Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '15

 
Kategori
Dünya
 

Bağımsızlar ve Demokratlar Birliği

Bağımsızlar ve Demokratlar Birliği
 

google


Dünya’da, özellikle de Avrupa’da, 1789 Fransa Devrimi ertesinde oluşmuş, klasik sol-mağ parti dağılımı dengesinin açmazları, politik partileri yeni arayışlara yönlendirdi.

Bu durum, Almanya’da yeni / farklı / küçük / marjinal partilerin oluşmasına ve oy almasına yol açtı ve neredeyse kısa gelecekte hepsinin oy toplamı, ana sağ ve ana sol partilerin oylarını geçti geçecek gibi.

Bu durum, olayın beşiği Fransa’da ise, tuhaf bir oluşuma yol açtı:

Bağımsızlar ve Demokratlar Birliği.

http://en.wikipedia.org/wiki/Union_of_Democrats_and_Independents

Birlik 9 partinin (Radikal Parti, Yeni Merkez Parti, Mrkezi Dayanışma, Demokratik Avrupa Gücü, Modern Sol, Bölgeler Hareketi, Bağımsızların ve Köylülerin Ulusal Merkezi, Liberal Demokrta Parti, Yeni Demokrat Ekoloji) birleşiminden oluşmuş.

Biraz, ne deve ne kuş gibi bir oluşuma benzemekte.

Bu grup, 22 Mart 2015 seçimlerinde, kalkıp Sarkozy’nin partisiyle katılım koalisyonu kurup, % 28,2 oy alınmasını sağlamış. Bunun ne kadarı onlara ait, henüz belirsiz.

2 meclisli Fransa’da, 43 ( / 348)  senatörleri ve 30 ( / 577) milletvekilleri var. Demek ki azıcık elitistler. Demek ki % 6-12 de potansiyel oy oranları var. Parti 2012 tarihinde kurulduğu için, bu ilk seçim denemeleri. Onda da, seçime ayrı girmemiş oldular.

Seçimlerin ikinci turu da var. Oy kaybeden sosyalistler Marie le Pen’e oy verslkdmsı diye, sağ koalisyona oy verilmesini istemiş ki bunu daha da önce yaptılar ve bu da, hiçbir biçimde demokrasi sınırları içinde bir eylem / tutum / davranış değil.

Şimdi ikilem şu:

Bu 9 parti tek tek seçime girse, bir şey yapamaz.

Bu 9 parti, birarada koalisyona girince de, ne yapmış oldukları belli olmadı.

Fransa’daki bağımsız seçilme kurallarını merak ettim doğrusu. Eğer, seçilebiliyorlarsa, onlara önereceğim tek anlamlı politik davranış o  olur.

Tersi durumda ne yapabilirler ki?

Sağ partilerle koalisyon yapan Sosyal Demokrat Parti’ye entegre olan Yeşiller, Almanya’da ne yaptı ki?

Farklı ve/ya yeni olmak bu mu ki?

(Fransa’daki oluşumun içinde, taa eski-eski toprak, Viscard D’Estaing var.)

Yani bizcesi Fransa, sağ-sol politik açmazına şimdilik bir çözüm üretemiyeceğini, üstüne üstlük bir de böyle bir niyetinin bile olmadığını açımladı bu durumla.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..