Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

B kan grubuna göre beslenme (II) / ''Beslenmenin Diyalektiği'' (32)

B kan grubuna göre beslenme (II) / ''Beslenmenin Diyalektiği'' (32)
 

B kan grubu diyetinde aşağıdaki tablolara uygun bir beslenme programı uygulamak, B kan grubu insanları için, son derece yararlı olabilir...

ETLER: Yağsız olmak koşuluyla eti, porsiyonlara özen göstermek kaydıyla bolca tüketebilirsiniz. Ancak bazı etler de size zarar verebilir!... B kan grubu insanlarındaki bünyesel gerilim ve bağışıklık düzenlerindeki olası bozukluklarla kırmızı et arasında, olumsuz bir ilişki olduğu ve bu yüzden kırmızı et tüketiminde elden geldiğince seçkinci davranmaları gerektiği söylenir...

Yorgunluk, halsizlik gibi olası sorunlarla karşı karşıya kalan B kan grubu insanları, siğır, dana ve de tavuk eti tüketimi yerine, az yağlı koyun, kuzu ve keçi etini tercih etmelidirler!... ( Organik et her zaman öncelikle tercih nedenidir!...) Ancak tavuk eti yeme alışkanlığı içinde olan bireyler de, bunun yerine hindi etini tüketmekle, tavuk etindeki olumsuz lektinlerden elden geldiğince uzak durabilme şansına sahip olacaklardır!... Tek sorun, hindi etinin her yerde ve özellikle Anadolu ve Trakya'da çok fazla yaygınlaşmamış olmasıdır... Hindi eti genelde yararlı bir ettir ve alışveriş noktanızdan talep edilmelidir...

Ve örneğin; hindi göğüsten, çok pişirilmeden, eti kurutmadan yapılan; sarmısak, zeytinyağı ve pul biberle marine edilmiş ya da zeytinyağlı, kekikle marine edilmiş, hindi göğüs ızgarası ve de ayrıca kuşbaşı kırmızı but etinden yapılan tas kebabı, nefis olur... Hele tas kebabını, kuzu etinden ayırt bile edemeyebilirsiniz!...

Tavuk eti her ne kadar protein açısından zengin, besleyici, kırmızı ete göre sağlıklı ve ekonomik bir gıda olarak görülse de; beslenme bilimiyle iştigal eden bazı bilim insanları, bu ette bulunan lektinlerin , özellikle B ve AB kan grupları insanlarının damarlarına zarar verdiklerini söylemekte, bu ürünün daha az ve dikkatli tüketilmesinin gerekliliğinden söz etmektedirler!...

Bizde tüketim düzeyi az olan tavşan eti de B kan grubu insanlarına yararlıdır.. .

Erkeklerde et porsiyonları, 120-180 gramı, kadın ve çocuklarda da, 60-150 gramı geçmemelidir!...

İnsanoğlunun ataları; Kafkasya'lı, Afrika'lı ve Asya'lı olarak üç grupta toplanmıştır... Haftalık beslenme porsiyonları bu gruplara göre de değişkenlik arzedebilmektedir...

Yağsız kırmızı et ürünlerini; Kafkasya kökenliler haftada iki üç kez, Asya kökenliler haftada gene iki üç kez ve Afrika kökenliler de, haftada üç dört kez tüketebilirler...

Kümes hayvanlarını; Kafkasya kökenliler haftada iki üç kez, diğerleri de haftada iki, üç kez tüketebilirler...

B kan grubu için;

ÇOK YARARLI ET ÜRÜNLERİ:
Koyun eti, kuzu eti, keçi eti, tavşan eti ve geyik eti...

NÖTR ET ÜRÜNLERİ: Sığır eti, dana eti, hindi eti, sülün eti ve ciğer...

ZARARLI ET ÜRÜNLERİ: Tavuk eti, domuz eti, kaz eti, ördek eti, keklik eti, bildırcın eti, yürek ve bu etlerden yapılan sosis, jambon, salam ve sucuklar...

DENİZ ÜRÜNLERİ: Ege denizinin derinliklerinde, soğuk sularında yaşayan uskumru, sardalye, dil benzeri balıklar, okyanusların Omega- 3 ağırlıklı som ve morina balıkları genelde B kan grubuna yararlıdırlar... Yüksek değerde protein içeririler, bu gruba yüksek katkı sunarlar. B grubu insanlarının onlara zarar verici lektinler içeren, kabuklu deniz ürünlerinden elden geldiğince uzak durmaları gerekmektedir...

ÇOK YARARLI DENİZ ÜRÜNLERİ: Sardalye, uskumru, istavrit, palamut, torik, dil, tirsi, somon, seniz alası, mezgit, turna balığı, hani, mersin balığı, mersin balığı havyarı...

NÖTR DENİZ ÜRÜNLERİ: Tuna balığı, Alabalık, kılıç balığı, kalkan balığı, lüfer,  tam çinekop, tekir, barbunya, tatlı su levrekleri, köpek balığı, ringa balıkları, kalamar ve deniz tarağı...

ZARARLI DENİZ ÜRÜNLERİ: Hamsi, yılan balığı, levrek, somon füme ve benzerleri, karides, ahtapot, midye, istakoz, yengeç, kerevit...

YAĞLAR: Metabolizmanızın rahat çalışabilmesi için, mutfağınızda yalnız ve yalnız, zeytinyağı çeşitleri bulundurmalısınız!... İmkanınız olursa soğuk pres  ve de organik zeytinyağını tercih edin...

Çok özel 0, 3 asitten, standart 1, 5 asite kadar, tüm zeytinyağı çeşitleri B kan grubu insanları için vazgeçilmezdir... Bu yağlardan rafine edilmiş bir zeytinyağı olan riviera tipi 1, 5 asitlik zeytin yağı; keten tohumu yağı ve diğer, koyun, inek, keçi tereyağlarıyla birlikte nötr özellikler gösterir...

Ve az tüketilmek kaydıyla, sade manda tereyağı da B kan grubu insanları için yararlı olabilir... Sindirim sistemine zarar veren lektinler içeren, ayçiçek çiçeği, pamuk, mısırözü ve bu bitkisel yağlardan yapılan margarinlerin elden geldiğince tüketilmemeye çalışılmasında yarar vardır!...

Bir yemek kaşığı sıvı zeytin yağını bir porsiyon kabul edersek, kişi başına haftada ortalama 3-7 kaşık arası zeytin yağı tüketimi, B kan grubu insanları için yeterli olacaktır...

(devam edecek) 

 
Toplam blog
: 392
: 4592
Kayıt tarihi
: 12.03.07
 
 

İstanbul doğumluyum. Sağlıklı beslenme, yüzme, doğada yürüyüş ve çevre özel ilgi alanlarım. Şiiri ve..