Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ocak '22

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Anlaşılıyorum

Anlaşılmak bir eylemler bütünün sonucudur. Anlaşılmanın ilk adımı anlamaktır. Anlamak, anlamı görebilmeyi ve kavrayabilmeyi içerir. Anlam ise insanı hayatta tutan, devam etmesine aracı olandır. Ne yaşıyorsak bir anlamı olmasını bekleriz. Yaşam bir anlam arayışıdır. İnsan hayatta, eylemlerinde, yaşadıklarında ve kendinde bir anlam bulabilmek ister.  

  

Dikkatiniz anlamı aramakta olduğunda anlamı bulmaktan ya da üretebilmekten uzaklaşırsınız. Hatırlayın, dikkatiniz neredeyse enerjiniz orada çalışır. Anlam, bir başkası tarafından üretilmiş sanılır oysa her birey kendi varlığının anlamını kendi üretir. Bir düşünün sizi siz yapan anlam sadece dışarının size atfettiklerinden ibaret olsaydı ne olurdu? Tam da böyle olduğunu fark ettiği anda her şeyin anlamsızlığıyla karşılaşan kişi, bildiği ve alıştığı hayattan çıkmak ve kendini tanımak arzusuna kapılıyor. İnsan kendi varlığına anlam verebilirse zaten yaşam, yaptıkları, yapmadıkları otomatik olarak anlam kazanır. 

Kişi kendini anlayamazsa nasıl kendini başkalarına anlatabilir ve anlaşılabilir ki? Bir başka önemli konu da kendini anlamayan bir kişinin başkasını anlamakta da çok yeterli olamayacağıdır. Daha önceki yazılarda da çokça tekrarladığımız gibi kendimize vermeyi bilmediğimiz şeyi dışarıya da veremiyoruz ve sadece dışarıdan alarak kendimizi doyuramıyoruz. Kendini tanımaya hazır ve kararlı olmak kendini anlamayı kolaylaştırır. Bu hazır olma ve kararlılık hali kendi varlık sorumluluğunu almaktır. Sorumluluk bazen ağır, korkutucu gözükebilir. Fazla sorumluluktan şikayet de ediyor olabilirsiniz. Çoğunlukla tek gerçek sorumluluğumuz olan kendi yaşam sorumluluklarımızı almak yerine onlarca insanınkini almayı seçeriz. Böylece hem kendi dengemizi hem de onlarınkini bozarız. Yeni yılın getirdiği yenilik bilinçlerimiz hala aktifken kendimiz için bir yenilik yapabiliriz. Herkesin yaşam sorumluluğunu sahiplerine bırakıp kendi varlığımızın sorumluluğunu almayı seçelim. Bu sorumluluk, taşıdığınız ve başka insanlara ait sorumlulukların aksine hafifleten, neşelendiren, özgürleştiren, esneten ve hayatı kolaylaştıran tek sorumluluktur. 

  

Kendinizi anlayarak anlaşılmaya açılmanız niyetiyle, 

 

Hayatın yol göstericiliğine inanın. 

 

Yaşamınızın bereketle ve bollukla eşleşip birleşmesine niyeten, 

 

Şifa olsun, 

 

Ebru Demirhan 

 

www.ebrudemirhan.com 

 

@ebrudemirhan.ytm 

 

 
Toplam blog
: 178
: 43
Kayıt tarihi
: 30.10.18
 
 

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İlkokul Öğretmenliği, Sosyoloji bölümü lisans ve Psikol..