Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '08

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Andante 5 yaşında

Andante 5 yaşında
 

Ülkemizde yayınlanan tek klasik müzik dergisi Andante 5 yaşına bastı. Salı (08.01.2008) günü dergi elime geçtiğinde fark ettim 5.yıl kapağını...

1.Sayıdan itibaren aboneliğimin sürekli olduğu tek süreli yayındır Andante Dergisi. Olağan zaman aralıkları iki ay. Etkinliklerin en aza indiği yaz aylarında üç aya çıkar bu süre, o kadar.

Ben bu yazının hazırlığını yaparken, bugün Hürriyet’te Doğan Hızlan’da Andante’yi konu almıştı, çok sevindim. Sayın Hızlan, özellikle klasik müzik konulu içeriği olan bir derginin 5. yılına gelmesine dikkat çekip kutluyor. Yaşaması için de, abone olunması yönünde çağrı yapıyordu.

Hemen benzeri şeylerden yazacağım, farklı düşüncelerim de olacak ama özü Andante olacak.

Ve belki benim yazımla, dikkatini çekenler olabilir düşüncesiyle...

Öncelikle müzikseverler için ideal bir kılavuz olan Andante’nin 5. yılını kutlar, daha nice 5 yıllar dilerim.

Andante’deki yeniliklerden söz etmem de gerek. Çok beğendiğim de oldu, yetersiz gördüklerimde. Meraklı bir müziksever gözüyle bunları dile getirebilirim;

Dergi, Aralık-Ocak 31. Sayısıyla birlikte bir de CD. armağan etmiş okurlarına.

‘Elden Ele’ Adını verdikleri bu CD; Türk besteciler, Cenan Akın ve Can Aksel Akın’dan eserlerle oluşturulmuş. Besteciler için de ayrıntı var dergide. Bu CD armağanı sürecek sanıyorum, diğer sayılarda da.

“Gençlerden Haberiniz Var mı?” Şefik Kahramankaptan, biz okurlara genç yetenekleri tanıtacak bu bölümde.

“Danışma Masası”, günün 24 saati başvurup, klasik müzik hakkındaki tüm sorularımızı yöneltebileceğiz. Örneklenmiş: ‘Piyanodaki pedallar ne işe yarar’, ‘Mozart’ın Jüpiter senfonisinin adı nereden geliyor’, gibi... Benim en çok yararlanacağım bölümlerden birisi.

“Kulis” var, klasik müzik dünyasından haberlerle.

Sakın Kaçırmayın” Etkinliklerden seçmeler içeren iyi düşünülmüş bir bölüm. Ama, yetersiz buldum. İstanbul merkezli olmuş!.. Diğer illerde de orkestralar ve operalar olduğu unutulmaz mutlaka ama... yer bulamamış diyebilirim. Diğer sayılarda unutulmazlar umarım.
“Büyük Besteciler” de Franz Liszt var bu sayıda. Tanıtım sonrası bir de seçki eklenmiş meraklılarına.

Büyük Yapıtlar” Ludwig van Beethoven’in Eroica Senfonisini mercek altına almış. İyi kayıt örnekleriyle sonlandırılmış bu bölüm de...
“Opera 400 Yaşında” Müzikal tiyatronun tarihi Moteverdi’nin ‘Orfeo’suyla aralanmış
.

“Enstruman” ve “Kayıt Masası” var...

“Klasik Müziğe Nereden Başlasak?” ve önerilenler var.
Yine dopdolu Andante. Tam klasik müzik meraklılarının isteklerine yanıt verebilecek nitelikte. Ülkemizde zor ayakta duran dergilerden biri de Andante. Satın almak, abone olmak, bu dergiyi ayakta tutabilecek desteklerdir.

Yinelemek isterim, orkestraları olan diğer illeri de unutmamalılar Andante’deki müzik dostlarımız!..

Bir küçük mutluluğu sizinle paylaşabilirim sanıyorum:

Andante, satın alabileceğiniz kitabevlerinin isimlerini vermiş ilk kez bu sayıda. Antalya’da satın alabileceğiniz iki işyerinden birisi de bizim mütevazı büfemiz. Çok mutlu oldum, bir kültürel etkinliğin bir basamağı olmaktan. Teşekkürler sevgili Serhan Bali. Nice 5. yıllarda buluşmak dileğimle...

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..