Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Haziran '13

 
Kategori
Mesleki Eğitim
 

Ara Eleman sorunu

Bir eğitim dönemini daha bitirdik.

Bu dönemde gerek üniversitelerimizden gerekse liselerden yüzbinlerce gencimiz mezun oldu. Mezun olan gençlerin büyük bir kısmı bu sene iş hayatına atılacak ve ekonomi çarkının dönmesine katkıda bulunacak.

İşsizliğin yoğun olarak hissedildiği ülkemizde sadece düz lise veya kuru üniversite bilgisiyle mezun olmuş olmak patronlar için artık bir anlam ifade etmiyor. Kurumsallığın ön plana çıktığı günümüzde, nitelikli eleman sıkıntısı ülke ekonomimiz de eleman açığı olarak ortaya çıkarıyor.

Bir tarafta “ne iş olsa yaparım” diyen vasıfsız gençler, diğer tarafta “çalıştıracak eleman bulamıyorum” diyen patronların feryadı.

Bu kadar üniversite bu kadar mezun verirken nasıl olurda çalışacak eleman bulunmaz?

Bu sorunun cevabı beceri sahibi eleman yetiştirmede yatıyor. Üniversitelerimiz bu görevini yerine getiriyor mu? Fikrimi soracak olursanız evet getiriyor. Ülke ihtiyacını karşılıyor mu? Hayır karşılamıyor.

Liselere bakacak olursak. Sadece üniversite sınavına odaklanmış, dershaneyle desteklenmiş, ezbere alıştırılmış bir eğitim sistemi. Bu sistemden çıkıp üniversiteyi kazanamayan gençlerin durumu daha vahim.

Bir tarafta kapı gibi diplomalı mühendisler ordusu, diğer tarafta ne iş olsa yaparım diyen vasıfsız gençler ordusu. Orta da işleri yapacak, üretime katkı sağlayacak beceri sahibi eleman maalesef yok.

Bu boşluğu dolduracak tek bir kurum olarak meslek liselerine baktığımız zaman, ülkemizde okumayan çocukların gönderildiği imajına ya da imam hatip sorununa kurban edildiği açıkça görülmekte.

Üniversitelerin meslek yüksekokulları ile giderilmeye çalışılan bu açık ta maalesef işe yaramamakta. Hemen hemen bütün üniversitelerimizde meslek olarak aynı bölümler açılmakta. Bunlardan birini örnek verecek olursam “bankacılık sigortacılık bölümü” yüzlerce işletme, iktisat bölümü mezunu bankaların önünde sıra olmuşken meslek yüksekokulu mezunlarının şansını düşünemiyorum.

Becerinin el üstünde tutulduğu, sanayi üretiminin artarak büyümesi gereken bir dönemde usta-çırak veya stajyer ile işleri götürmek artık imkansız hale gelmekte. İşte bu sebepten meslek liselerine çok acilen dönüp bakmamız gerekmekte.

 
Toplam blog
: 17
: 399
Kayıt tarihi
: 04.05.12
 
 

Okur-Yazar Sigortacı www.ekomanset.com editörü www.acikogretimonline.com editörü ..