Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '16

 
Kategori
Arkeoloji
 

Athena'nın doğuşu

Athena'nın doğuşu
 

Athena'nın amphora üzerinde bir betimi (Andokides ressamı) M.Ö.530-515


Yunan mitolojisinde önemli bir yeri olan Athena, (roma mitolojisinde minerva) baş tanrı Zeus ile bilgelik tanrıçası Metis’in kızıdır. Athena, adını verdiği Atina kentinin baş tanrıçası ve koruyucusuydu. Tabi böyle bir sorumluluğu almış olması onun birçok yüce özelliğe sahip olmasından ileri gelmekteydi. Savaş, barış ve bilgeliğin temsilcisiydi. Savaşı ;her betimlemede taşıdığı mızrak, barışı; Athena’nın adı kadar ünlü olduğu zeytin dalı,(günümüzde zeytin dalı uzatmak barış çağrısı olarak nitelendirilir)bilgeliği ise baykuş sembolü temsil ederdi. Tanrıçanın gücüne güç veren diğer olmazsa olmazı ise aegis denilen Medusa’ nın başının olduğu kalkanıydı.(Perseus Medusa’nın başını kestiğinde bunu Athena’ya hediye etmişti)
 
Gelgelelim Athena’nın gerçek hikayesine;
 
Gaia (toprak ana), tanrıça Metis’in büyük oğlu Zeus’tan hamile kalması üzerine Zeus’ u kenara çeker ve onu uyarır. “Bak oğlum metis bir kız çocuk doğuracak ancak sen Metis’in yaşamasına izin verirsen er geç senin yerine geçecek bir erkek çocuk doğuracak ve o çocuk senin sahip olduklarını sonunda elinden alacak” diye Zeus un içine söküp atamayacağı bir korku salar. Bunun üzerine Zeus annesinin sözüne itaat ederek kendince bir çözüm bulur ve hamile karısı Metis’ i bir çırpıda yutar. Rivayete göre Zeus Metis’i vücudunun bir parçası yapmış ve onu kafasının içine yerleştirmiştir. Akıllı Zeus Metis’i uzun süre kafasında taşıdıktan sonra birgün şiddetli bir baş ağrısına tutulur ve bu ağrıya dayanamayan Zeus demir ve ateş ustası oğlu Hephaistos’u yardım için çağırır. Oğluna; “başım çatlayacakmış gibi ağrıyor artık dayanamıyorum ne olur alnıma keskin baltanı vur ki bitsin bu ızdırabım” der.
 
İlk başta buna cesaret edemeyen Hephaistos Zeus’un sözüne ve gücüne karşı gelmenin kötü sonuçlarını kestirir ki baltasını aldığı gibi Zeus’un alnına indirir. Bu darbeyle Zeus’un alnından bir bebek değil yetişkin bir kadın zafer çığlıkları atarak adeta bir savaşçı gibi silahıyla miğferiyle ve vücudunun tamamını kaplayan zırhıyla dünyaya gelir.
 
Athena’nın doğuşu tüm ölümlüleri ve ölümsüzleri hayrete düşürdüğü gibi yeryüzü, gökyüzü ve Olympos dağı bile tanrıça Athena’nın doğumuyla sarsılmıştır. Denizler bile coşkusunu ölçüsüz dalgalarıyla göstermiştir. Savaşçı kimliğinin yanı sıra pratik bilgeliğe sahip olan Athena, Zeus’ un başından çıktığı için Zeus’un aklının ölümsüzleşmiş kimliği olarak kabul edilir. Zeus da kızını o kadar sevmiş ve ona değer vermiştir ki yeri göğü inleten şimşeğini sadece Athena’nın taşımasına müsaade etmiştir.
 
Toplam blog
: 9
: 53649
Kayıt tarihi
: 23.08.06
 
 

Merhaba sevgili okurlar. Trakya Üniversitesi Arkeoloji Ana Bilim Dalı mezunuyum. Marmara Üniversi..