Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Asla yalnız yeme

Asla yalnız yeme
 

2003 yapımı 21 gr. filmini sinemada izlemiştim ama, TV’de yakalayınca dün tekrar izledim. Filmi özel yapan unsurlar kurgusu, anlatım dili ve başarılı oyuncu kadrosu ( Sean Penn, Naomi Watts). Filmin ana teması hayli ilginç gelişiyor: kendisine kalp nakli yapılan orta yaşlı adam sevgilisinden ayrılıp kalbin sahibi olan adamın karısıyla tanışmak için onu izlemeye başlıyor ve sonrasında da sevgili oluyorlar. Kadının 2 çocuğu ve kocasını arabasıyla ezen adam, ezilip ölen adamdan kalp nakliyle hayatı kurtulan adam ve tüm ailesini bir anda kaybederek umutsuz bir hayata başlayan kadının hayatlarının kesişmesiyle, kader ve rastlantıyı sorguluyor film. Flashback/forward’larla oluşturulan bir kurgusu var.

İnsan, ölürken 21 gr. kaybedermiş bir inanışa göre. Nedir acaba,bir bozuk para ağırlığına denk gelebilecek kadar ağırlığı olup da vücudumuz terk eden şey? Eski bir inanışa göre, ruhumuzun ağırlığıymış.

Soru yine de önemli, "tek bir yaşama kaç ölüm, kaç yaşam sığdırırız?" En sevdiğiniz işte bu kadar basit biçimde elinizden alınabilir mi? Aşkınız ne kadar ağır? Ya intikam duygunuz? Sizi siz yapan ruhunuz hepsi hepsi 21 gram ağırlığı var. Bize günün birinde bu şekilde ölebileceğimizi hatırlatan, hayatın boşluğuna, hafifliğine ve basitliğine dair bir film.

Cahillikler Kitabı

Orhan Pamuk’un kitaplarına pazarlama harikası diyenlere bu kitabı örnek gösteriyorum. Gerçek bir pazarlama harikası.

· Bir mavi balinanın yutacağı en büyük şey nedir?

· Boyutuna göre en küçük yumurtayı hangi kuş yumurtlar

· Dağ sıçanları adam öldürür mü

· Bukalemunlar ne yapar

· Kutup ayıları nasıl kılık değiştirir

· Şampanyayı kim icat etti

· Giyotin nerede icat edildi

· Büyük gözlü kör kurt örümceğinin kaç gözü vardır

· Georege Washingthon’ın takma dişleri nerden yapılmıştı

· Su küvet deliğinden hangi yönde boşalır

Gibi, bunları bilmekle cahilliğimizin gitmeyeceği , bilmemekle de cahil sayılamayacağımız 277 tane soruya cevap arayan bir kitap. Daha açık deyişle bu 277 bilgi, bir insanın hayatında çok önemli bir fark yaratacak ve şaşırtacak türden çok lüzumlu bilgiler değil.

Asla yalnız Yeme-Never Eat Alone

ABD’li bir işçi ailesinin çocuğu iken aldığı eğitim ve kişisel iletişim becerileri sayesinde kariyerinin zirvesine çıkan Ketth Ferrazzi tarafından 2005 yılında yazılan,dilimize bu yıl başında çevrilen “Asla yalnız yeme” ise, insanın hayatında ve vizyonunda fark yaratabilecek olan kitaplardan.

Yazarın bazı tahminleri şöyle;

· Bu aralar en gözde trend insanlar arasındaki ilişkileri esas alan yazılımlar. Poke software, Plaxo, Linkedin gibi çeşitli teknolojik araçlar sayesinde insanlar güven ve arkadaşlık bağlarıyla birbirine ulaşıyorlar. Bazıları buna toplumsal devrim diyor.

· Aynı fenomenin bir başka ayağını bloglar meydana getiriyor. Sağlam içerikli, tutku dolu insanların milyonlarca kişiye ulaşmasını sağlayan bloglar hızlı bir şekilde büyüyor ve yayılıyor.Gelecekte, kişisel marka kavramının kendisini ekonominin ana unsurlarından biri olarak konumlandırıp yerini sağlamlaştıracağı günlerde bloglar, özgeçmişlerin yerini alacak. (Ferrazzi,2005,s.328)

2 yıl önce yazarın yaptığı öngörü hızla gerçekleşmiş gibi görünüyor. Sosyal iletişim sitelerinden Facebook’un inanılmaz bir paylaşım ortamı haline geldiğini hepimiz yaşıyoruz.

Diğer yanda blog deneyiminin içinde olan bizler, bu gücün farkında mıyız acaba?

Yeni bitirdiğim bu kitap hakkındaki detaylı yazım çok yakında…

 
Toplam blog
: 144
: 1429
Kayıt tarihi
: 12.09.07
 
 

ODTÜ İşletme mezunuyum, felsefe bölümünde master eğitimi aldım, uzun yıllar bankacılık ve finansm..