Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Temmuz '15

 
Kategori
Basketbol
 

Avrupa U20 Basketbol Şampiyonası – Genel Değerlendirme

         Avrupa U20 Basketbol Şampiyonası, Sırbistan’ın şampiyonluğuyla sona erdi. Finalde İspanya’yı yenen Sırbistan muazzam bir turnuva geçirdi; Türkiye ile Fransa da diğer yarı finalistler oldular… (bu yazıda turnuva genelini değerlendireceğim, Türkiye ile ilgili sonraki yazılarda ayrıntılara gireceğim)

 

SIRBİSTAN:Sırbistan, ikinci tur grubundaki Belçika maçı haricinde çok rahat bir turnuva geçirdi diyebiliriz. Çeyrek finalde Litvanya’yı, yarı finalde Türkiye’yi ikinci çeyrekteki etkili oyunuyla geçen Sırbistan, finalde İspanya karşısında zaman zaman zorlansa da yine galip gelmeyi başardı ve altın madalyayı kazandılar.

 

         Sırbistan takımının en önemli özelliği, turnuvada mücadele eden diğer takımların aksine kadrodaki neredeyse tüm oyunculardan katkı almaları oldu. Ortalama olarak; 79 sayı atıp, 63 sayı yiyen Sırbistan’da toplam sekiz oyuncu 15 dakikanın üzerinde ortalamalarla süre alırken, az süre alan Kaplanovic-Bursac gibi isimler de aldıkları kısa sürelerde önemli katkı sağladılar.

 

         En Değerli Oyuncu seçilen şutör gard Marko Guduric turnuvayı 13s- 4r- 2.5a- 2.2tç ortalamalarıyla tamamladı, en az bu kadar önemli olan %52 ikilik ve %46 üçlük yüzdeleriyle şut atması oldu. %73’le serbest atış atması kendisinin en negatif istatistiği oldu diyebiliriz, çok olgun oynuyor ve doğru şutları tercih ediyor.

 

         En İyi Beş’e giren diğer oyuncuları da oyun kurucu Nikola Rebic oldu. Maçlara daha çok kenarda başlayan Rebic 27.5 dk ortalamasıyla takımın en çok süre alan oyuncusu. Turnuvayı 10.7s- 3.1r- 2a ortalamalarıyla tamamladı; kendisinden bir yaş küçük olan Djokovic’i de hesaba katarsak; Sırbistan’ın gelecek yıllarda korkutucu bir gard ikilisine sahip olacağını söyleyebiliriz.

 

         Forvet Rade Zagorac 11.4s- 4.7r; uzun forvet/pivot Tejic 10.4s- 5.8r’la etkili oldular. Jaramaz-Davidovac-Apic-Rakicevic de takımın diğer önemli isimleri oldular.

 

 

İSPANYA:Finale kadar olan tüm maçlarını –genel olarak rahat skorlarla- kazanan İspanya, finalde turnuvanın en iyi takımı olan Sırbistan’a çarptı ve gümüş madalyada kaldı. Geçen yıl da finalde Türkiye’ye kaybeden İspanya, son beş yılın dördünde finale çıkmayı başararak müthiş bir istikrar yakaladı.

 

         İspanya’da kadrodaki 12 oyuncudan 11’i sahada 9dk’nın üzerinde kaldılar. Sima sadece 7 maç oynadı, diğer oyuncular 9-10 maç.

 

         Turnuvanın En İyi Beş’ine seçilen oyuncu Juan Hernangomez oldu. 2.04 boyundaki forvet turnuvayı 14.2s- 8.5r- 1a- 1.6tç- 1.2b ortalamalarıyla tamamladı; çeyrek finalden itibaren 30 dakikanın üstünde süreler aldı ve hiçbir maçta faul problemine girmedi, fazla dış şut kullanıyor ama bu turnuvada fazla isabet yakalayamadı. Serbest atış çizgisinde de istenildiği kadar etkili olmadığı ekleyelim ama istatistik kağıdının tamamını doldurması ve oyunun iki tarafında da çok etkili olması kendisini daha özel kılıyor.

 

         İspanya’nın bir diğer önemli oyuncusu da Ilimane Diop. Senegal asıllı pivot, geçtiğimiz yıl da Laboral’de oynamıştı. 8s- 7r- 1.5b ortalamaları var; skor tarafında çok etkili olamadı ama bir pivota göre yüksek sayılabilecek olan serbest atış isabet oranı ve savunmadaki caydırıcılığıyla etkili oldu.

