Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '09

 
Kategori
Güncel
 

Ankara'da domuz gribi vakası 32'ye yükseldi.

Ankara'da domuz gribi vakası 32'ye yükseldi.
 

Sağlık Bakanlığı, Bilkent University Preparatory School (BUPS) adlı ilköğretim okulunda İskoçya'dan geziden dönen bir öğrencide domuz gribi tespit edilmesi üzerine öğrenci ile temaslılardan alınan numunelerin incelenmesinin ardından vaka sayısı 32'ye çıktı. Domuz gribine yakalananlardan 27'sinin öğrenci, 4'ünün veli, 1'inin ise öğretmen olduğu belirtildi.

Türkiye'deki domuz gribi vakası sayısı da 524'ü buldu.

Domuz gribi yakınımızda artık...

Eczacılar Birliği’nin domuz gribine ilişkin yayınladığı broşürde aşağıdaki bilgilere yer veriliyor, dikkate almak gerekir.

“Domuz gribi virüsü, eskiden beri domuzlar arasında görülen, bulaşıcılığı yüksek fakat öldürücülüğü düşük bir “İnfluenza A/H1N1 virüsü”dür. Ancak, bugüne kadarki virüs sadece domuzlardan insanlara bulaşırken, genetik bir değişim geçirmiş olup, insandan insana bulaşabilme yeteneği kazanmıştır. Saptanan insan vakalarının çoğunda domuzlarla temas hikâyesi bulunmaması bu varsayımı desteklemektedir.

Değişikliğe uğramış bu virüs ile daha önce ne domuzlarda ne de insanlarda karşılaşılmamıştır.

Genel olarak klinik belirtiler bildiğimiz griptekine benzer. Bulaşma, sekresyon veya damlacıkların direk teması ile olabileceği gibi, bu sekresyon veya damlacıklar ile kirlenmiş ellerin yıkanmadan solunum yolları mukozalarına veya konjonktivalara sürülmesi ile de olabilir.

BELİRTİ VE BULGULARI NELERDİR?

Normal grip vakalarıyla benzer belirti ve bulgular ortaya çıkar.

Aniden yükselen ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas-eklem ağrıları, boğaz ağrısı ve kuru öksürük ile seyreder.

Ancak, bunların dışında aşırı kusma ve ishale de neden olabilir. Domuz gribinden ölümler çoğunlukla alt solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle gerçekleşmektedir.

NEDEN ÖNEMLİDİR?

Güncel olan virüs genetik bir değişim geçirmiş olup, insandan insana bulaşabilme yeteneği kazanmıştır ve daha önce ne domuzlarda ne de insanlarda tespit edilmiş bir virüstür.

İnsandan insana bulaşma hızının yüksekliği ve kıtalar arası seyahat kolaylıkları nedeniyle hastalığın kısa sürede tüm dünya ülkelerini etkileyeceği tahmin edilmekte olup, bu kapsamda ülkemiz de risk altındadır.

VİRÜS NASIL BULAŞIYOR?

-En yaygın olarak solunum yoluyla bulaşıyor.
-Virüsü taşıyan kişi öksürüp hapşırırsa, 4 metreye kadar hiç temas etmeseniz bile size bulaşabiliyor.
-Havaya saçılan partiküller havada uzunca bir süre kalabiliyor ve bunların solunmasıyla solunum yoluyla kişiye geçiyor.

VİRÜSE ETKİLİ DEZENFEKTANLAR

Yüzeyler için çamaşır suyu (%10’luk) veya alkol (%70’lik) etkilidir. Eller için %70’lik alkol tercih edilmelidir. (Demek ki iddia edilenin tam tersi alkol öldürür.)

ALINMASI GEREKEN KİŞİSEL ÖNLEMLER

-Yüksek ateşi olan ve öksüren insanlardan uzak durmak, ( bu onları kaderine terk edin anlamına gelmiyor, domuzların hepsini öldürün sorun çözülür önerisinde bulununca alimler! belirtmek gereği duydum.)

- Hijyen kurallarına mutlak uyum
- Selamlaşılan kişilerle öpüşmemek,
- Hapşırırken ya da öksürürken ağzı bir mendil yardımıyla kapatmak ve onu hemen İmha etmek
- Gün içerisinde elleri sık sık sabunla yıkamak, (Tüm ilkokulların hijyen koşullarına uygun hale getirilmesi zorunlu)

- Kapı kolu gibi ellerin sık temas ettiği sert yüzeyleri temizleyici maddeler ile her gün temizlemek

- Bağışıklık sistemini güçlendirici vitaminler, ilaçlar kullanmak gibi önlemler hastalığa yakalanma riskini neredeyse ortadan kaldırır. (Eczacılarda bunu önerir tabi; siz bol C vitamini ve demir içeren yeşil sebze ve meyve tüketimini düzenli hale getirin. Nar' ı çok çok tüketin, siyah çay yerine adaçayı ve kekik çayını tercih edin poşette değil doğal olanı. Yaşadığınız ortamı sık sık havalandırın ve nemli tutun.)

HASTALIĞA YAKALANMA İHTİMALİ VARSA HASTANEYE VAKİT GEÇİRMEKSİZİN BAŞVURMAK ZORUNLU

Virüsü almış kişilerde ilk 36 saat içinde tamiflu veya muadili ilaç 5 gün süreyle sabah akşam kullanılabilir, ya da hastalığın görüldüğü yerlerde bulunulduğunda, koruyucu ilaçlar alınabilir. Ama bunlar ithal olduğu için pahalı ilaçlar, herkesin kullanmasına imkan yok.

Gribin aşısı da birkaç gün içinde Türkiye'ye geliyormuş.

Garip bir hikayesi var bu domuz gribinin; gelişimi ilginç, en son varlıklı bir kesimin yaşadığı bölgedeki ilkokulda görüldü, yurt dışı teması nedeniyle. Domuz gribi vakaları üzerinden kimi domuzlardan hıncını almak derdinde dininin üstünlüğü peşinde, kimi ilaç pazarlıyor.

Çocuklarınız ve kendiniz için basit kuralları uygulayarak doğal ve yeşil beslenerek, sağlıklı yaşam koşulları ve ortamı talebini yükselterek her konuda olduğu gibi bu alanda da duyarlı! davranarak sağlığımızı yaşamı koruyabiliriz.

Çocuklar deyince aklına Ceylan düşmeyen var mı?

Hastalıklığa yaklanan insanların hızla sağlığına kavuşmasını dilerim..

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..