Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '10

 
Kategori
Güncel
 

Babaya hergün bayram... ya da Dünyamız' a bir Gandi yeter.

Babaya hergün bayram... ya da Dünyamız' a bir Gandi yeter.
 

Gandi


Bazı sıfatlar öyle kolay yapıştırıldığı kadar kolay elde edilemezler. Örnek Hindistanın babasının bu ünvanı alana kadar çekmediği cefa kalmamıştır hep biliriz. Bir de ben anımsatmak istedim, hem yaklaşan babalar gününe hemde günümüz de iyice alevlenen Gandi benzetmelerine uygun düşsün istedim.

2 Ekim 1869 yılında doğan “Mohandas Karamçand Gandi” ilk Gandi olarak tarihteki yerini alırken kendinden sonra gelenlerede örnek model olacağını tahmin edebilmişmiydi acaba. Bunu bilmek mümkün değil elbet ama yaptıkları ve öğretisi ortada, ne diyor Gandi: Doğru ol, şidet yerine pasif direniş uygula, et yeme, sadelikten ayrılma, inançlı ol. Bunları yazdım ama son günlerdeki Tevrat emirlerinde olduğu gibi bir kısır diyaloğa meydan verme ihtimalinden de çekinmedim değil. Ama benim Milliyet Blog okurlarının sağ duyusuna olan inançım bilirsinizki tamdır.

Mahatma: Sanskritçe Yüce Ruh ve baba anlamına gelen bapu (Gujarati ) anlamını taşır.

Ne yazıkki bizde önce “baba” diye bağrımıza basıpta sonra unuttuğumuz vefasızlığın yerine Hindistan'da resmî olarak Ulus'un Babası ilan edilmiştir ve doğum günü olan 2 Ekim Gandhi Jayanti adıyla ulusal tatil olarak kutlanır. Ne yapmıştır Gandi en basiti aşağıda yazılı. Gandi Hindistan'da alınan Britanya tuz vergisine karşı 1930' da yaptığı 400 kilometrelik Gandi Tuz Yürüyüşü ile ülkesinin Britanya'ya karşı başkaldırmasına öncülük etti. 1942'de Britanyalılara açık çağrıda bulunarak Hindistan'ı terketmelerini istedi. Onlarda bu isteği makul bulup hemen Hindistanı terk etmediler tabi. Merak edenler Vikipedi adresini ziyaret edebililer.

Bizde babaları azımsanmayacak kadar çok bir milletiz ama bir günde tüm babaların gönlünü alıp işi toptan çözüyoruz.

Hep dedik vefasız bir toplumuz vesselam.

Gerçi baba sıfatını o kadar sık kullanıyoruzki, düşününce iyiki her babaya bir gün ayrılmamış diye şükür etmemiz gerekir gibi geliyor bana.

Konuyu fazla dağıtmadan ve gündemden de düşmeden, tüm babaların gününü kutlar, hayırlı evlatlara sahip olmalarını dilerim. Günü(müz)nüz kutlu olsun.

 
Toplam blog
: 405
: 914
Kayıt tarihi
: 19.04.07
 
 

Okumayı ve kendimce yazmayı severim. Samimi eleştirilere açık biriyimdir. ..