Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Temmuz '08

 
Kategori
Siyaset
 

Dünya’da ki dengeler savaşı

Dünya’da ki dengeler savaşı
 

Sovyetler Birliği’nin 1991’de dağılması dünya dengeleri açısından tek kelimeyle felaket olmuştur. Türkî Cumhuriyetleri’nin sırasıyla bağımsızlıklarını kazanmasına rağmen şahsen ben bu durumun azami surette Amerika Birleşik Devletleri’ne yaradığı kanısını taşımaktayım.

İki kutuplu dünya da Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri birbirini dengeleyen mevcut iki güç idi. Fakat Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla Amerika Birleşik Devletleri dünya da tek güç benim edasıyla hareket ederek önce Irak Savaşı’nı başlattı. Daha sonra 2001 yılında Afganistan’a ve ardından tekrar Irak’a girip Saddam Rejimi’ne nihayet verdi.

Acaba Sovyetler Birliği şu an mevcut olsaydı Amerika Birleşik Devletleri bu taarruzlarını dünyanın tüm karşı çıkışlarına rağmen gerçekleştirebilirmiydi?

Fakat Rusya Vladimir Putin’in 2000 yılından itibaren ülkenin başına geçmesiyle bu ülkeyi tekrar düzlüğe çıkarttı.

Putin şimdi halefi Medvedev’e eskiye oranla güçlü bir Rusya bıraktı.

Şu an da Amerika Birleşik Devletleri’nin var olan İran krizinde istediğini gerçekleştirememesinin sebebini de buna bağlayabiriiriz. Örnek olarak da Birleşmiş Milletler’de Rusya’nın ağırlığını kullanarak İran hususunda bu ülkenin istediği kararlara karşı tavır koymasını örnek gösterebiliriz.

Eğer dünya da dengeli veya dengesiz güçten bahsediliyorsa ve şu an kullanılan orantısız güçten dünya ülkelerinin rahatsız olduğu bahsediliyorsa söz konusu ülkelerinin bir denge unsuru yaratması gerekmez mi?

Buna örnek olarak Shangay 5’lisini ve içinde Türkiye, Rusya, İran, Suriye, Gürcistan ve Türkî Cumhuriyetleri’nin mevcut olacağı ve oluşturacağı Avrasya Devletleri İktisadi İşbirliği’ni vb. de dâhil edebiliriz.

Eğer mevcut ülkeler dünyanın şu an ki mevcut siyasi ortamından şikâyet ediyorlar ise. Fakat ülkelerin söz konusu menfaatleri mevcut durumdan memnun ise yapacak bir şey yok.İşte uluslar arası ilişkiler böyle bir şey.Normal hayat da böyle değil mi zaten?

 
Toplam blog
: 204
: 673
Kayıt tarihi
: 07.02.08
 
 

Adım Harun ÖZYURT. 11 Şubat 1983 günü Almanya'nın Frankfurt şehrinde doğdum. 1986'da Türkiye'ye dönd..