Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '15

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Aşıklar Şehri Paris

Paris, son zamanlarda Türk’lerin en çok tatil yaptığı şehirlerin başında geliyor. Dünyanın her yerinden yılda milyonlarca turist Paris’i ziyaret ediyor. Peki Paris'i bu kadar çekici kılan neydi? Bizde İstanbul’dan ucuz bir uçak bileti  alarak yaklaşık olarak 3 saat içerisinde Paris’e ulaştık. Konaklama için otelimize yerleştik. Paris'te otel fiyatları diğer Avrupa  Şehirlerine göre biraz daha pahalı. İlk olarak Paris ile ilgili temel bilgiler vererek yazımıza başlayalım. Öncelikli olarak şunu belirtelim. Paris’i yürüyerek  bir ucundan diğer ucuna kadar gezebilirsiniz. Paris'te ulaşım sistemi de oldukça iyi. Paris'i kuşatan metro ile neredeyse Paris'in her yerini gezebilirsiniz.
 
Dünyaca ünlü bir çok şair ve yazara ilham kaynağı olan Paris, kültürel anlamda oldukça zengin bir şehirdir. Fransa'nın başkenti olmasının yanı sıra, bilim, kültür, sanat alanlarında da dünyanın önde gelen şehirlerinden birisi olarak kabul edilen Paris, yaklaşık 2000 yıllık bir tarihe sahiptir. Seine Irmağı'nın her iki yakasına kurulmuş olan kent, Fransa'nın kuzey kesiminde bulunur ve sarmal bir dönüşle merkezinden çeveye birbirini izleyen 20 ilçeye ayrılmıştır. Şehrin, ırmağın kuzeyinde kalan bölümüne Sağ Yaka, güneyinde kalan bölümüne ise Sol Yaka ismi verilmiştir. Paris’i adeta ikiye bölen bu nehir, Paris’in simgelerinden biridir. Paris, Manş Denizi'ne dökülen Sen Irmağı’nın ağzından 375 km içeridedir. Buna rağmen, Seine Irmağı kanallar ve akarsular yoluyla Manş Denizi ve Akdeniz'e, Almanya'ya, Belçika'ya ve Fransa'nın öbür bölümlerine de bağlı olduğu için bir liman kenti sayılır. Paris, Orly ve Charles de Gaulle adlarında iki uluslararası havalimanına sahiptir. Paris şehir planında genellikle her katında iki ya da daha fazla daire bulunan altı katlı apartmanlar vardır. Şehirdeki bulvarlarda bulunan kafeler Paris halkının en büyük uğrak yerleridir. Paris'te ulaşım ise otomobil, otobüs ve metroyla sağlanır. Fransa'nın kara ve demir yolları Paris'ten başlayarak tüm ülkeye yayılmaktadır. Şehrin güneyindeki sanayi bölgesinde tabakhaneler, çimento, bira ve tütün fabrikaları bulunmaktadır. Uçaklar, lokomotifler, elektrikli araçlar, kimyasal maddeler ve ilaçlar, Paris'in sanayi ürünleri arasındadır.
 
Paris Şanzelize
 
Paris aynı zamanda Fransa'nın film yapım merkezidir. Paris’te her yıl yüzlerce film çekilmektedir. Paris'i gezmek için araba kiralamak pek akıllıca olmayacaktır. Trafik yoğunluğunun yanı sıra özellikle turistik mekanların etrafında park yeri bulmak güçtür. Bu sokaklar arabanın icadından çok önce inşa edildiğinden, arabayla gezinti için uygun değildir. Paris'lilerin çoğu da bu yüzden araba sahibi değildir. Yine deVaux-le-Vicomte Kalesi gibi şehir dışındaki mekanlara arabayla gidilebilir. Bu gibi durumlarda arabayı Paris'in dışındaki bir yerden kiralamak daha uygun olacaktır. Paris'de yürüyüşe çıkmak yaşanabilecek en büyük zevklerden biridir. Paris'te gece hayatı da oldukça hareketli. Çok farklı konseptlerde bar ve club var. Restoran fiyatları biraz pahalı. Paris, gerçekten mimarı anlamda çok güzel tasarlanmış bir şehir. Paris'i tek kelimeyle tanımlamak gerekirse Narin ya da Kibar demek gerekir herhalde. Bir sonraki yazımızda Paris ve Fransa ile ilgili daha kapsamlı bilgileri sizlere buradan aktarmaya devam edeğiz. Paris’i bir cümleyle özetlemek gerekirse” Romantik bir şehir” diyebiliriz.
 
Diğer gezi yazılarım için beni takip edebilirsiniz. 
 
Blog Yazarı: Ekrem ÇELİKİZ  
 
 
Toplam blog
: 19
: 19663
Kayıt tarihi
: 17.09.11
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi 2006 mezunuyum. İstanbul Üniversitesi'nde Radyo,Televizyo..