Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Nisan '19

 
Kategori
Opera / Bale
 

Antalya Operası 20 Yaşında

Antdob 20. yaşını muhteşem bir görsel ve işitsel şölenle kutladı

Antalya’daki en önemli sanat kurumlarımızdan ilk Devlet Tiyatrosu faaileyete başlamıştı, yıl 1993 idi.. Peşinden de Antalya Oda Orkestrası geldi iki yıl ara ile.

1995 yılında Gürer Aykal ve İnci Özdil’in çabalarıyla kurulan Antalya Oda Orkestrası, ilk ışığı yakan oldu Antalya’da. Yaklaşık 2 yıl sonra da, Bakanlar Kurulu kararıyla statüsü  Antalya Devlet Senfoni Orkestrası’na dönüştürüldü. O oda orkestrası günlerinde de, senfoniye dönüştükten sonra da izleyici/dinleyici açısından çok yoksulluk yaşadı bu sanat kurumumuz.  Yaklaşık 20-30 kişilere çok konserler verdiler, hem Aspendos hem de Perge Salonu’nda, birebir tanığıyım. Dolu dolu konser salonlarına son 5 yılda ulaştı değerli orkestramız.

Kuruluş aşaması dört yıl süren  Antalya Devlet Opera ve Balesi’de, 5 Nisan 1999 tarihinde sahnelerdeki yerini  Açılış-Gala Konseri’yle aldı. (*)

Ve sahne eseri olarak da ilk, Emmerich Kalman’ın  Çardaş Prensesi Opereti’ni sundular. Bir yıl sonra, 2000 yılında da G. Verdi’nin La Traviata’sını sahnelediler. İki temsili de izleyenlerdenim.

Bu çok değerli sanat kurumumuz, yıllar boyu kendini geliştirerek dev prodüsiyonlara imza attı. Ülkemizde 6 opera var. Nisan ayı itibarıyla opera açısından en zengin temsilleri Antdob sergiliyor. Diğer operalarımızda bir ya da iki opera temsilleri var Nisan ayı boyunca. Ayrıca vurgulamak istediğim bu detay, bana göre önemliydi. Antdob Nisan ayında; Çardaş Prensesi, Madam Butterfly ve Carmen ile yoluna devam ediyor.

Önceki akşam Haşim İşcan Kültür Merkezi  Antalyamızın kıymetlisi Antdob’un 20. Kuruluş yılını bir Gala Gecesi programı ile kutladı. Bu özel etkinlik, aynı zamanda sanatçı-sanatsever kucaklaşmasıydı da aynı zamanda. Bale ile başladı gece; “Dört Mevsim”in ‘Kış’ı seçilmişti ve  Danzon, Bale ile sürdü görsel şölen.

Bale Solistleri: Iaroslava Volkova, Esra Taner ve Tolga Burçak idi.

Anmanın ilk bölümümdeki video sunumda, kuruluş aşaması ve bugüne gelen süreç anlatılırken, 20 yıl içinde kurumda yitirilenler de anıldı. Antdob Orkestrası Başkemancısı Zeynep Işık ve ülkemizde kendisine akıl almaz güçlükler çıkartılan, hayatı zorlaştırılan kıymetli sanatçı, dostumuz Mukhtar Malikov ile diğer yitiklerimizi ben de saygı ve rahmetle anmak isterim.

20. Yıl Gala Gecesi, hem görsel hem de işitsel bir şölendi bence. İlk bölümde sunulan bale gösterisi ve kuruluş öyküsünün anlatıldığı video gösterisi çok güzeldi. Operanın eski müdürleri çağrılıydı, ilk sopranolarımızdan Esra Abacıoğlu Akcan oradaydı. Seçilen eserler çok güzeldi ve solist olarak sahneye gelen sanatçılar ve koro mükemmel bir performans sergilediler. 20 solist 20 şarkı seslendirdi. Performans olarak çok öne çıkanlar olsa da, bu özel gece için isimlendirme yapmıyorum.

Gala Gecesi’nde görev alan sanatçılarımızı ve eser adlarını programdaki sıraya göre yazıyorum:

G.Verdi, La Forza Del Destino Uvertürü- Antdob Orkestrası

A.Dvorak, Rusalka “Ay Şarkısı”- Soprano: Sema Suna

W.A.Mozart, Don Giovanni “Madamina,il catalogo e questo”- Bas: Can Kocaay

G.Donizetti, Aşk İksiri “Una furtiva lagrima”- Tenor: Devrim Demirel

G.Verdi,  Vespri Siciliani “Merce Dilette” Soprano: Esra Abacıoğlu Akcan

G.Verdi, Otello “Iago Credo”-Bariton: Serhat Konukman

G.Puccini, Tosca “Vissia D’arte”-Soprano: Sevinç Bilgin

R.Wagner, Uçan Hollandalı “Die frist is um”-Bariton: Umut T. Akça

A.Borodin, Prens İgor “Konchakovna”- Mezzo-soprano: Medine Tuganova ve Antdob Korosu

G.Verdi, Don Carlo “O Carlo Ascolta”-Bariton: Melih Tepretmez

F.Cilea, Adriana Lecouvrer “Acerba Volutta”-Mezzo-soprano: Sibel Kızılateş

***

C.Orff, Carmina Burana “O Fortuna”-Antdob Korosu

G.Verdi, La Forza Del Destino “Alvaro Arya”-Tenor: Koray Damcıoğlu

G.Puccini, Turandot “In questa Reggia”- Soprano: Burcu Kuru ve Antdob Korosu

G.Verdi, Don Carlo “Ella giammai m’amo”- Bas: Engin Suna

G.Verdi, Il Trovatore “Çingeneler Korosu”-Antdob Korosu

V.Bellini, La Sonnambula “La Sonnambula Arya”- Soprano: Aslı Ayan

G.Puccini, Turandot “Nessun Dorma”-Tenor: Göksay Yaran ve Antdob Korosu

G.Verdi, La Forza Del Destino “Paca, Pace, Mio Dio”- Soprano: Nurdan Küçükekmekçi

R.Leoncavallo, I Pagliacci “Prologue Tonio Arya”- Bariton: Tamer Peker

***

Programda, Tosca “E lucevan le stelle” olsaymış daha şık olurmuş diye düşünmekten de kendimi alamadım. Bunu yazarken de, amacımın, o keyifli ve gururlu gecenin tadını bozmak olmadığını belirtmek isterim.

***

Gala Gecesi’nde Orkestrayı Alexandru  Samuil yönetti, Başkemancı H. Barış Öğüt’dü.

Koreografiler Armağan Davran ve Volkan Ersoy’a aitken,  Koro Şefi’de Mahir Seyrek idi.

Gala Gecesi’nde 20 yıllık emeğin, deneyimin sahneye yansımalarına tanık olduk. Muhteşem bir kutlamaydı. Sahne önünde ve arkasında bu geceye emek veren herkese çok teşekkür ederim.

Çok kıymetli operamıza nice dalyalar dilerim.

***

(*) : http://www.sanattanyansimalar.com/yazarlar/huseyin-akbulut/antalya-operasinin-20-yasgunu/1979/?fbclid=IwAR1Jx7cAH3c1-WG2k_1ieXPhMSVJDAlOJiHO09jwQdNzmFQW_IKCH9-OTpM

Gala Gecesi foto albümüne ulaşmak isteyen dostlar için “herkese açık”paylaştığım link: https://www.facebook.com/h.huseyindulun/media_set?set=a.10157129407083584&type=3

 

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..