Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

20 Şubat '08

 
Kategori
Tarih
 

Asil Osmanlı Duruşu!

Asil Osmanlı Duruşu!
 

Burada aktarmaya çalışacağım olay, Osmanlı tarihinde yaşanmış, ibret alınacak, ders çıkarılacak bir anı, tabii almak isteyene... Belki bilenler çıkacaktır, okumuş ya da duymuş olanlar lâkin, bilmeyenlerde vardır eminim... Aynen söylendiği gibi, bilmemek ayıp değil...

Tarihimizin en hazin sayfalarından biridir Ankara Meydan Muharebesi... Tabir- i caiz ise iki dolu testi birbirine çarpmış ve neticede birisi kırılıp dağılmıştı.

Timur, Cengiz Han soyundan Barlas Boyu' nun reisi Turgay Bey' in oğluydu. Yıldırım ise Oğuz' un Kayı Boyu' ndan Hükümdar Murat Hüdavendigâr' ın oğlu. Timur, gençliğinden itibaren askerliğe meylederek hanlığı bileğinin hakkı ile kazanmıştı; Yıldırım, Kosova' da babasının naaşı başında hükümdar oldu. Timur, Çağatay Hanı Kazgan Han' ın ordusunda yüzbaşı olarak görev yaparken bacağından yaralanmış ve topal kalmıştı; hasımları ona "Timur- ı Leng (aksak Timur, topal Timur)" derlerdi. Yıldırım' ın ise sol gözünde doğuştan bir leke vardı. Az gören bu gözünden sebep hasımları kendisine "Kör Bayezit" derlerdi. Timur babasının şu sözünü hiç unutmadı... "Oğul, dünya denen şey, yılan ve akrep dolu bir tastan daha iyi değildir; ama yine de ecdadının kahramanlıklarını tevarüs edecek içimizde bir sen kaldın! ". Yıldırım ise babasının af için "Ben ettim onu ki bana yaraşır / Sen eyle onu ki sana yaraşır" sözlerini aklından çıkarmazdı.

Timur, Belh şehrinde ak keçe üzerine oturtulup altın taç giyerek hükümdar ilân edildiğinde "artık dünyaya hükmedebiliriz" demişti. Yıldırım ise Kosova sahrasında babasının yerine hükümdar seçildiğinde, en belirgin düşmanları olan Haçlılar, "gök yıkılsa onu mızraklarımızla tutarız" diyorlardı. Timur doğuda, Yıldırım batıda zaferden zafere koştular. Bu arada Yıldırım, Timur ile yolları kesişen Türkmen Kara Yusuf ve Celayirli Ahmet' i himaye etmeye başladı. Timur, o güne kadar Hristiyan dünya ile cenk etmesini takdirle karşıladığı Yıldırım' ı aniden hedef edindi. Yıldırım' da Anadolu' ya dönüp Timur' a karşı ittifaklara başladı. Timur, Altınordu Hanlığı' nı ortadan kaldırarak Rusya' ya sahip olmuş ve dünya dengesini bozmuştu. Yıldırım ise Niğbolu' da Avrupa' nın en meşhur prenslerini dize getirip bu dengeyi sağlamıştı. Artık iki dolu testi birbirine çarpmaya hazırlanıyordu...

Timur, "gökyüzünde nasıl bir tek Tanrı varsa yeryüzünde de bir tek hükümdar olmalı" derken; Yıldırım, "şu dünya iki sultana küçük, bir sultana büyük" diyordu. Çatışma giderek büyümüş; Timur, Yıldırım ile beraber Kadı Burhanettin, Memluk Sultanı Berkuk ve Altınordu Hanı Toktamış' ı da karşısına almıştı. Sonunda olan oldu ve Timur, bu savaştan da galip çıktı. Sonra Anadolu' yu bir harabeye çevirdi, Osmanlı ülkesinin birlik ve beraberliği parçalandı. Timur için zafer olan şey, Türklük için çok büyük bir kayıp oldu.

Ordusu dağılan Yıldırım esir edilince, Timur' un huzuruna getirildi. Yaralı bir aslan gibi başına gelecekleri bekliyordu. Timur onu görünce gülmeye başlamış, lâkin bu tavır Yıldırım' ı çileden çıkarmıştı.

__ Bre zalim, dedi, Allah' ın bedbaht ettiği ile istihza etmek ne fenadır.

Timur bir süre daha gülmeye devam etti. Nefesler kesilmiş, kulaklar çınlayan kahkahalara kilitlenmişti. İşte o sırada gülmeyi kesip o ünlü sözünü söyledi:

__ Sana değil, Tanrı' nın bu dünyayı senin gibi bir kör ile benim gibi bir topala bıraktığına gülüyorum!

Timur, Yıldırım' ı Akşehir' de muhafaza altına aldırdı. Yıldırım' ın kendi huzurunda eğilmesini çok istiyor; Yıldırım' da bunu hissettiği için asla taviz vermiyordu. Bu niyetle Timur, girişi alçacık bir otağ yaptırıp içerisine oturdu ve Yıldırım' ı huzuruna istedi. Kendince çok akıllıcaydı bu fikir, Yıldırım huzura girebilmek için mecburen de olsa eğilmiş olacaktı... Lâkin o Yıldırım' dı, otağın kapısına gelince kılıcını sıyırıp bütün kuvvetiyle aşağıdan yukarıya çaldı! Sahtiyandan mamul otağ tam da Yıldırım' ın boyu kadar yırtılmıştı. Kılıcını tekrar kınına soktu ve dimdik huzura girdi.

Çok daha sonra, Yıldırım Bayezit' in vefatını haber alan Timur, şu sözleri sarfedecekti:

" YAZIK!.. CİHAN BİR KAHRAMAN YİTİRDİ ".

Kaynak: Osmanlı Çağı' nın Satır Araları
Fotoğraf: Vikipedi

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..