Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Aralık '09

 
Kategori
Futbol
 

Anadolu derbisine Kongolu damgası

Anadolu derbisine Kongolu damgası
 

Ariza Makukula, Salamanca günlerini hatırlatıyor.


“Uludağ fare doğurdu.”

Bir haftadır hepimizi heyecana boğan Anadolu derbisinden çıkan sonucu Bursaspor açısından bir cümleyle değerlendirmek istesek en kısa ve öz biçimde yukarıdaki şekliyle sizlere aktarabiliriz. Zirvede yaşanan sürpriz sayılabilecek puan kayıpları sonrası liderliğe yükselme şansı bulunan iki ekibin mücadelesi, Kayserispor’un 3 puanı beklediğinden de kolay aldığı bir karşılaşmaya sahne oldu. Sarı-kırmızılılar bu yaldızlı galibiyete imza atarken de en önemli yardımı dev santrforları Kongo asıllı Portekizli Ariza Makukula’dan gördüler. Siyahi golcüyü eni konu analiz edebilecek biçimde ardışık 90 dakikalarını seyretmemiş olsak dahi bugüne kadar edindiğimiz izlenim etkili bir golcü olduğu yönünde idi.

Makukula’yı Bursaspor önünde izledikten sonra ise fikrim şu: Bu futbolcu Hakan Şükür’den sonra izlediğimiz en etkin pivot santrfor. Hatta havadan Hakan Şükür’e olan yakınlığı tartışılsa bile yerden çok daha meziyetli bir futbolcu. Bursaspor’un ilk devredeki çöküşü ve kalesinde gördüğü iki golün müsebbibi olarak da Ariza Makukula ismi öne çıkıyor. Açıkça söylemek gerekirse siyahi golcü hem eşleştiği Ömer Erdoğan’a hem de pozisyon gereği karşısına gelen Zapotocny’e büyük üstünlük kurdu.

Oyunun taktik kısmını irdeleyecek olursak; Tolunay Kafkas’ın stabil biçimde işleyen 4-4-2’sine Ertuğrul Sağlam da görünürde aynı şekilde karşılık verdi ancak iki takımın kadro yapıları ve oyun anlayışlarında Kayserispor lehine önemli farklar vardı. Her şeyden önce Kayserispor, orta alanda defans-ofans dengesini başarıyla kurabiliyor iken Bursaspor’da Turgay – Sercan forveti dışında her iki kanattaki Veli ile Volkan’ın forvet özelliklerini kullanmak istemesi problem çıkardı. Bilhassa topun Bursaspor’da olduğu anlarda Volkan’ın üçüncü golcü olarak gol bölgelerine girmesi, Veli’nin bölgesini sık sık terk etmesi, tüm savunma yükünü Kirita – Ergic ikilisi üzerine bindirip kanatları yeşil-beyazlı takımın yumuşak karnı haline getirdi. Kanatları bu kadar boş bırakmak ise bu bölgelerden yapılacak ortalara ve Makukula’ya iadeli-taahhütlü davetiye çıkarmak demekti. İlk 45 dakikaya sığan iki gol de bu düşüncemizin kanıtı oldu.

İkinci yarı başlarken 2-0 geride olan Bursaspor’da psikolojik faktörlerin ve direniş düşüncesinin devreye girmesi bekleniyordu, öyle de oldu. Ancak yukarıda anlatmaya çalıştığımız zaaftan doğan ve kanattan gelişen pozisyonda Kayserispor’un üçüncü golü bulması ile ümitler erken tükendi. Sonrasında iki değişiklikle takımı “şoklayıp” 4-1-3-2’ye dönen Ertuğrul Sağlam, 3-0 sonrası temkinli oynamayı seçen Kayserispor’un oyun anlayışının da yardımıyla takımını zaman zaman rakip yarı alana yerleştirmeyi başardı. Ancak bu haftaya kadar takım savunmasıyla dikkat çeken Kayserispor’a moralman çökmüş Bursaspor’un gol atması ya da oyunu çevirecek etkinliği göstermesi kolay değildi. Sarı-kırmızılı ekipte orta alanın ortasını parselleyen Saidou – Abdullah (ikinci yarı Furkan) ikilisinin oyunun hücum yönünde takımlarına katkı yapabildiklerini söylemek zor. Bir başka deyişle Bursaspor kanatlardan ciddi açıklar vermese ve Gökhan Emreciksin ile Mehmet Eren’e kademeli savunma yapabilse oyun büyük ihtimalle kilitlenirdi. Ertuğrul Sağlam, Kayserispor’un göbekteki verimsizliğini geç fark etti. Batalla ve Ozan’ın girişleri bu zaafı değerlendirmeye yönelik girişimler olarak kabul edilebilir ancak bu iki oyuncunun 60 ve 79’da oyuna girişleri 3-0’a rağmen bir şeyler yapmaya yetmedi.

Ortaya çıkan bu skorun yarattığı tabloda Kayserispor’un bir anda zirvenin en önemli takımlarından biri olduğunu görüyoruz. Ligde ilk devrenin bitimine 2 hafta kala sarı-kırmızılı takımın bu noktaya ulaşması kendileri için avantaj. Kalan maçlarda İ.B. Belediyespor ve Antalyaspor engellerini geçebilirlerse zirvenin gerilimini sindirmek için önerinde uzun bir devre arası olacak. Bu saptamayı yapmamın nedeni bugünkü maçta iki ekibi de “erken stres” içinde görmüş olmam. Bursaspor için ise hükmen kazanacakları Ankaraspor maçı sonrası oynanacak Beşiktaş maçı çok önemli. Yeşil-beyazlı takım ara transferde ise mutlaka ve mutlaka kadrosuna “klasik” bir santrforu katmalı.

 
Toplam blog
: 235
: 717
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Yazar 1976 yılında İstanbul'da doğdu. Tüm eğitim ve öğretim hayatını burada tamamlayarak, 1999 yı..