Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '10

 
Kategori
Siyaset
 

Anayasa değişiklik paketi ilk firesini verdi! 8. madde reddedildi!

Anayasa değişiklik paketi ilk firesini verdi! 8. madde reddedildi!
 

İktidar Anayasa değişiklik paketini TBMM getirirken kendisinden o kadar emindi ki; muhalefet partilerinden ve bağımsızlardan alacakları oylarla bazı maddelerin referandum’a bile gerek kalmadan meclisten geçeceğini düşünüyorlardı.

1.Tur oylamalarda, düşündükleri gibi olmasa da, tüm maddelerin referandum’a götürüleceği kadar oy topladılar. Muhalefetin onca itirazına, bu Anayasa AKP Anayasasıdır suçlamalarına rağmen, Anayasa değişiklik paketi hükümet önerisi olarak gelmiş ve milletvekillerine adeta dayatılmıştı.

1. Tur oylamada, CHP sıralarından DSP adına seçilip, sonradan bağımsız kalan bazı milletvekilleri de kendilerince Anayasa değişiklik paketine katkı yaptılar. AKP’den bazı firelerin olduğu söyleniyordu. Ancak firenin asgariye indirilmesi için sıkı önlemler alınıp, verilen oylar bile kontrol edilecek pozisyonda kuşatılmalar görüldü. Bu kuşatmadan kurtulabilenler, Anayasa değişiklik paketinin bazı maddelerine ret oyu vermeyi başardılar!

Bildiğiniz gibi Anayasa değişiklik paketinin ikinci tur görüşmeleri dün, yani Pazar günü başladı. Bazı maddelere verilen oylarda, birinci tura göre düşüşler olduğu görüldü. Kör topal da olsa, bu maddelerin meclisten geçebileceği düşünülürken, işin aslı bu gün ortaya çıktı!

Milletvekilleri her ne kadar liderler tarafından seçilerek meclise girseler de, oylamalarda sağduyunun hâkim olduğunu görebiliyoruz. Bazı milletvekilleri, kendilerinin birer oy makinesi olmadığını gösterdiler.

Evet, TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğinin 2. turunda, teklifin 8. maddesine 327 kabul, 76 ret oyu verildi.

Genel Kurulda gizli oylamaya 410 milletvekili katıldı. Oylamada 327 kabul, 76 ret oyu kullanıldı; 2 milletvekili çekimser kaldı, 3 oy boş çıktı ve 2 oy da geçersiz sayıldı.

Birleşimi yöneten TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, gizli oylama sonucunu açıklarken, ''İlgili madde öngörülen beşte üç çoğunlukla (330) kabul oyu alamadığından reddedilmiştir'' dedi.

Neydi teklifin 8. maddesi? Teklifin 8. maddesi ile Anayasa'nın ''Siyasi Partilerin Uyacakları Esaslar'' başlıklı 69. maddesinde parti kapatmayı zorlaştırıcı hükümler getiriliyor; parti kapatma davası açılması TBMM'nin iznine bağlanması öngörülüyordu.

Bildiğiniz gibi birinci turda, 8. maddenin gizli oylamasına 414 milletvekili katılmış; oylamada 337 kabul, 72 ret oyu kullanılmış; 5 milletvekili çekimser kalmıştı. İkinci tur oylamada 10 firenin verildiği görülüyor!

Bu arada, gizli oylamaya ilişkin tasnif işlemi herhangi bir karışıklığa neden olmamak için iki kez yapıldı. Oyların ikinci sayımında da Anayasada öngörülen beşte üç çoğunluğun altında kabul oyları çıktığı belirlendi.

Şimdi geriye reddedilmesi gereken iki madde daha kaldı. (O maddeler, Anayasa Mahkemesinin üye yapısı ve HSYK’nın üye yapısını değiştirmeye yönelik maddeler.) Bu maddelerde mecliste reddedildi mi bende referanduma kabul oyu vereceğim.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..