Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '08

 
Kategori
Güncel
 

Aşureyi bir de böyle pişirin

Aşureyi bir de böyle pişirin
 

MUHARREM AYI VE MEZHEPLER (bölüm 1)

İçinde bulunduğumuz zamanı iyi değerlendirirsek an”ı yaşamanın verdiği hazzı daha iyi anlayacağız. Bugun Allah için Ne yaptın? Bu söze itibar edersek, her gün ona şükretmenin haricinde bildirilen müberek günleri, bilmemiz gerekir. Bazen bu gün günlerden ne diye sorsak ta her zamanın içinde ondan daha efdal bir zaman daha vardır. An”ı yakalamak. Ramazan ayında gecelerden bir gece yi hesaplar ve o geceyi ihya edelim diye çabalarız. İşte aylardan bir mübarek ay ve eğer değerlendirirsek kadir günlerinden biri olan bir ayı daha yaşıyoruz. Muharrem ayı. Hepimiz biliriz, müjdelenmesi ve mübarek olması nedenlerini ve AŞURE AYI olarak tanımladığımız bu aya ben Aşure nin yemek olarak tarifini, manaca anlatmaya çalışacağım. Ve devamla mezhepler üzerindeki açıklamalarımı da yapma gereği duyuran değerli kardeşlerimin görüşlerine sunacağım.

Muharrem ayı denilen bu ay, hicri takvime göre senenin birinci ayıdır. Tarihe bakıldığında bazı olayların bu aylarda olduğu belirtilmiştir. Örneğin;

· Yerlerin ve göğün yaratılması

· Hz.Ademin tevbesinin kabul edilmesi

· Hz.İbrahimin dünyaya gelmesi ve ateşten kurtulması,

· Hz.Eyüb”A. S n hastalığından kurtulması,

· Hz.Yunus”A. S “ın balığın karnından kurtulması

· Hz.Musa A.S nin Firavun”un şerrinen kurtulması ve Firavunun ibret olarak secde vaziyetinde bırakılması.

· Hz.Nuh A.S nin tufandan kurtulması (bazı araştırmacılar, gemideki her çeşit hayvanın yiyeceklerinin karıştırılıp aşure olarak pişirildiğini belirtse ve Ağrı dağının teğesinde gemiyi arasa da, şekil olarak, manada bence malum olanı ilerde açıklayacağım)

· Hz.Hüseyinin şehadeti ve o Kerbela olayı. İşte bundan geri bu aya tesadüf ya da tayin olunan günleri istatiskçiler hesaplayadursun (.Kıyamet gününün de böyle bir ayda olacağını bildirenler var Allah Âlim dir. Şu anda dünyaya çarpmak üzere gelen beş tane göktaşının seyrini değiştirmeye dururken Amerikalı bilim adamları )

Bu nedenle bu ayın özelliğini idrak ederek bir fikir ve şükürle ihya edelim der bu gönül. Ben ilahiyatçı değilim. Bir mümine Müslüman olarak sadece bilebildiklerimi bildirip bilinenleri de kabulle akıl süzgecimde bir aşure gibi birleştirerek ve içine de sevgi denilen tadı ilave ederek şifalı bir sofra hazırlamak istiyorum sadece.

Ben de aşureyi size bu anlamda tarife çalışıyorum. Ariflere tarif gerekmez denilse de ictihat denilen konsultasyon bazen daha doğru karar almaya neden olabiliyor.

Aşr –on demektir. Bu dünyada cennetle müjdelenen on kişi vardır. Bunlara “Aşere-i Mübeşşire “denir. Buradan hareketle aşure nin de on rakamına göre bir tayini Muharremin onuncu gününün önemi ortaya çıkar, bence.

Eğer Aşure Nuh un gemisindeki yiyecekler ise. Bu gemi dediğim ve dümeni ruıh olan beden ile onun içinde çevrelendiği felekler ve âlemdir. (İnsan anlamında)Âdem=Âlem(Evren anlamında)=Adem(yokluk anlamında ) diyerek. İnsan tüm âlemlerin merkezidir. Çünkü o olmasa âlemi ne bilir diyerek.

, ben merkezden kalkıp evrenin Ya-Sin sırrındaki anlamını düşünürsek, diyorum ki, Üzerinde bulunduğumuz gemide ve Hepinizden çift yarattık Sure-i Celilesi ile çeşitlilik ve türlü nimetlerin bir araya toplanması ile de, aşureyi düşünecek olursak,

Aşure bilindiği gibi, FARKLI NİTELİKLERDEKİ ve FARKLI TADLARDAKİ onca nimetin BİR KAZANDA sadece bir şeker ilavesiyle KAYNAŞIP AYNI TADI VERMESİ demektir. Bu birlik ve beraberliğin en güzel ifadesini yansıtır.

Eğer yaptığımız sofralara Sevgi denilen tat katılmıyorsa, istediğiniz kadar hububatları kaynatıp durun. Ve Katılan şeker mutlaka saevginin kaynaĞI OLAN DUA İLE OLSUN. İkinci bölümde bu ayda nasıl dua edelim bildirmeye çalışacağım bildirildiğimce..

 
Toplam blog
: 165
: 856
Kayıt tarihi
: 17.10.07
 
 

Edebiyet fakültesi  mezunuyum. Öğrenmenin yaşı yoktur diyerek çeşitli kurslardan da el sanatları ..