Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Aralık '09

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Asgari ücretten nemalanan memurlar(Asgari geçim indirimi)

Asgari ücretten nemalanan memurlar(Asgari geçim indirimi)
 

BOZDUR BOZDUR HARCA


Yiyip içip Asgari Ücret Tespit Komisyonuna dua etmesi gereken bir kısım çalışan daha yeni yıla mutlu ve refah(!) içinde giriyor.

Bildiğiniz gibi Asgari Ücret Tespit Komisyonu, günlük 1 liralık zamla, son günlerin popüler tartışması Çay-Simit muhabbetine katkı yapmıştı! Şöyle ki, iki asgari ücretli bir araya gelip, alacakları bir simidi, ortadan kardeş payı yaparak, alacakları birer bardak çayı afiyetle yiyip, içebilecekler!..

Şimdi bazı arkadaşların, siz ne diyorsunuz? O komisyonun üyeleri, gariban işçilere verilen 1 aylık geçim nafakasını bir öğünde yemek parası olarak veriyorlar(!) diyebilirler. Veya ülkede açlık sınırı 793 lira, fakirlik sınırı 2750 lira, 577 lirayla nasıl geçinilecek? Diyebilirsiniz.

Haklısınız! Ancak asgari ücretle 9.5 milyon çalışanın geçinmeye çalıştığını, bu kesimin aileleri ile birlikte 14 milyonu bulduğunu söylememe gerek var mı?

Şimdi gelelim Asgari Ücret Tespit Komisyonunun aldığı bu zam kararının kimlere ne faydası olacağına;

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun belirlediği yeni asgari ücret, işçi ve memurun aylık maaşında asgari geçim indirimi yoluyla 4, 73 lira ile 8, 03 lira arasında artış sağlayacak.

Yapılan hesaplamalara göre, 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek 729 liralık yeni brüt asgari ücret, asgari geçim indirimi rakamlarını da değiştirecek. Sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan brüt asgari ücret üzerinden hesaplanan <ı>asgari geçim indirimindeki en az tutar, yılbaşından sonra, 49, 95 liradan 54, 68 liraya yükselecek.

Bu şekilde bekâr bir işçi ya da memurun ücretinden yeni yılda her ay 4, 73 lira daha az vergi kesilecek ve söz konusu memur ve işçi ücretinde katsayı ya da yeni yıl zammı dışında, bu tutarda bir iyileşme sağlanmış olacak.

Evli ve eşi çalışmayan bir işçi ya da memurun asgari geçim indirim tutarı da 59, 94 liradan 65, 61 liraya çıkacak. Yeni asgari ücret, bu durumdaki bir ücretliye de aylık 5, 67 lira <ı>asgari geçim indirimi zammı olarak yansıyacak.

1 çocuklu işçi veya memurun asgari geçim indirimi tutarı da 67, 43 lira yerine 73, 81 lira olacak. Söz konusu rakam, 2 çocuklular için 74, 93 liradan 82, 01 liraya, 3 çocuklular için 79, 92 liradan 87, 48 liraya, 4 çocuklular için de 84, 92 liradan 92, 95 liraya yükselecek.

Bu durumda 1 çocuklu ücretliler 6, 38 lira, 2 çocuklular 7, 08 lira, 3 çocuklular 7, 56 lira, 4 çocuklular da 8, 03 lira daha az gelir vergisi ödeyecek. Böylece, çocuk sayısına göre, çalışanların maaşlarına da 6, 38 lira ile 8, 03 lira arasında artış meydana gelecek.

Sayın Başbakan boşuna demiyor “En az Üç Çocuk” diye…

Ne kadar fazla çocuk, o kadar vergi indirimi!

Belki içinizden vergi alınacak kesimin kontrol altına alınmasını ve vergilerin o kesimden alınmasını isteyeniniz olabilir.Haklısınız tabi…Bir kuyumcunun, doktorun, avukatın ve bilumum tacirlerin asgari ücretli kadar vergi vermediği bir ülkede, böyle bir istekte bulunmak ne kadar doğru?!..

Üç kuruşluk zamma sevinen gariban emekçilere tanrı kolaylık ve sabır versin.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..