Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Nisan '09

 
Kategori
Siyaset
 

Anayasa değişikliği…

Anayasa değişikliği…
 

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası değiştirilmeli midir? Veya tamamen değilse bile kısmen değiştirilmeli midir? Kısmen değiştirilecekse hangi maddeler değiştirilmelidir? Bu değişiklikler kimlerin isteğine göre olmalıdır?

Bu sorduğumuz sorular cevabı hiç de kolay verilecek sorular değildir. Zira anayasa ülkede yaşayan bütün insanların hayatına yön verecek bir yasadır. Herkesi, her kesimi memnun etmelidir. Bu da takdir edilir ki son derece zordur.

Dün gazetecilerin sorularını cevaplayan sayın başbakanımız, ''Değerli arkadaşlar bu konu, biliyorsunuz bizim bir hazırlığımız var. Bu hazırlığımızı da bizler parlamentoya sunacağız. Bunların içerisinde aslında ülkemizde de tüm sivil toplum örgütlerinin yakından ilgilendiği konular var, AB ile ilintili olan konular var -ki bunlardan bir tanesi bireysel başvuru hakkı, bir diğeri Ombudsmanlık konusu, bir diğeri siyasi partiler kanunu, bir diğeri seçim yasası- ve bununla ilgili hazırlıklarımızı sunacağız ve çalışmalarımız var. Tabii ki bu konuyla ile ilgili olarak parlamentodaki siyasi partilerle de arkadaşlarımız bu konuları ayrıca görüşecekler. Temennimiz odur ki güzel bir konsensüs ile bunu aşarız. Düzeltilmesi gereken neler varsa bunları da birlikte görüşür, düzeltir, ona göre adımları atarız diyorum. Çünkü bu, toplumun da geniş tabana yayılan bir talebidir. Bu talep cevabını bulsun istiyoruz.'' Dedi.

İlke olarak bakıldığında son derece güzel bir yaklaşım. Ancak gerçekçi olmak lazımdır. Anayasa gibi bir konuda paket program hazırlayıp parlementoya sunarsanız, diğer partilerden onay almanız söz konusu değildir. Böyle bir başarısızlık da “biz teklif ettik ama reddetiler” mazereti ile geçiştirilemez.

Örnek verelim: 12 eylül 1980 darbesini yapanları koruyan ilgili anayasa maddesini kaldıran bir madde önerebilirsiniz, bu madde bütün partilerden onay alabilir. Aynı paket içine siyasi parti başkanlığı sürecini iki dönemle sınırlayan bir madde koyarsanız, bu paketin onay alması riske girer.

Türk ulusu için Anayasada gerçekten yararlı değişiklikler yapmakta samimi iseniz, sade bir Türk vatandaşı olarak naçizane önerilerimi sunuyorum.

İster Anayasanın tamamını, ister kısmen değiştirmek olsun fikriniz, Anayasanın değişmesi teklif dahi edilemez olan başlangıç maddelerini olduğu gibi kabul edeceksiniz.

Kısmen değiştirmek istiyorsanız, değişecek maddeleri tek tek ve birbirinden bağımsız bir şekilde hazırlayıp, (mümkünse bütün parti temsilcileri, sivil toplum temsilcileri, sendikalar, yargı, bilim adamları ve sanatçı temsilcileri ile beraber) tek tek parlemento onayına sunun. Toplumun içini rahatlatmak için de, kabul sayısını kendi parti milletvekili sayınızın çok üzerinde tutun. Halk bu şekilde hangi parti neden rahatsız oluyor görsün.

Tamamını değiştirmek istiyorsanız; Mevcut anayasanın değiştirilmesi teklif edilemez maddelerine muhalif olmayan insanlardan (siyasetçiler, bilim adamları, yargı, öğrenci, sivil toplum temsilcileri, sendikalar, iş adamları, sanatçılar, askerler, medya) bir kurul oluşturun, çıkacak metni yorumsuz halk oyuna sunun.

Bu öneriler kısıtlı geliyorsa geliştirilebilir. Tarihe sivil anayasa yapmış bir hükümet olarak geçmek isterseniz buyurun. Ben ilk destekçinizim.

Esen kalın…22/4/2009

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..