Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '16

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Asgari ücret yapılan işin karşılığıysa asgari ücretli bir şey üretmiyor demektir

Asgari ücret yapılan işin karşılığıysa asgari ücretli bir şey üretmiyor demektir
 

Soruna çalışan açısından bakıyoruz; bu yüzden de hata yapıyoruz. Tamam, asgari ücret düşük ama sadece bu mu? Öncelikle niye düşük?  Bir kere asgari ücret ücret değil, daha aşağısı verilmesin diye konulmuş sınır. Bizim gibi cahili ve uyanığı bol ülkelerde bilmediği ya da işlerine öyle geldiği için bir ücret formasyonu olarak kullanılıyor.

Yani cehalet ve kötü niyet var (devlet belirlemiş ben de o ücreti veriyorum diyor) tamam da ya çalışan yaptığı işle bu kadarını hak ediyorsa. Ne yapacağız, daha fazlasını cebimizden mi vereceğiz? Biz hep işverenlerin işçileri kandırdıklarını düşünüyoruz. Ya işçi yaptığı işle o kadarını bile hak etmiyorsa. Yapılan işin karşılığı bu kadarsa. Kaldı ki asgari ücretlilerin ne iş yaptıklarını da biliyoruz; çoğu vasıfsız. Vasıfsız bir insan özelliksiz, kurumsal olmayan bir işyerinde belki bu kadarını bile üretemiyordur.

Yani bakıyoruz şimdi artan haliyle bile 1300 lira hala komik bir rakam. Yanlış şurada, bu rakam alt sınır, patron çalışanın ve yapılan işin durumuna göre bunun üzerinde belli seviyelerde ücret veriyor deniliyor. Madem öyle çalışanların üçte biri bu fiyata niye çalışıyor? 1300 olmaz da 1400 olur mesela. Hayır, 7 milyon kişi 1300 lira. Demek ki asgari ücret asgari ücret değil, bal gibi ücret! Devlet koyduğu için itiraz da edemiyorsun. Senin amacın daha aşağı ücret vermesinler ama işveren de bu sefer asgari ücreti temel göstererek daha yukarı ücret vermiyor. Yalnız biz şunu bilmiyoruz; asgari ücretli bu parayı hak ediyor mu? Belki hak etmiyor!

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..