Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '08

 
Kategori
Sigorta
 

Aracın çalınması halinde ne yapılmalıdır?

Okulların kapandığı, yıllık izinlerin başlamasıyla gezi ve tatile çıktığınız şu günlerde, otomobil hırsızlıklarının da büyük artış gösterdiğini sakın unutmayınız.


Lütfen; siz siz olun aceleyle aracınızın kapısını kilitlemeyi unutmayınız ve asla kontak anahtarını aracın üstünde bırakmayınız. Zira; tatil heyecanı ve rahatlığı içinde günlük alışkanlıklarımızdan sıyrılarak, bilhassa “ kalabalık ortamda bir şey olmaz “ düşüncesiyle aynı hataya sıkça düşenlere rastlıyoruz.


Bu önemli ve güncel konunun hepimizi ilgilendirmesi açısından, bazı açıklamalar yaparak sizi bilinçlendirmeyi gerekli görüyorum.


Aracınızın çalınması halinde ilk yapacağınız şey, aracın çalındığı semtin karakoluna hiç vakit kaybetmeden müracaat etmeniz olacaktır. Kasko sigortanız varsa, mutlaka 5 gün içinde sigorta şirketine ihbar etmeniz de şarttır. Ayrıca, Emniyet Müdürlüğü Oto Hırsızlık Masası Amirliği’ ne de müracaat etmenizi, özellikle tavsiye ederim.


Hiç vakit kaybetmeksizin; derhal gerekli ihbar ve müracaatlarda bulunur, araç kapısı ve kontak anahtarı ile ilgili ikazlarım doğrultusunda hareket ederseniz, hırsızların sebebiyet vereceği bir kazanın veya karışacağı bir olayın tüm sorumluluğundan da kurtulmuş olursunuz. Aksi halde; aracınızın çalınması canınıza yettiği gibi, bir de olabilecek bir kaza veya olayın sorumlusu durumunda kalabilirsiniz.


Çünkü; Karayolları Trafik Kanunu gereğince, araç sahibinin ve işletenin sorumluluktan kurtulabilmesi için, sadece aracın çalınmış veya gasp edilmiş olduğunu kanıtlaması yetmemekte, ayrıca çalınma veya gasp eyleminde hiçbir kusuru ve ihmali bulunmadığını da kanıtlamak zorundadır.


Bu nedenle gereken özeni göstermek ve tedbirli davranmak zorundasınız. Lütfen; yaptığınız tüm müracaat tutanaklarının tasdikli birer suretini, mutlaka alınız ve saklayınız.


Kasko sigortanızın mevcutsa; aracınızın hasarlı veya hasarsız bulunması, ya da çalınma tarihinden itibaren 30 gün sonunda bulunamaması halinde, kanunen yapılması zorunlu işlemler sizden istenecektir.


Kasko poliçesi genel şartlarına göre; çalınmış olan aracın bulunması, sigorta tazminatının ödenmesinden önce olmuş ise, sigortalı aracı geri almak zorundadır. Sigorta şirketi tarafından değeri ödenen araç, ödemeden sonra bulunursa sigortalı veya sigorta ettiren, aracın bulunduğunu derhal sigorta şirketine bildirmek zorundadır.


Bu durumda, sigortalı tazminatı ya iade eder, ya da aracın mülkiyetini sigortacıya devreder.


Aracın çalınması dolayısıyla araçta bir hasar meydana gelmiş ise, sigortacı zararı ödemek zorundadır.


Saygılarımla.

 
Toplam blog
: 17
: 8314
Kayıt tarihi
: 07.08.06
 
 

Ben, Hayat branşı hariç tüm sigorta branşlarında Sigorta Hukuku Uzmanı, Hasar Uzmanı ve Sigorta Müşa..