Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Kağan Bahadır Küçükalcan

http://blog.milliyet.com.tr/kaganbahadir

05 Temmuz '09

 
Kategori
Güncel
 

Atatürk ana dilde ibadet konusunda ne diyor?

Atatürk ana dilde ibadet konusunda ne diyor?
 

Ana dilde ibadet (tapınma), Kemalistlerin aralarında en çok tartışma çıkartan, Kemalist olmayanların da tümüyle karşı oldukları bir düşüncedir. Atatürk’ün doğumundan ölümüne kadar yaptıkları içerisinde, Kemalistler tarafından en çok eleştiri yapılan ya da anlatılmaktan kaçınılan icraatlar Türkçe Ezan ve Türkçe Kuran okutulması icraatlarıdır.

Fakat, Atatürk’ün bu konudaki düşünceleri ve kararları o kadar kesindir ki, kendine Kemalist diyenlerin Atatürk’ün bu düşüncelerini okuduktan sonra ya ideolojik ya da düşüncesel olarak kararlarını değiştirmesi gerekmektedir.

Şöyle diyor Atatürk;

“Muhammed’in dinini kabul edenler, kendilerini unutmağa, hayatlarını Allah kelimesinin her yerde yükseltilmesine hasr etmeğe mecburdular. Bununla beraber, Allah’a kendi milli lisanında değil, Allah’ın Arap kavmine gönderdiği kitapla ibadet ve münacaatta bulunacaktı. Arapça öğrenmedikçe, Allah’a ne dediğini bilmeyecekti. Bu vaziyet karşısında Türk milleti bir çok asırlar ne yaptığını, ne yapacağını bilmeksizin, adeta bir kelimesinin manasını bilmediği halde, Kuran’ı ezberlemekten beyni sulanmış hafızlara döndüler.”

Görüldüğü gibi Atatürk’ün Türkçe İbadet konusundaki görüşleri kesindir. Bu konunun üstünde neden bu kadar durduğu da Medeni Bilgiler’den alınma bu paragrafı okununca çok rahat anlaşılmaktadır.

 
Toplam blog
: 75
: 2740
Kayıt tarihi
: 13.03.07
 
 

Kağan Bahadır Küçükalcan   Siyasi Tarih yazarı ve Türkçü düşünce adamı. 28 Aralık 1988'de Antalya..