Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '15

 
Kategori
Tarih
 

Atatürk’ün Soy Ağacı (Bilmeyenler öğrensin)

Atatürk’ün Soy Ağacı (Bilmeyenler öğrensin)
 

Hazırlayan: Secaattin Zenginoğlu


Bugün blog yazarlarımızdan Kerim Korkut linkini aşağıda verdiğim bir blog yazmış.  Bu bloğunda Atatürk’ün soyunun belli olmadığını yazarken  yazısının  içeriğinde de  şöyle diyor:

http://blog.milliyet.com.tr/ataturk-un-soyu-neden-karanlik--bir-cobanin-hayati-bile-daha-net/Blog/?BlogNo=517058 

 

Ben dedemin babasını biliyorum. Türkiye Ata’sının dedesini bilmiyor. Nereden geldiği belli değil. Ailesi Konya Karaman’dan gitmiş. Annibal’ın filleriyle mi gitmiş?”

Atatürk’ün seceresini anlatmadan önce kendisine şu soruyu sorayım?

“Türkler M.Ö. 1700 yıllarında Orta Asya’dan göç etmeye başlamışlar. Acaba o tarihlerde göç ederlerken Metrobüslere mi binmişler?”

Ya da 330 yılında Avrupa’ya yapılan  bilinen adıyla “Kavimler göçü”  uçaklarla mı gerçekleşmiş?

Atatürk düşmanlarının her geçen gün çoğaldığı ülkemizde, Atatürk düşmanı olmadığını tahmin ettiğim birinin böyle bir yazısını yadırgadığımı belirterek, konuyu uzatmadan Atatürk’ün soy ağacı bilgilerini  aşağıda paylaşayım.

&&&&&&

Cumhuriyetimizin kurucusu, savaş alanlarının kahraman ve büyük devlet adamı Atatürk’ün ailesi aslınla Karaman’lıdır. Fatih’in zamanında Osmanlılar’ın Karaman beyliğini ortadan kaldırıp, halkını sürgün ettiği yıllarda Karaman’ın Taşkale köyünden Rumeli’ye göç ettirilen Yörük aşiretlerine mensuptur.

Atatürk’ün baba tarafından dedeleri Karaman Yörüklerinden gelirken anne tarafı Manisa’dan getirilerek Rumeli’ye iskan edilen ve “Evlad-ı Fatihan” olarak nitelendirilen ailelere mensuptur. Bu Yörük aşireti Manisa’dan göç ettirildikten sonra Batı Makedonya’nın Sarıgöl bucağına yerleşmiştir.

Bu aile aşireti ile birlikte daha sonra Selanik’in Lagaza bölgesine göç etmiştir. Belgelerden de anlaşıldığına göre Atatürk’ün annesi Zübeyde hanımın annesinin adı Ayşe, babasının adı Sofi-zade Feyzullah efendidir.

Feyzullah efendi Karaman’dan Rumeli’ye sürgün edilen Yörük aşiretindendir. Zübeyde hanımın, Hasan Ağa ve Hüseyin Ağa isimli iki kardeşi bulunmaktaydı.

Atatürk’ün büyük dedesi (babasının babası) Kırmızı Hafız Efendi’nin annesi “Gulalar”, babası “Pınarlar” ailelerinden gelir. Hafız Ahmet Efendi kardeşi Hafız Mehmet Emin’le birlikte 1850 yıllarında ticaret amacıyla önce Manastır’a, sonra da Selanik’e gelerek yerleşmiştir.

Atatürk’ün babası Ali Rıza bey, o dönemin Manastır vilayetinin Debre-i Bala sancağına bağlı Kocacık nahiyesinde dünyaya gelmiştir. Ali Rıza bey büyüyüp, evlilik çağına gelince, Manisa’dan göçen Yörüklerden olan Sarıgöl köyünden Zübeyde hanımla 1871 yılında evlenmiştir. Bu evlilikten altı çocuk olmuş, dördü ölmüştür.

Enver Benhan Şapolya’ya göre, Mustafa Kemal’in kardeşlerinden biri 1871 yılında doğup, 1875 yılında ölmüştür. Fatma isimli kız kardeşi  ise kuşpalazı hastalığından kurtulamamıştır.  1874 doğumlu Ahmet ile 1875 doğumlu Ömer isimli iki ağabeyleri de çok yaşamamışlardır. Geriye kız kardeşi Makbule hanım kalmıştır.

Namık Kemal Zeybek’in “Atatürk’ün köyü Kocacık” isimli makaleden öğrendiğimize göre Kocacık halkı atalarının Konya’dan göç ederek bu bölgeye geçtiklerini bilmekte ve yöre tarafından Kocacık’ta yaşayan insanlar “Konyalılar” olarak tanınmaktadır.

Kocacık halkının Konya’dan geldiğini çok eski tarihlerde köyün adının Kocacenk olduğu, hatta bir ara köye “Konyacık” denildiği, köy yakınlarında büyük çarpışmadan dolayı köyün adının bir ara Kocacenk, daha sonra da Kocacık olarak anıldığı, bugünkü Kocacık halkı tarafından bilinmekte ve köyün adı Makedonya resmi kayıtlarında da Kocacık olarak geçmektedir.

Bugün Kocacık’ta 200 kadar Türk yaşamaktadır. Kocacık yakınlarındaki dört köyde de aynı sayıda Türk yaşamaktadır. Bu köylerdeki Türklerin nüfusu Novak köyündekilerle birlikte 1260 kişiye uluşmaktadır. Bu köyde bulunan ve eğitim dili Türkçe olan dört yıllık ilk okullarda 475 Türk çocuğu öğrenim görmektedir. En büyük okul Kocacık’ta 8 yıllık eğitim vermektedir. Diğer köylerde beşinci sınıfa geçen öğrenciler taşımalı olarak Kocacık’a gelmektedir.

Kocacık üç mahalleden oluşuyor. Aşağı mahalle, Taşlı mahalle ve Blato (Bataklık) mahalle. Atatürk’ün baba ocağı, Ali Rıza Bey’in evi Taşlı Mahalle’de. Ne yazık ki ev yakılıp, harabe durumuna gelmiş.  (Makedonya gezisinde daha sonra anlatacağım gibi, Atatürk’ün manastırda okuduğu lisede de bu evin fotoğrafı vardı.)

Atatürk atalarının Konya’lı Yörükler oluşundan çok mutluydu. Bir gün ilk Konya milletvekillerinden Naim Hazım Onat’a “Konya benim dedelerimin öz vatanıdır. Onlar Rumeli’ye Konya’dan göçmüşlerdir.” Demiştir.

Atatürk’ün ana ve baba soylarını içeren tabloları da yazımın altında inceleyebilirsiniz.

Kaynaklar:

  • Tarihte Bozkır ve çevresi yolbeği  - Bekir Tosun
  • Hem şehrimiz Atatürk (Atatürk’ün soyu, ailesi  ve öğrenim hayatı) – Yrd Doçent Dr.Ali Güler
  • Atatürk’ün Ata yurdu , Otantik kent Taşkale -  Nurettin Özkan.

    

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..