Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '16

 
Kategori
Efsaneler
 

Niobe efsanesi (Ağlayan kaya)

Lydia kralı Tantalos sipylos (Manisa) dağının çevresinde gücüyle ve zenginliğiyle ünlü ve bu üstünlüğünden oldukça fazla şımaran ukala bir kralmış. Kralın Pelops ve Niobe adında iki çocuğu dünyaya gelmiştir ve özellikle Niobe babasının karakterini birebir taşıyan bir evlat olmuştur.

Niobe, babasının krallığının hüküm sürdüğü bölgede en iyi arkadaşı tanrıça Leto ile çocukluğunu geçirmiş, büyümüş ve evlilik çağına gelmiştir. Sert karakterli sözünü esirgemeyen bir kadın olan Niobe, kendisinin tam aksine yumuşak huylu ve uyumlu bir karakteri olan bir eş seçmiştir. Thebai kralı olan eşi Amphion aynı zamanda lyra sanatçısı kimliğiyle de nam salmıştır. O kadar güzel lyra çalarmış ki onun sesiyle kayalar bile yerlerinden oynarmış. Niobe’nin Amphion ile olan evliliğinden 6 kız 6 erkek tam 12 çocuğu olmuş. Her şeyle övünmeyi abartan ve üstünlük sağlayan Niobe en iyi arkadaşı Leto’nun yalnızca iki çocuğu olmasını bile bir koz olarak kullanıp onu incitecek kadar da küstahmış. Leto’yu her fırsatta küçük görüp ona kendi çocuklarının üstünlüğünden bahseder dururmuş.(Kısacasası pembe dizilerdeki kötü kadın karakterini Niobe eskiçağlarda layığıyla yerine getirmiştir)

Leto’yu yok yere küçümseyen Niobe, Leto’nun çocukları Artemis ve Apollon’un savaşçı tanrı ve tanrıça olduğunu ve babalarının da Zeus olduğunu hesaba katmadığı birgün Leto’yu kıskançlık krizine sokmuştur. Leto artık Niobe’nin bu söylemlerine kayıtsız kalmamaya karar verir ve  Niobe’ye bu küstahlığının hesabını soracağını söyler. Geniş ruhlu Niobe ise bu tehdidi kıskançlık söylemi olarak algılamış ve her fırsatta çocuklarını Leto’nun çocuklarıyla mukayese etmeye devam etmiştir.

Niobe’ye karşı artık sabrı iyice tükenen Leto bir gün Menderes ırmağının kenarında otururken Niobe’ye olan kızgınlığını ve kırgınlığını bir dostuyla dertleşiyormuşçasına rüzgara  anlatmıştır. O anda şiddetli bir fırtına kopmuş ve bunun üzerine fırtına kadar hızlı iki evladı tanrıçanın yanına varmış. Leto çocuklarına Niobe’ye karşı tahammülünün kalmadığını kısaca özetleyerek onlardan Niobe’yi cezalandırmalarını emretmiş. Bunun üzerine Niobe’nin 6 oğlunu Apollon, 6 kızını da Artemis oklarıyla öldürmüştür. Niobe bütün çocuklarını ölü olarak görünce öyle bir ağlamış öyle bir ağlamış ki ağlarken taş kesilmiştir.

Antikçağ yazarı Homeros Niobe’nin acı sonundan kitabında bahsetmiştir.

… oysa on iki çocuğu ölmüştü sarayında,

Altı kızı, ergen altı oğlu.

Apollon öfkelenmişti Niobe’ye,

Öldürmüştü oğullarını gümüş yayıyla,

Kızlarını da okçu Artemis öldürmüştü.

Niobe güzel yanaklı Leto ile bir tutuyordu kendini,

Diyordu Leto iki çocuk doğurdu bense bir düzine.

İki kişi Apollon ile Artemis öldürdü hepsini

Akhelaos ırmağı kıyısında oynaşan su perilerinin

Yatakları var derler ya, işte oralarda,

Tanrı buyruğuyla taş olmuştur Niobe,

Yüreğine sindirir durur acılarını.

Bu anlatılan efsane her ne kadar imkansız gibi görünse de Manisa’da kadın yüzü biçiminde bir kaya vardır ve bu kayanın göze benzer oyuklarından hala su sızmaktadır. Rivayete göre bir annenin dramını sergileyen bu kayanın yanına çocuklar gidip oynadığında oluklardan akan su birden kesilir çocuklar gittiğinde tekrar akarmış. 

 
Toplam blog
: 9
: 53649
Kayıt tarihi
: 23.08.06
 
 

Merhaba sevgili okurlar. Trakya Üniversitesi Arkeoloji Ana Bilim Dalı mezunuyum. Marmara Üniversi..