Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '10

 
Kategori
Sinema
 

Av Mevsimi: Vizyondaki filmlerden en iyisi gibi görünüyor...

Av Mevsimi: Vizyondaki filmlerden en iyisi gibi görünüyor...
 

Afişlerden bir örnek


Vizyondaki filmler içinde bana kalırsa ilk seyredilmesi gereken film* Yavuz Turgul'un polisiyesi Av Mevsimi. Yalnızca Şener Şen, Cem Yılmaz, Çetin Tekindor, Okan Yalabık ve Melisa Sözen gibi birçok başarılı isimden oluştuğu için değil, hikaye de bir hayli ilginç. Polisiye tutkunları, tabi ki iyi işlenmemiş, zayıf kalmış, eksik ve hatalı bölümler görecektir; ama bunlar polisiyeseverler için keyfi azaltacak kadar önemli görünmüyor.

Özellikle 'bakış açısı' meselesi var ki benim günlük hayatta da geçerliliğine çok inandığım bir şeydir. Bakış açını değiştirdiğinde bazen gerçekler apaçık önüne serilir ya da hep gözünün önündedir de sen o tarafa hiç bakmazsın. Bunu, hep aynı noktalara takılıp kaldığındaki körleşme, sığlaşma olarak da düşünebiliriz. Ya da sadece kendi algına, anlayışına, değerlerine, doğrularına göre değerlendirdiğin, yargıladığın olaylar için de geçerlidir. Bakış açısını değiştirmediğinde at gözlüğünden kurtulamaz, hep 'niye? niye?' diye sorar durursun.

Hele ki bahsedilen cinai bir olayı çözmekse, filmin başında Avcı lakaplı polis Şener Şen'in çömezlerine öğrettiği gibi 'bakış açını değiştirmeden' gerçeğe ulaşamazsın. Bu Agatha Christie'nin eserlerinde de çok belirgindir. Değişik açılardan bakmayı bilene tüm sır, gizem tüm çıplaklığıyla görünüverir. Eğer değiştiremezsen, her şeyi sana verildiği, gösterilmeye, yani yutturulmaya çalışıldığı gibi kabul eder ve düşünürsen, hurafelere, mucizelere, doğaüstü olaylara, falcı, büyücü ve medyumlara inanırsın.

Filme dönüp neler olduğunu anlatarak Av Mevsimi'ni gizemli bir polisiye senaryodan sıradan bir ezbere dönüştürmeyeceğim; ama kederli ağaçların kolları arasındaki puslu bir nehir kenarında kesik bir el bulunur. El, çok zengin bir işadamının sülaleler boyunca bahçıvanlığını yapmış yoksul, biçare bir ailenin 16 yaşlarındaki asi kızına aittir. Bu kesik elin sahibi, izleyenlere yakarır, onlardan yardım ister gibi kederle gizeminin çözülmesini ister. Gerisini sinemada rahat koltuklarınıza gömülerek izleyin ve bakış açınızı değiştirip değiştiremeyeceğinizi görün.

Kısa kısa: Filmde Melisa Sözen, Cem Yılmaz ve Okan Yalabık'ın performansları çok iyi!

*Av Mevsimi'den sonra vizyondakilerden Turist ve Ejderha Dövmeli Kız'ın ikinci filmi önerilir.

 
Toplam blog
: 132
: 3374
Kayıt tarihi
: 09.08.06
 
 

Odtü mezunu; edebiyat ve sinema düşkünü biriyim. AFSAD’ta fotoğraf, Sinematek’te film yapımı üzer..