Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '17

 
Kategori
Dünya
 

Bağımsız Kürdistan Hayali ve Orta Doğu Siyasetleri Hakkında

Kürdistan denildiğinde kimi insanın tüyleri diken diken olmakta. bu ya Türkiye'nin İran'ın parçalanma endişesi ya da bağımsızlığı ve kendi kültürünün ölmemesi için duyulan Kürt kimliğini taşıyan bazı kişilerin hisleri.

 

İsrail'in açıktan Amerika'nın ve İngiltere'nin gizliden desteklediği Bağımsız Kürdistan devleti kurulur mu? Neden Amerika ve İngiltere gizliden desteklemekte ve neden Rusya Federasyonu Kürdistan kurulumunu istemiyor? Türkiye Irak İran'ın bölünme endişesini iliklerine kadar hissettiği referandumda yapılan doğrular ve yanlışlar nelerdir? Bu referandumda hangi diplomatik siyasal hatalar yapıldı? Bunları madde madde inceleyelim.

 

1- Barzani kendi halk tabanında yılların verdiği eziklik ve Saddam döneminde yaşanan sıkıntılar dolayısıyla halkın isteklerine karşı gelemedi. Gelemezdi de. Çünkü aksi takdirde kesinlikle halkın gözünden düşebilirdi. Barzani Kürt bölgesinin Demirel'i olmasına rağmen zekice bir diplomasi sergilemekte mi? Bu tartışılır bir konu. 

 

2- Amerika neden açıktan destekler görünmek istemedi? Çünkü;

a) Türkiye gibi önemli bir müttefikini tamamen kaybetme riski doğuracaktı ve bu Suriye'deki güçlerini zora sokacak belki Türkiyedeki İncirlik gibi üslerinden YPG'ye destek ve kaynak sağlamada zorlanacaktı.

b) Kendi ülkeside Federal yapıda ve referanduma hiç bir Federal sistemli devlet sıcak bakamaz. Açıkdan asla destekleyemez. Ne Amerika ne İngiltere bunu yapmazdı çünkü California Texas eyaletleri ayrılmak için referanduma gitmek istediklerinde ABD Eyaleti Kürdistan'ın Irak federasyonuna evet diyorsun ama Texas'a hayır diyorsun olurdu konu. Aynı şey Dingiletere içinde geçerli onlarda aslında referandumu gizliden desteklemekte ama açıkdan değil. İlginç olan şu ki Rusya federasyonu da referandumu gizliden destekler görünüyor ve açıkdan karşı çıkıyor. Çünkü Rusya federasyonu da bir federal yapı devleti olduğu için referandumu desteklemesi demek Tatristan ve Çeçenistan gibi federal Cumhuriyetlerin ilerde referandum yapmasına yol açar bu. Peki Rusya başka neden gizliden desteklemekte Referandumu? Çünkü Referandum süreci Türkiye'yi İran'a, Rusya'ya, İran güdümüne yakın Irak'a da daha da çok yaklaştırdı. İdlib ve cerablus Şu an Türkiye'nin Orta Doğuya açılan sadece iki kapısı olarak kaldı. Bu Rusya'nın İran ve Türkiye ile beraber bölgede İngiliz gücüne karşı kesinlikle yerini daha da sağlama alması demek. 

 

3- Türkiyede diplomasi Kuzey Irakta'ki referanduma açıktan karşı çıksada derinden diyalogları devam ettirmelidir. Asla Kuzey Irakla Ekonomik ilişkilerini kesmemelidir çünkü her yıl Kuzey Irakla milyarlarca dolarlık ticareti var, yaptırım uygulamasın demiyorum ama bunlar kısıtlı sınırlı sembolik yaptırımlar olmalı. Oradan dünyanın petrolü gelmekte. 

 

Sonuçta referandumla İsrailin isteği olmuş ve Büyük İsraile büyük bir adım atılmış durumdadır. Türk İran ve Rus müttefikliği artarsa büyük israil kesinlikle bir proje olarak kalmaya mahkum durumdadır. Suriyede savaşın olması İsraili çok rahatlattı çünkü İsrail Hizbullahla olan çatışmaları durdu. Bilindiği gibi Hizbullah en büyük desteğini Esad'dan almaktaydı. 

 

Suudi Arabistan'ın bir beyni olmadığı için tıpkı Afrikada sonbaharda az bir suyun içinde kalan ama suyun içinde bulunsada timsahların rahatsız etmediği aptal hipopotamlara (Su Aygırı) gibi beyinsizce davranmaya ABD'den yönetilmeye devam etmektedir. Suudi Arabistan Bir Amerikan ve İngiliz toprağıdır. Mekke ve Medine işgal atındadır. Hz Muhammed bir işgal toprağında yatmaktadır.

 

Eğer ümmet buna kafa yorarsa çok daha iyi eder. Yoksa İsrail'in Amerika'nın oyunu tutarsa Şii Sünni tutmadı Kürt Sünni Şii savaşları başlatadabilirler.

 

Ancak ben iyimserim ve herşey Türkiye Rusya İran ortaklığının içine Pakistan Katar ve diğer müslüman ülkelerin çoğu girecek ve ABD ve İngiltere eninde sonunda Orta Doğu'da yenilecek zayıflayacaktır. Ortada Doğu'da kaderi belirleyen en büyük güçlerden biridir Türkiye. Niye mi?

 

Çünkü Halifelik emanetleri ve Sancağı hala İstanbul'da. Halifelik fiilen kaldırılmış durumda ama Manevi olarak şu an İstanbul Halifeliğin merkezidir. İstanbul Rus Ortadoksluğunun da merkezidir. Bu iyi anlaşılmalıdır ve bu ittiktfakın Merkezi de İstanbul'dur ne Moskova ne de Ankara değil...

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..