Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '09

 
Kategori
Güncel
 

Domuz gribi aşısının ilk partisi İstanbul'a geldi

Domuz gribi aşısının ilk partisi İstanbul'a geldi
 

500 bin dozluk ilk parti aşı İstanbul'a gelmiş. Aşının uygulanabilir olduğuna karar verilirse aşılar, sağlık kuruluşlarına dağıtılacakmış.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Ankara'daki vaka sayısının da 41'e yükseldiği bildiriliyor.

Diyarbakır'da da 2 okulda domuz gribi vakalarının tespit edilmesi nedeniyle yarından itibaren 5 gün süreyle eğitim ve öğretime ara verilecekmiş.

Toplam 551 e ulaşan vakaların genel durumlarının iyi olduğu ve takiplerinin sürdüğü belirtilen açıklamada, ''Öte yandan Diyarbakır ilimizde 7 yeni pandemik H1N1 gribi vakası tespit edilmiş olup bu vakaların 6 tanesi öğrencidir. Bu vakaların görülmesi üzerine, Diyarbakır İl Hıfzıssıhha Kurulu bugün toplanarak 2 okulda (araya hafta sonu tatilinin girmesi de göz önünde bulundurularak) yarından itibaren tedbiren 5 gün süreyle eğitim ve öğretime ara verilmesine karar vermiştir. Diyarbakır'daki vakaların da genel durumları iyi olup takipleri evlerinde devam etmektedir'' denildi.

Bakanlık açıklamasında, hastalığın yayılımını engellemek için grip belirtileri olan çocukların bu belirtiler geçinceye dek okula, dershaneye, kreş veya bakımevine gönderilmemesi uyarısında bulunuldu.

Tekrar dikkat edilmesi gerekenler hatırlatıldı:

Ellerin sık sık su ve sabunla yıkanmasının hastalığın bulaşmasını önlemede en önemli önlemlerden biri olduğuna dikkat çekildi.

Öksürük veya hapşırık sırasında ağız ve burnun tek kullanımlık kâğıt mendille kapatılması ve mendilin çöp kutusuna atılması önerilerinde bulunulan açıklamada, evlerin ve diğer kapalı mekânların sık sık havalandırılması, özellikle sık dokunulan eşya ve yüzeylerin temizlenmesi gerektiği ifade edildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Novartis firmasından sağlanan ve İtalya'nın başkenti Roma'dan yüklenen aşılar, bugün akşam saatlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı'na ulaşmış. Aşıların yarın sabah erken saatlerde Ankara'ya getirilmesi bekleniyormuş.

İlk parti aşı, Sağlık Bakanlığı'nın Esenboğa Havalimanı yakınlarındaki depolarına intikal ettirilecek ve buradan rastgele seçilen numuneler Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'ne gönderilecek. Burada gerekli testler yapıldıktan sonra aşının uygulanabilir olduğuna karar verilirse aşılar, sağlık kuruluşlarına dağıtılacak.

Yetkililer, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'ndeki inceleme sürecinin 5-20 gün arasında değişebileceğini belirtmişler.

Aşılar, uygunluğu onaylandıktan sonra aşılamada poliklinik hizmeti verenlerle enfeksiyon ünitelerinde görev yapan hekim, hemşire ve diğer sağlık personeline öncelik tanınacakmış. Aşılama, hem kamu hem de özel sağlık kuruluşlarındaki sağlık personeline yapılacakmış.

Diş hekimleri de öncelik verilen grup arasında yer alacakmış. 300-350 bin sağlık personelinin aşılanmasının planlandığını bildirilmiş..

Dileriz İtalya'dan gelen aşılarda problem yaşanmaz.

Sağlık Bakanlığı, sağlık personelinin domuz gribi virüsü bulaşan vakaların tedavisini üstlenmesi ve herhangi bir biçimde virüs kapmaları durumunda hastalara bulaştırma olasılığı bulunduğu için aşılamada en öncelikli grup olarak belirlediklerini belirtiyorlar..

En iyi çözüm herhangi bir grip türüne yakalanmamak için kendimizi korumak ..

Bu arada internette yayılan grip e karşı soğan hikayesini paylaşmak istiyorum..

Tam kuru soğan mevsimi, sanırım tarlalardaki soğan torbalarını göreniniz vardır, toplayıcıların ve soğanların torbalar halinde tarlada dikilmiş halleri ilginç. Şu sıralar kamyonlara yüklenip şehir merkezlerinin yolunu tutmuşlardır.

Benim herhangi bir meyve sebze komisyoncusu ile akrabalığım dahi yoktur. Ticaretini falanda düşünmüyorum. Değişik grip illetlerinden uzak kalmak için deneyeceğim...

“”GRİP” için bir “Eski zaman” öyküsü…

“1919 yılında, Dünyada 40.000 milyon kişinin “Grip” ten öldüğünde, bir Doktor birçok çiftçiyi Griple mücadelede yardım amacıyla ziyaret eder. Birçok çiftçi ve ailesi grip kapmıştır ve birçoğu ölürler.

Doktor ziyaretlerine devam eder ve bir sürprizle karşılaşır, ziyaret ettiği bir çiftçi ve ailesi çok sağlıklıdır. Doktor böyle olabilmesi için aileye herkesten farlı ne yaptıklarını sorar ve cevaben çiftçinin hanımı odaya, bir tabak içine “soyulmamış” bir “SOĞAN” koyduklarını (muhtemelen diğer odalara da) söyler.

Doktor buna inanamaz ve bu “soğan” lardan birini alarak Laboratuarda Mikroskop altına koyarak inceler ve “soğan” ın içinde “Grip” virüsünü görür.

”Soğan” açıkça “Grip” bakterisini absorbe etmiş, emmiştir ve bu sayede de aile sağlıklı kalmıştır.

Evet, ben bu hikâyeyi Kuaförümden duydum. O, bana yıllar önce birçok çalışanının “Grip” olduğunu ve böylece müşterilerinin de “Grip” kaptığını anlatmıştı.

Gelen yılda o, dükkânına çukur bir tabak içinde bir “SOĞAN” yerleştirir. Ve büyük bir sürpriz yaşar, o yıl hiçbir personeli “Grip” olmamıştır.

O işe yaramıştır…(hayır, şimdi o sanıldığı gibi bir “soğan” işinde değildir)

Bu öyküden alınacak ders, bir miktar “soğan” almanız ve evinizin çevresinde biryerlere yerleştirmenizdir. Ne olduğunu görmek için onu deneyin. Biz geçen yıl onu denedik ve asla “Grip” olmadık.

Eğer o sizi ve sevdiklerinizi bu hastalıktan kurtarırsa ne güzel. Buna rağmen şayet “Grip” olursanız, o daha yumuşak ve uysal geçebilir.

Bir miktar “SOĞAN” satın almaya vereceğiniz birkaç liradan başka ne kaybedebilirsiniz? ...” “

hurriyet

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..