Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

09 Nisan '19

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Aynı Hamam Aynı Tas

Esnaf ve Sanatkâr Odaları da Başkanlarda esnafının sorunları da aynı; hamama girenler değişiyor. Fakat hamamda aynı, tas da aynı kalıyor...  
Vergi, Kredi, Sigorta primi… Mal alamama, elindekini satamama durumları söz konusu...
Ülkemin  esnafları bu sorunların altında eziliyor, kimse kimseye “Halin nedir?” diye sormuyor.
 
Esnaf Odaları Başkanları yıllardan beri hep aynı kişilerden oluşuyor. Ne hikmetse yasal olan Genel Kurul toplantılarında kendilerini tasvip etmemiş üyelerin bile oyunu alarak yeniden başkanlık koltuğuna oturan bu şahıslar, kendileri de birer esnaf olmalarına rağmen, esnafın sorunlarını dile getirmiyorlar.
 
Esnaf ve Sanatkârlar Odalarının genel Kurul toplantılarında, esnaf ve sanatkârının ne denli zorluklarla mücadele ettiğini ve sorunlarının çözülmesi, yaralarının sarılması için elden gelenin yapılacağını samimiyetle dile getiren, eski başkanlar. Bu sözleriyle yeniden, yine başkanlığa getiriliyor ve bir daha ki seçimlere kadar esnafın sıkıntıları karşısında çoğu kez konuşmayıp, sessiz kalmayı yeğliyorlar. Ancak, esnafın kendisi konuştu mu tam konuşuyor. İlgili başkanları suskunluklarını koruyor olsalar da, sorduğunuzda esnaf yetkililere sesini duyuracak kadar sorunlarını sıralıyor. 
 
Peşin vergi, kredi borçları, sigorta primleri, banka kredi borçları, iş yeri giderleri, buna karşın kazançlarının geçim standardının altında olması esnafını çileden çıkaran başlıca sorunlarını oluşturuyor. Bu sorunlarına bağlı oldukları başkanlıklar duyarsız kalınca da sorunlar yumak gibi sarılıyor, esnafın sıkıntısı evine, ailesine yansıyor, çocuklar bu sıkıntılardan hayli etkileniyor; hayatları çekilmez kılıyor. Böylece esnaf ve sanatkârların dert ve dileklerinin sonu gelmiyor.
 
Ülkemin esnafı, her defasında bir şekilde başlarına geçen, çoğu yerde neredeyse uzun yıllardır hiç değişmeyen oda başkanlarının kendileriyle gerektiği şekilde ilgilenmediklerinden yakınarak, “Hükumette esnaf milletvekillerinin sayısı artmadıkça, ya da hükumette bir esnaf bakanlığı oluşturulmadıkça bize yapılan yanlış uygulamalar önlenemez” diyerek, esnafın sorunlarına bir babayiğit yetkilinin sahip çıkması gerektiğini dile getiriyor. 
 
Esnaf ve sanatkârlar en çok vergi adaletsizliğinden, esnaf ve sanatkârlara  Kefalet Kooperatifi kredilerinin azlığından, yanında çalıştırdıkları elemanın sigorta borçlarından, ilaç, sağlık ve pirim borçlarının ödenmesinde gördükleri zorlukların önlenememesinden şikâyet ediyorlar. Bir an evvel kendileriyle ilgilenilmesi gerektiğini vurguluyorlar.
 
ELEKTRİK FATURALARI EL YAKIYOR 
Esnaf vatandaşlarımızın belirtmesinden mesken, ticarethane, işyeri, ve sanayi statüsünde elektrik enerjisi kullanan tüm abonelerin elektrik faturalarını ödemekte güçlük çektikleri öğrenildi. Hayat pahalılığı nedeniyle gelirlerin giderleri karşılamadığı günümüzde çoğu esnaf ve sanayicinin işyerlerini kapattığı, pek çoğununda zor ayakta durduğunu görüyoruz. 
Esnaflardan bazılarıyla yaptığımız görüşmele neticesinde yaklaşık beş yıldır elektrikte güç bedeline neredeyse her ay otamatik olarak zam geldiğini öğreniyoruz. Ayrıca ödemenin bir gün gecikmesi halinde yine otomatik olarak aç- kapa ücretinin faturalara fazladan yansıtılması da dikkatlerden kaçmıyor. Bunun nedeninin ise kayıp ve kaçakların tavsiyesi için böyle bir uygulamanın yapılması. Kayıp ve kaçaklar vatandaşın faturalarının kabarmasına neden oluyorsa, bu işin takibinden sorumlu merciler, bunca yıldır ne yapıyor acaba, deniliyor. ve esnafın sorunlarıyla yetkililerce ilgilenilmesi isteniyor.
 
Ayfer AYTAÇ - ayferaytac.com
 
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..