Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Temmuz '08

 
Kategori
Siyaset
 

Apolitik e-politik mi?

Apolitik  e-politik mi?
 

apolitik bir bütün olarak izler


Apolitik : Politik olmayan şeklinde tanımlanmaktadır. Apolitik olmak genel de siyasetle ilişkilendirilen ve değerlendirmeleri bu yönde yapılan politikanın çoğu zaman siyasi olarak değerlendirildiği bununla beraber genel de yanlış tanımlanan bir yaklaşımdır. Apolitik sadece siyaset olarak değil dil, din, sanat, kültür, spor, güzel sanatlar, siyaset, teknoloji, magazin gibi hemen her alan da yaşam ve düşünce biçimidir. Bazıları tarafından tarafsızlık da taraftır denilerek pasif ve korkak adlandırılmaları tamamen yanlıştır. Apolitik kişiler hükmedilen idare edilen insanlar olarak lanse edilmeleri de yanlıştır. Bir insan genel mana da apolitik olarak değerlendirilemez. Bunu ölçecek bir kriter yoktur. Bir konu da apolitik olan bir kişi başka bir konu da politik olabilir. Genel mana da bir kişiye yapıştırılabilecek bir etikette değildir.

Politik: politika yapan , içinde olan düşüncelerini ve hedeflerini uygulama noktasında mücadele veren. Zaman ve zemine göre menfaat ve fayda sağlama doğrultusunda ya da zarar verme, balans sağlama gibi unsurlar için uygulanan davranışlardır.

Örneğin , Bir spor kulübünün gelişmesi ve başarılı olması için, çalışmalar ile izlenen yollardır. Sporu seven İzleyici politik olmayabilir fakat taraftar politiktir, yönetim, Teknik kadro politiktir, politikalar uygular en aktif bilinen sporcu kadrosu aksine apolitik görünmektedir. Verilen taktiği, uygulanacak stratejiyi yerine getirir. Yani düşünce bazında apolitiktir. Fakat politikaya hükmeden taraftır. Apolitiklik tamamen duyarsızlıkla da eşleştirilemez.

O zaman apolitik kelimesinin yerine başka bir tanım getirmek zorunda kalınır ki bu da tekrardan başka bir şey olamaz. Çünkü apolitiklik gerçek olarak devam etmektedir ve edecektir. Apolitik olmak belki erki elinde bulunduramayabilir fakat düşünüldüğünün aksine ona hükmedendir. Düşünce cambazları, fikir satıcıları, hatta umut tacirleri bu Pazar da apolitik kitleye muhtaçtırlar. Başka bir tanımla malı anlatıp satmaya çalışan manav , sebze almak isteyen müşteri. Satılamayan mal çürür. Düşünce pazarlaması da budur. İyi anlatmak, ilgi çekmek ve ikna ederek kamuoyu oluşturmak.

Bu düşünceler apolitikayı, pasifize olmakla eşdeğer tutar ki bu da yanlıştır. Bu nokta da benimsenmeyen görüşlere tepki koyanlar bu tepkilerini oluşumlar içinde koymayabilirler. Bugün e-politika gündemdedir ve insanlar duruşlarını düşüncelerini bu platformlar da belirtirler. Apolitik olmak fikir beyan etmemek değildir. Genel de Aktif katılım ve eylem, apolitik insanlarda bulunmamakla beraber çok yönlü düşünürler ve bu düşüncelerini de beyan ederler.

 
Toplam blog
: 181
: 1067
Kayıt tarihi
: 07.03.08
 
 

1957 Eskişehir doğumlu, Esk.A.Ü İşletme, İşbankası emeklisi, İstanbul Büyükçekmece de yaşayan, ST..