Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Kasım '10

 
Kategori
Kitap
 

Avrupa'nın Diğer Yüzü (Banu Avar'ın Hangi Avrupa Kitabı)

Avrupa'nın Diğer Yüzü (Banu Avar'ın Hangi Avrupa Kitabı)
 

Avrupa ülkelerine bakışımız genelde hastalıktır. Çok meselede olduğu gibi bu konuda da düşüncelerimiz "nesnel" bir zemine oturmaz. Ya aşağılık duygusu içinde körükörüne bir hayranlık Avrupa'ya bakışımızdaki temel kriter, ya da -toptan reddederek- nefrettir.

"Hangi" Sıfatlı Kitaplar

"Hangi Edebiyat", "Hangi Sol", "Hangi Sağ", "Hangi Batı" gibi eserlerle bu tür sorgulayıcı kitapların fikir babası Attila İlhan'dır. Fransız ekolünden yetişen İlhan, tıpkı Yahya Kemal gibi sağlam ve tutarlı bir sentez oluşturarak yerli kalmayı bilmiştir. Gerçi Yahya Kemal Avrupa'nın (Batı'nın) ikinci yüzünü pek ele almamıştır ama Attila İlhan Batı'nın ikinci yüzünü, emperyalist yüzünü, kıyasıya eleştirmiştir.

Banu Avar'ın "Hangi Avrupa?" Kitabı

Kitap yeni değil aslında. Ekim 2007'de piyasaya çıkmış. Epey bir zamandır Prof. Dr. Kemal H. Karpat ve Hilmi Yavuz'un kitaplarıyla haşır neşir olduğumdan unutmuşum "Hangi Avrupa?"yı okumayı.

Kitabın Künyesi

Orijinal adı: Hangi Avrupa?
Yazarı: Banu Avar
Dili: Türkçe
Türü: Araştırma - İnceleme
Yayınevi: Truva - Remzi Kitabevi
Basım tarihi; Ekim 2007 (9. baskı, Mart 2010)
Sayfa sayısı: 399
Fiyatı: 25 TL.

Kitap Hakkında

Öncelikle şunu söylemeliyim ki tahsilini Avrupa'da yaptığı halde Banu Avar, kitabında teslimiyetçi ve Avrupa'nın üstünlüğüne körükörüne inananlardan değil. Avrupa madalyonunun yaldızlı yüzünün ötesindeki emperyalist yüzünü çok iyi görmüş, çok da iyi anlatmış. Üstelik de bunu yaparken kendi cümleleriyle değil de bizzat görüştüğü, konuştuğu, sıkıştırıcı sorular sorduğu Avrupalı uzmanların diliyle metinleştirilmiş.

Kitap Banu Avar'ın bir TV'deki "Sınırlar Arasında" programının Avrupa bölümlerinin metinleştirilmesinden meydana geliyor.

Seda Şennik'e verdiği röportajda kitabıyla okuucuya anlatmak istedikleri ile ilgili şunları söylüyor: "Hangi Avrupa, Batı'nın ikiyüzlülüğünü Batılı'nın sözleriyle anlatan bir kitap. 17 Avrupa ülkesinden raporlar içeriyor. Ekonomik ve siyasi bağlantıları ortaya konuluyor. Kanlı tarihleri anlatılıyor ve Türkiye'ye bakışlarına yer veriliyor. "

Özetle Banu Avar, "Hangi Avrupa?" kitabında nobel ödüllerinin veriliş nedeninden tutun, bir yandan barış havariliği yaparken diğer yandan (özellikle Ortadoğu ve Asya'ya) silah ihraç eden Avrupa'nın, bir bakıma zenginliğinin buna yaslandığını, Avrupalı'nın Türkler'e ve Müslümanlar'a yönelik önyargılı tavrını... çarpıcı ve şaşırtıcı bilgilerle aktarıyor.

Son söz: "Hangi Avrupa"nın Attila İlhan'ın "Hangi Batı" kitabıyla birlikte okunmasında fayda var.

 
Toplam blog
: 300
: 1022
Kayıt tarihi
: 13.06.10
 
 

Tarih, edebiyat, şiir, dil ..