Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mart '10

 
Kategori
Siyaset
 

Anayasanın 67. maddesi ve pirinç-bulgur dersi

Anayasanın 67. maddesi ve pirinç-bulgur dersi
 

Anayasanın “Seçme, seçilme ve siyasî faaliyette bulunma hakları” başlıklı 67. Maddesine 3 Ekim 2001 tarihinde yapılan ek şöyle (1):

“Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz.”

Bu ek yerden yere vurulan anayasamızın en aklıbaşında fıkralarından biridir. Kötü niyetli iktidarların seçime çok kısa süre kala seçim yasalarında kendine yontan değişiklikler yapmasına engel olmak için eklemiştir.

Ülkemizde AKP gibi iktidarların gelip, apar topar referandum süresi değişikliği yapıp yargıyı darmadağın edecek değişiklikleri yangından mal kaçırırı gibi çıkartacağını düşünenler bu anayasa değişikliğini yapmışlar 9 yıl önce… İyiki de yapmışlar.

Şimdi AKP bir yasa değişikliği ile referandum süresini 120 günden 60 güne indirdi. Onlara kalsa daha da indireceklerdi de, YSK yetişmez dediği için 60 gün oldu. Bu değişiklik mecliste kabul edildi ve onayı bekliyor. Onaylanırsa 1 yıl süreyle olası referandumlarda kullanılması anayasaya göre olanaksızdır.

Anayasanın maddesinde “seçim” yazıyor ama “halkoylaması” denilmiyor gibi sözcük oyunlarıyla durumu kurtarmaya çalışacaktır AKP… Yüksek yargının bu sözcük oyunlarına kanmayacağına inanıyorum.

Pirinç almaya giderken (2 ay) evdeki bulgurdan (4 ay) olmasınlar şimdi…

(1) Anayasa: http://www.tbmm.gov.tr/anayasa.htm

Ankara, 3 Mart 2010

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..