 

         Forvetler Marc Garcia – Alberto Abalde ve oyun kurucu Alberto Martin de göze batan diğer isimler.

 

 

TÜRKİYE:U19 Dünya Basketbol Şampiyonası’ndaki gibi bir turnuva geçirdiğimizi söyleyebiliriz. Yarı finale kadar inişli-çıkışlı bir grafik sergileyen Türkiye, yarı finalde turnuvanın en iyi takımı Sırbistan karşısında ikinci çeyreğin başlamasıyla birlikte maçı bıraktı ve tamamen dağıldık. Üçüncülük maçında Fransa’yı yenmek madalya getirdi ama çok da tatmin edici bir turnuva olduğunu söylemek zor.

 

         En İyi Beş’e giren oyuncu pivot Emircan Koşut oldu. 10s- 7r- 3b ortalamalarıyla oynayan Emircan, turnuvanın blok kralı oldu ve %58 ikilik isabetiyle bu alanda da ikinci oldu.

 

         Kartal Özmızrak takımın en fazla süre alan oyuncusu ve turnuvayı  11s- 4.3r- 3.7a- 2tç ortalamalarıyla tamamladı. Kartal’ın istatistikleri böyle bakınca etkileyici olsa da; %23 üçlük- %68 serbest atış ve 2.3tk ortalaması istatistiklerin olumsuz tarafı.

 

         Metecan Birsen 9s- 5.5r- 1tç ortalamalarıyla oynadı; %33 üçlük ve %60 serbest atış yüzdeleri Metecan’dan beklenen şut katkısının çok altında. Metecan, yarı final maçında Sırbistan’ın etkili savunması karşısında da felaket bir performans sergiledi.

 

         Okben-Berk-Doğuş zaman zaman etkili olan diğer oyuncular oldular, Türkiye ile ilgili daha sonra ayrıntılı olarak yazacağım için bu bölümü uzatmıyorum…

 

 

FRANSA:Fransa, çok etkileyici bir turnuva geçirmedi ama rakiplerini ortalama 59 sayıda tutarak, yarı finale kadar ilerlemeyi başardılar.

 

         Yarı finale çıkarken, şanssız ve planlamayan bir şekilde ilerlediklerini de söyleyelim. Takımın en etkili ismi olan forvet Bouteille, ilk tur grup maçlarında sakatlandı ve devamında oynayamadı. Onun yokluğunda, Luwawu takımı sırtladı diyebiliriz. Pota altı ikilisi Yabusele-Corneliet ve oyun kurucu Rozenfeld de göze batan diğer isimler oldular.

 

 

Emmanuel Lecomte:Belçika’nın 1.80 boyundaki oyun kurucusu ‘En İyi Beş’e seçilen diğer isim oldu. Lecomte’un Belçika’yı adeta ‘tek başına sırtladığını’ söylesek, çok da abartı olmaz. 19.6s- 3.4r- 3.6a ortalamalarıyla oynayan Lecomte sadece %22’yle dış şut atmasına rağmen, %84 serbest atış atarak bunu telafi etti diyebiliriz.

 

 

Diğer Yıldızlar:Takımları erken elenmesine rağmen bireysel performanslarıyla sivrilen diğer isimlere bakalım…

 

         _ Ukrayna’nın pivotu Antypov her alanda etkili olan, çok özel bir oyuncu olabilir. Turnuvayı 14.6s- 10.4r- 1.2tç ortalamalarıyla tamamladı. %43 üçlük- %72 serbest atış ortalamaları etkileyici.

 

         _ Letonya’nın pivotu Smits, Antypov kadar iyi dış atıcı olmasa da, ona benzer istatistiklere imza attı. 14.6s- 9r- 1a- 1tç ortalamaları var.

 

         _ Slovenya’nın ‘97li şutör gardı Blaz Mesicek dış şutlarda pek başarı yakalayamadı ama 16.6s- 5.6r- 2.8a ile önemli katkı verdi.

 

         _ Bosna’lı forvet Nedim Buza 16.6s- 7.3r- 2.3a- 2.4tç ortalamalarıyla bireysel olarak etkiledi.

 

         _ Litvanya’nın pivotu Domantas Sabonis 11.5s- 13r- 2a ortalamalarıyla oynadı; Litvanya’da Sabonis dışındaki oyuncular da biraz katkı verebilselerdi, iyi bir turnuva geçirebilirlerdi.

 

 

 

sahinarif88@hotmail.com

 

 

 

twitter: @arifsahin1

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..