Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '18

 
Kategori
Müzik
 

Antalya Devlet Senfoni Orkestrası Çaykovski Akşamında İsmet İnönü’yü Andı.

Antalya Devlet Senfoni Orkestrası Çaykovski Akşamında İsmet İnönü’yü Andı.
 

Yaklaşık üç buçuk yıl aradan sonra yine AKM’deyim, ne mutlu. Bu süre bir Kapadokya macerasıyla sürdü ve geri döndük. Eşyalar evin ortasında da olsa, iki konsere yetiştik Mahi ile. Önce Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde Cihat Aşkın-Mehru Ensari “Minyatürler”, sonra da AKM Aspendos Salonu’nda İsmet İnönü’yü anma konseri. Pek iyi geldi bu iki konser, ruhumuzu dinlendirdi.

İlk önce şöyle bir orkestrayı gözden geçirdim, kimler gelmiş, kimler gitmiş diye. İlk Bayramoğulları çiftinin yokluğu dikkatimi çekti. Flütist Leyla Bayramoğulları ve obuada Bayram Bayramoğulları yoktu rahlelerinde. Diğer gruplarda da gelenler, gidenler olmuş, bir de kornet eklenmiş ADSO’ya. Sürekli mi, geçici mi bilmiyorum, sonraki konserlerde göreceğiz.

Uzun zaman sonra geldiğim konser salonunda bir başka olumluluk hemen dikkat çekiyordu, salon tamamen dolmuştu. Orkestranın kurulduğu ilk yıllar geldi hemen gözümün önüne. Protokokol dahil 20 kişi kadar oluyordu o günün oda orkestrasının dinleyeni. Üstelik dönemin belediye başkanı Hasan Subaşı sıklıkla geliyordu bu konserlere. Sonrasında, belediye başkanlarımız ADSO konserlerine pek ilgi göstermediler(istisnalar hariç) her nedense.

Konserin ilk bölümünde Avusturyalı Piyanist Aaron Pilsan çıktı sahneye ve Antalya Devlet Senfoni Orkestrası’nı Şef Theodore Kuchar yönetti. Konuk piyanist A.Pilsan,  Piyotr İlyiç Çaykovski 1 No.lu Piyano Konçertosu’nu yorumladı. 2014 yılında Avrupa Konser Salonu Organizasyonu ECHO tarafından “Yükselen Yıldız” seçilen solist sanatçı ve orkestramız çok başarılı bir seslendiriş gerçekleştirdiler. 

Aradan sonra, Çaykovski’nin 3 Numaralı Orkestra Süiti ve Francesca da Rimini adlı orkestra eserleri çalındı. Dinleyicinin Kitabı’nda Üner Birkan’ın şu notu dikkat çekciydi; “Çaykovski’nin en güçlü yaratmalarından biri olan Francesca da Rimini’ye çalınışının son derece güç olması yüzünden, konser programlarında bestecinin öteki eserleri kadar yer verilmemektedir.” Orkestra ile birlikte Başkemancı Efdal Tekergölü’nün çok başarılı soloları da çok dikkat çekiciydi.

Aspendos Salonu’nda dikkatimi çeken portreler vardı. Bu son 3.5 yıl içinde konmuş oralara. Sahnenin her iki tarafında Türkiye Cumhuriyeti kurucusu ve 1. Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, son Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan ve diğer 3. Zat!.. Aynı ebatlardaki bu üç fotoğraftan sonuncusunun ne sıfatla iki cumhurbaşkanıyla aynı sırada yer aldığı anlaşılamadı.

Bütün bu detaylardan sonra şunu yazmak mümkün: Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, Şef Theodore Kuchar yönetiminde, Piyanist Aaron Pilsan’a eşliğinde ve diğer orkestra eserlerinde müthiş bir performansla enfes bir konser akşamı yaşattılar sanatseverlere. Emek veren tüm sanatçılarımıza teşekkür ederim.

14 Aralık 2018 Cuma akşamı ADSO yine bir büyük şefi konuk ediyor; Alexander Rahbari. Solist olarak da Ladislav Fanzowitz(Piyano) görev alacak. L.van Beethoven, 2 No. Piyano Konçertosu ve M. Moussorgsky, Bir Sergiden Tablolar(Orkestrasyon) çalınacak.

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..