  diyorum. Medya, yeni medya kapatılana kadar yazmaya, sanata devam ediyorum. Corona vaka sı başlamadan Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki "Anadolu Ateşi- İstanbul Dreams" adlı gösterisini izleme fırsatını buldum.

İlk kez 19 eylül 2019 Harbiye Açıkhava Sahnesinde sergilenen göster, İstanbul sokaklarında kültürlerin ve doğu ve batı sentezini anlatıyor. Anadolu  Ateşi 2001'den günümüze İsrail, Belçika, İsviçre, K.K.T.C., Japonya, Avusturya, Katar,  Lübnan, Rusya, Azerbeycan, Ürdün, Sibirya olmak üzere pek çok ülkeden gösterilerini yapmış ve Anadolu kültürünü tüm dünyaya tanıtmıştır. Toplam 85 ülke ve 3500 gösteriyle 20  milyondan fazla sanatsever tarafından izlenen oyun yeni dünya turnesinin ilk  gösterisini Bursa'da sergiledi.

Anadolu Ateşi Dans grubunun temel konsepti medeniyetler buluşmasıdır. Doğu ile batı kültürlerinin buluşmasını hedefleyen, evrensel barış mesajları veren bir dans mozaiğidir.  Halk danslarını bale, modern dans ve dansın diğer disiplinleri ile sentezleyerek dünyaya modern standartlarda bir gösteriyi, bir kültürel şöleni sunmaktadır. Kaynağını Anadolu’nun binlerce yıllık mitolojik ve kültürel tarihinden alan Anadolu  Ateşi hemen hemen her yöreden derlenmiş 3000 halk dansı figürü ve halk müziğini içinde barındıran özgün bir projedir. Mustafa Erdoğan imzasını taşıyan proje, Anadolu’nun binlerce yıllık kültür ve tarih mozaiğinin barışla harmanlanan ateşini tüm dünyaya tanıtmayı hedeflemektedir.

Gösteri başlamadan Mustafa ERDOĞAN ile söyleşi yapma imkanı buldum.

M. Haluk Yalçınkaya :Bursa'ya hoş geldiniz

Mustafa Erdoğan :Hoş bulduk

 

M. Haluk Yalçınkaya :1985 yılında üniversiteden beri  folklor çalışmalarınıza devam ediyorsunuz ? Anadolu Ateşi projesi nasıl oluştu ?

Mustafa Erdoğan :Üniversitede iken hikayesi olan folklorik çalışmalar yapıyordum. Bu bir çocukluk hayaliydi zaten Üniversitede de buna benzer deneysel çalışmalar yapıyorduk, yani hikaye daha önceki tarihlerde kurgulanmıştı. 1999 yılında Maydanoz  Showland açılınca onu hayata geçirmeyi sağladık.

Şu anda 20 yılımızdayız,  11 tane okulumuz var, Bursa'da olmaktan çok mutluyuz. bu salonu çok seviyorum, akustiği çok güzel izleme oturumu çok iyi izleme açıları şahane.

 

M. Haluk Yalçınkaya : Anadolu Ateşi projesi bize ne anlatıyor?

Mustafa Erdoğan :Anadolu Ateşi  bir barış projesi, içinde 5000'e yakın farklı figür var. Biz ne zaman birlik olduysak barış içerisinde yaşadıysak bu ülkede dünyanın süper gücü oldu. Hititler dönemi, Osmanlı döneminde, Kuva-yı Milliye döneminde öyleydik buna bir gönderme, medeniyetler buluşması temel mesajımız bu medeniyetler buluşması.

 

M. Haluk Yalçınkaya : Bursa da okul açma projenizden bahseder misiniz ?

Mustafa Erdoğan : Bursa'ya müjde ile geldik.  Eylül ayında Bursa'da okul açıyoruz, önümüzdeki sezon Eylül'den itibaren çalışma başlayacak,  mayıstan itibaren de kayıtlar almaya başlıyoruz.

 

M. Haluk Yalçınkaya : Bursa'daki okuldan beklendiğine de amacınız ne ?

Mustafa Erdoğan :Bursa, dans altyapısı çok iyi olan bir yer, grubumuzun içinde Bursalı  dansçılarda var burada öncelikle çocuklara eğitim vereceğiz. 3 - 4 yaşından yetişkinlere kadar kadro biriktireceğiz. Bursa'dan  Anadolu Ateşi grubuna ne dansçılar  yetiştireceğiz.

 

Kesinlikle Anadolu Ateşinin gösterilerini seyretmenizi tavsiye ederim, İyi Seyirler.

 

 

 

 
Toplam blog
: 136
: 6807
Kayıt tarihi
: 09.05.15
 
 

Kültür ve sanat alanında araştırmalar yapıyorum. Birçok yayına sinema ve tiyatro alanında yazılar..