Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Antidepresan yerine Pilates

Antidepresan yerine Pilates
 

Yeni günün sabahına gözlerinizi açtığınız o ilk anda uykunuzu tam olarak almış olmanın keyfiyle, yüzünüzde de güzel bir gülümsemeyle önce kendinize günaydın diyerek uyandığınız oldu mu hiç? Kendimi en şanslı hissettiğim anlardan biridir ve bir ritüeldir benim için. Bilinçli nefes almanın ve bir güne daha sağlıklı başlayabilmenin mutluluğu ile uyanır ve ardından henüz kedim kadar başarılı olamasam da güne önce bir güzel gerinerek ve vücudumu baştan aşağa uzatarak başlarım :) Bu ritüel yaşam için gerekli tek şans olan bilinçli nefes egzersizidir aslında.
 
Önceleri amatör olarak yaptığım pilates, zamanla altında yatan derin felsefesi ve bağımlılık yaratan vazgeçilmez etkisiyle hayatımın merkezine yerleşti.
 
Gerek yurt dışında gerek Türkiye’de bu işi hakkıyla yapmak ve öğrenmek istedim. Türkiye Cimlastik Federasyonu başta olmak üzere bir çok eğitimi bu istek ve azimle başarıyla tamamlayarak profesyonel hayata ilk adımlarımı attım :)
 
Bu, pilates’in benim hayatımdaki doğuşuydu.Tarihte ise, egzersizlerin doğuşunu sağlayan ve kendi adını veren Joseph H.Pilates.
 
Dr. Joseph H. Pilates Almanya doğumlu bir ailenin 4 çocuğundan biri.Küçüklüğü Raşitizm, astım ve romatik ateş rahatsızlıklarıyla geçmiş.Öyle ki bu hastalıklar kendisinde itici bir güç olmuş gibi gözüküyor.J. Pilates’in babası ödüllü bir cimnastikçi annesi ise natüropat.Ailesinin sağlık ve spor geçmişinden belli ki o da en az benim kadar etkilenmiş :)
 
1.Dünya Savaşı patlak verdiğinde Pilates, ilk olarak bu dönemler kampta yaralıları tedavi amaçlı egzersizlerini geliştirmeye başlamış.Savaş zamanında acı çekenlerden, gözaltına alınanlara ve askerlere kadar bir çok kişiyi tedavi ederken sistem de kendisini geliştirmiş.Buradan da yola çıkarak çeşitli fiziksel rahatsızlıklarda günümüzde pilates yapılması sakıncalı mıdır sorularını rahatlıkla yanıtlayabiliyoruz.Önemli olan engel teşkil etmeyecek sorunlarımızı bilmemiz ve ona göre egzersizlerle ilerlememiz.
 
Joseph Pilates 1926 yılında yaşamak üzere Brooklyn’e gelmiş ve çok sevdiğimiz New York 8.cadde üzerinde ilk stüdyosunu açmış :) Pilates’in stüdyosu ilk olarak New York dans topluluklarından yüksek sosyeteye kadar oldukça farklı kesimleri etkilemeyi başarmıştır ki halen bizleri de etkilemektedir :)
 
New York demişken yakın zamanda Pilates ile ilgili araştırma, geliştirme yapma fırsatı bulmuştum.Hem teknik hem bilgi anlamında Erika Bloom, Jennifer DeLuca, Ellie Herman, Brett Howard, Matt McCulloch kişisel olarak takip ettiğim pilates eğitmenleridir. Bunun dışında işin tuzu biberi olarak Türkiye’de bulma imkanı pek olamadığından NYC ‘den bulduğum rengarenk Pilates ayakkabıları gözlerimi kamaştırdı ve alabildiğim kadar çok renk çeşidini kapıp geldim :)
 
Türkiye’de Pilates ile teknik ve felsefik bilgiyi hakkıyla edinmek isteyenlere biraz kitapları karıştırıp Joseph sonrası birincil nesil eğitmenleri takip etmelerini öneririm; Eve Gentry, Romana Kryzanowska, Ron Fletcher, Kathleen Stanford Grant, Bruce King, Carola Trier, Nadja Cory ve Mary Bowen başlıca isimlerden..
 
Aslında konu ile ilgili yapacağımız küçük bir araştırma bizleri, spor ayakkabı ve yüksek müzik ile pilates yaparak alamadığımız sonuçlardan ve ödeyeceğimiz ciddi meblağalı ücretlerden kurtarır :) Bu noktada sizlere önerebileceğim başta Joseph Pilates’in kendi kitabı olan “Return to Life Through Contrology” dir. Bu kitabı tam anlamıyla literature alabilirsiniz.Böylece Hayatınıza Ebru Şallı’nın ‘tuzluk’ları yerine daha bilimsel gerçekler gelir. :)
 
Gelelim Pilates’in beni en çok etkileyen 3 altın değerindeki prensibine,
 
· Tüm Vücut Sağlığı
 
· Tüm Vücut Birlikteliği
 
ve Nefes
 
Tüm vücut birlikteliği : Akıl + Beden ve Ruh bütünlüğüdür.Birisinin sağlıklı birisinin sağlıksız olması durumu bizi sağlıksız yapar.Sadece bu prensipleri koruduğunu bilmek bile benim için Pilates’i vazgeçilmez kılmaya yetiyor.
 
Pilates’e hiç düşünmeden başlamanıza neden olacak amaç ve yararları ise saymakla bitmiyor.Fiziksel şekillenme ve zayıflama gibi bilinen popular faydaları dışında başta hepimizin son dönemlerde ihtiyaç duyduğu serotonin hormonunda gözlemlediğimiz ciddi artış.Örneğin duygu durum bozuklukları, hafif anksiyete durumlarında olan varsa güzel bir haber sizlere,Pilates, o ilaçlara gerek kalmadan mutluluk hormonunu otomatik olarak ciddi bir seviyede çalıştırmayı sağlıyor.Bunun yanında Akılcı hareket etme,düzgün postür,insan doğasında varolan hareketlerin geri kazanılması,yaşama sevinci ve iyi hissetme,kişisel farkındalık,özgüven, Mental ve ruhsal yenileme gibi daha bir çok mucizevi yararlar kazandırıyor bizlere.
 
Anlatmakla bitmeyecek asıl çıkış noktası ‘kontroloji’ olan Pilates’ e başlangıç için meraklılarına umarım açıklayıcı ve keyifli bir giriş olmuştur.Bu start’ı aldıktan sonra bundan sonraki yazılarımda sizler için bölgesel olarak sonuçlar alabileceğimiz,evde hergün kendi kendimize yaptığımızda dahi etkisini görebileceğimiz küçük fakat önemli bilgileri paylaşıyor olacağım.Umarım faydasını önce siz hisseder ve hayata sadece zayıflama amaçlı değil “yaşam şekli” olarak bakmaya başlayabilirsiniz… :)
 
Toplam blog
: 6
: 211
Kayıt tarihi
: 18.05.15
 
 

Eğitimimi Yeditepe üniversitesi Uluslararası Medya ve Pazarlama Yüksek lisans programı ile tamaml..