Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '15

 
Kategori
Güncel
 

Aşure=Büyük koalisyon

Aşure=Büyük koalisyon
 

Buğday, nohut, fasulye, fındık, ceviz, fıstık, nar, badem, incir, kayısı, kuru üzüm, şeker. Bütün bu saydığımız yiyecekler aşure aşının malzemeleridir. Aşure aşını sevmeyenimiz var mı? Anadolu insanının 1000 yıllık koalisyonu. Aşurenin içindeki malzemelere bakalım: Normalde nar ile ceviz bir araya gelmez ama aşurede gelir. Hem kendi tatlarını korurlar hem de diğer tatlarla birlikte yepyeni enfes bir tat çıkar ortaya. Örneğin; kayısı ile buğday, şeker ile fındık, bunları tek tek aynı anda yediğimizde midemiz bulanabilir. Ama aşure aşının içinde birer lezzet patlamaları haline dönüşürler. Örneğin incir ile fasulye, badem ile nohut, aşure aşı bunları öyle bir kıvama getirir ki tadına doyamazsınız.

Demem o ki; Anadolu insanı 1000 yıllık gelenek ve kültürleri ile Arap’ı, Türk’ü, Kürt’ü, Ermeni’si, Çerkez’i, Rum’u vb. ile tam bir aşure aşı gibidirler. Tek başlarına hem kendi özelliklerini kaybetmiyorlar hem de hep beraber birlikte iken gül bahçesi gibi, aşure gibi çok farklı renk çok farklı bir tat oluşturuyorlar. Bunun sonucu çok zengin bir folklör ve çok zengin bir kültür ortaya çıkıyor. İşte zıtların birlikteliği tamda budur. Gece ile gündüzün kesiştiği şafak vakti gibi. Akşamın kızıllığı gibi. Bu vakitlerin seyrine doyum olmaz. Bu anları yaşamak insana yaşama sevinci katar.

Aşure aşını nasıl ki tuz bozarsa, bu Anadolu halkının birlikteliğini de milliyetçilik ( yurtseverlik değil) ve dincilik( dindarlık değil) bozar. Tarihte bunun örnekleri çoktur. Din savaşları ve etnik savaşlar ne yazık ki günümüzde de devam ediyor.  Halklara çok acılar yaşatmıştır, yaşatıyor. Diktatörler, tek adam rejimleri, faşizm gibi.

Ben her zaman aşure aşını demokrasiye benzetmişimdir. Demokrasi, evrensel hukuk, insan hakları, özgürlükler, basın özgürlüğü vazgeçemeyeceğimiz değerler ve kurumlardır. Aşure aşı Anadolu’ya has bir kültürdür buna sahip çıkalım ve koruyalım. 

 
Toplam blog
: 104
: 478
Kayıt tarihi
: 31.01.07
 
 

Antalya'da yaşıyorum. İki yıl öğretmenlik yaptım, şu anda müteahhitlik yapıyorum. Aslen Kayserili..