Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Kağan Bahadır Küçükalcan

http://blog.milliyet.com.tr/kaganbahadir

06 Temmuz '09

 
Kategori
Siyaset
 

Atatürk, Fatih Sultan Mehmed hakkında ne diyor?

Atatürk, Fatih Sultan Mehmed hakkında ne diyor?
 

Mustafa Kemal Atatürk hakkında benimsenmiş yanlış görüşlerden birisi de, Atatürk'ün Osmanlı'yı ve Osmanlı Padişahlarını sevmediği şeklindedir. Osmanlı'nın son dönemleri hakkında yoğun eleştirileri olan fakat, parlak dönemlerinin de hakkını vermekten çekinmeyen Atatürk, parlak dönemin güçlü padişahı Fatih Sultan Mehmed hakkında her zaman olumlu ve övücü konuşmuş, sohbetlerinde her zaman onu yüceltmiştir.

Şöyle diyor Gazi;

"İstanbul'u alan büyük Fatih, bu azametli, kudretli padişah hakikaten bütün İslam dünyasının, bütün Türk dünyasının hakkıyla istifade edebileceği bir zattır. Bazı kusurları bir kenara bırakılırsa, bütün cihanın büyüklüğünü takdir edebileceği şahsiyettir."(1)

"Fatih İstanbul'da bulduğu dinî ve millî teşkilatı olduğu gibi bıraktı. Rum Patriği, Bulgar Eksarhı ve Ermeni Katoğikos'u gibi Hıristiyan dinî reisleri imtiyaz sahibi oldu. Kendilerine her türlü serbesti bahşedildi. İstanbul'un fethinden beri Müslüman olmayanların mazhar bulundukları bu geniş imtiyazlar, milletimizin dinen ve siyaseten dünyanın en müsaadekâr ve civanmert bir milleti olduğunu ispat eder."(1)

"Ben Fatih'ten büyük olabilir miyim? Çok kereler Fatih'in karşısında kaldığı meseleleri düşündüğüm zaman ben de aynı hal çarelerine varmışımdır. Yalnız, Fatih benim karşısında kaldığım meseleleri nasıl hallederdi? Bunu çok merak ederim. O büyük bir adamdır, büyük."(2)

"Fatih'in devrinde yaşasaydım memnuniyetle oyumu ona verir ve onu cumhurbaşkanı seçerdim."(2)

1)Mustafa Armağan
2) Münir Hayri Egeli

 
Toplam blog
: 75
: 2740
Kayıt tarihi
: 13.03.07
 
 

Kağan Bahadır Küçükalcan   Siyasi Tarih yazarı ve Türkçü düşünce adamı. 28 Aralık 1988'de Antalya..