Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Şubat '09

 
Kategori
Sinema
 

And the Oscar goes to...

And the Oscar goes to...
 

81.Akademi Ödülleri Oscar Heykeli


Yarın akşam 81.si düzenlenecek olan Akademi Ödülleri bilinen adıyla Oscar Töreni birbirinden iddialı filmlerin kıyasıya rekabetine sahne olacak gibi. Tam 24 dalda ödül verilecek olan törenin sunuculuğunu X-Men serisinden hatırlayacağımız Hugh Jackman yapacak. Ödüller arasında en prestijli olanlar; "En İyi Film", "En İyi Yönetmen", "En İyi Erkek Oyuncu", "En İyi Kadın Oyuncu", "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu", "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" ödülleri. Bu dallarda aday olanlara bakacak olursak:

En İyi Film
Slumdog Millionaire
Milk
Frost/Nixon
The Curious Case Of Benjamin Button
The Reader

En İyi Yönetmen
Danny Boyle (Slumdog Millionaire)
David Fincher (The Curious Case Of Benjamin Button)
Ron Howard (Frost/Nixon)
Stephen Daldry (The Reader)
Gus Van Sant (Milk)

En İyi Erkek Oyuncu
Frank Langella (Frost/Nixon)
Sean Penn (Milk)
Mickey Rourke (The Wrestler)
Brad Pitt (The Curious Case Of Benjamin Button)
Richard Jenkins (The Visitor)

En İyi Kadın Oyuncu
Anne Hathaway (Rachel Getting Married)
Meryl Streep (Doubt)
Angelina Jolie (Changeling)
Kate Winslet (The Reader)
Melissa Leo (Frozen River)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
Heath Ledger (The Dark Knight)
Josh Brolin (Milk)
Philip Seymour Hoffman (Doubt)
Robert Downey Jr. (Tropic Thunder)
Michael Shannon (Revolutionary Road)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
Amy Adams (Doubt)
Penelope Cruz (Vicky Cristina Barcelona)
Marisa Tomei (The Wrestler)
Viola Davis (Doubt)
Taraji P Henson (Curious Case Of Benjamin Button)

Uyarlama ve özgün senaryo dallarında verilen ödüller de muhakkak önemli fakat ben değerlendirmemde göz ardı etmeyi yeğledim.

"En İyi Film" ödülünün en büyük adayları "The Curious Case Of Benjamin Button" ve "Slumdog Millionaire" olacaktır. Ama nedense Benjamin Button'un ödüle daha yakın olduğu hissi var içimde. Sanki Akademi üyeleri yabancıya gitmesin mantığıyla çalışacaklar gibi düşünüyorum ki böyle olmasa bile Slumdog Millionaire Benjamin Button'a oranla çok fazla artısı olan bir film değil. Tabi bir yandan da oscarın habercisi olarak nitelendirilen "Altın Küre" ödüllerinde "En İyi Film" ödülünün Slumdog Millionaire'e verilmesi sürprizlere açık bir törene şahit olacağımızı gösteriyor. "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünün Brad Pitt veya Mickey Rourke'a verileceği kanaatindeyim. Mystic River'la oscarı kucaklayan Sean Penn de bir sürpriz yaparsa şaşırmamak lazım. Ben hepsinden ziyade Brad Pitt diyorum. Benjamin Button karakterini çok güzel yansıttığı su götürmez bir gerçek. Ayrıca filmin 13 dalda oscara adaylığı Pitt'in şansını arttırıyor. "En İyi Kadın Oyuncu" dalında büyük bir rekabet olacağı düşüncesindeyim. Oscara en fazla aday gösterilen oyuncu ünvanını elinde bulunduran Merly Streep'e Akademi Üyeleri "elindekiyle yetin" diyecekmiş diye düşünüyorum. Ödül Kate Winslet'e gidecek muhtemelen. Çünkü Winslet oyunculuğunu yıllar geçtikçe hızlanan bir ivmeyle arttıran bir oyuncu. Titanic'teki toy oyuncu değil kesinlikle. Ayrıca yükselen grafiğiyle beraber 6 kez aday gösterildiği oscar heykelini kucaklama isteğini kendisi de bir çok röportajında belirtiyor. Ödül Winslet'e gidecektir. "En İyi Yönetmen" ödülüne en yakın ismin Benjamin Button'la David Fincher'in olacağını düşünüyorum. Ron Howard ve Danny Boyle onu oldukça zorlayacaktır. "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" ödülü tartışmaya bile gerek olmadan Heath Ledger'a verilmeli. Bunu genç oyuncunun beklenmeyen ölümünden dolayı söylemiyorum. Ledger Joker karakterine öylesine mükemmel yön vermiş ki benim için ödülün ona verilmemesi büyük hata olacaktır. Tabi Akademi üyelerinin düşünceleri çoğu zaman farklı olabiliyor. "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" ödülüne en yakın iki isim Benjamin Button'la Taraji Henson ve The Wrestler ile Marisa Tomei olacaktır. Benim seçimim Taraji Henson. Filmin ahengine uyum sağlamayı başaran oyuncu ödül törenindeki olası Benjamin Button fırtınasına da ayak uyduracaktır. Benim listem şu şekilde:

En İyi Film
The Curious Case Of Benjamin Button

En İyi Yönetmen
David Fincher (The Curious Case Of Benjamin Button)

En İyi Erkek Oyuncu
Brad Pitt (The Curious Case Of Benjamin Button)

En İyi Kadın Oyuncu
Kate Winslet (The Reader)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
Heath Ledger (The Dark Knight)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
Taraji P Henson (Curiouus Case Of Benjamin Button)

Heyecanlı bekleyiş yarın akşam son bulacak. Oscar heykelini bakalım kimler kucaklayabilecek?

 
Toplam blog
: 92
: 2632
Kayıt tarihi
: 28.01.09
 
 

Parliament Sinema Klübü'nde yayınlanan filmleri izlemek için çocuk halimle uykudan feragat ettiği..