Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ağustos '09

 
Kategori
Müzik
 

Bağırmayan Bariton Lucha Gatica

Bağırmayan Bariton Lucha Gatica
 

Onu 60'lı yıllarda tanıdığımı anımsıyorum. Şimdi bilinmeyen İstanbul İl Radyosu' nda romantik sesli bir spiker '' Angustia adlı şarkısıyla Lucho Gatica karşınızda! '' diye anons ediyordu.. Önce umursamadım. Ama biraz sonra ortalığa bağırmayan (crooner) , duygulu ve çok tatlı bir bariton ses yayılınca hayranlıkla kulak kabarttım. Nefis bir boleroydu. Daha sonraları '' Sabor ami'' , '' La historia de un amor'' , '' Perfidia'' , '' Adios pampa mia'' , '' Bessame mucho'' gibi şarkılarına ulaştım. Yıllarca bıkmadan, beğeniyle dinledim..

Lucho Gatica 1931 yılında Orta Şili' de bulunan Rancagua adlı küçük bir kasabada doğdu. Altı kardeştiler. Baba Gatica, Lucha üç yaşındayken yaşama veda etti. Çocuklar ve anne Juana, büyük parasal sıkıntı içine düştüler. En büyükleri Arturo' nun güçlü bir bariton sesi vardı. Şili halk şarkıları söyleyerek oldukça ünlendi. Ailenin ekmek sorununu çözdü. Ama Arturo ailenin yldızının Lucho olduğunu biliyordu. Onu Santiago' ya götürdü ve Odeon plak stüdyosu yöneticileri ile tanıştırdı. Odeon' cular o zamana dek Şili halk şarkıları söyleyen delikanlıdan modernize edilmiş bolerolar okumasını istediler..

1950 yılının başlarında sinirli ve tedirgin bir halde stüdyoya giren genç Lucho söylediği romantik parçalarla oradakileri esir etti.. '' Boleronun tartışılmaz kralı'' bulunmuştu. Plak Şili ve diğer Latin Amerika radyolarında yayınlanır yayınlanmaz büyük beğeni topladı. Lucho Gatica bir gecede milyonlarca insanın '' Bolero Kralı'' olmuştu.

Lucho eşsizdi. Bolerolar, tangolar onun söyleyişiyle yeni bir anlam kazanmıştı. '' El Reloj'' , ''La Barca'' , '' Novia Mia'' ve diğer plakları Latin Amerika, İspanya ve Portekiz' de '' Altın Plak'' ödülleri kazandı. Daha sonra Uruguay ve Brezilya' da konserler verdi. 1954 de Londra' ya gitti. BBC Radio' da sesini duyurdu. ''Luchomania'' tüm ülkeleri sarıyordu. Plakları 22 milyon satmıştı. 1962 de Filipinler' de 160. 000 hayranına açık hava konseri verdi. Aynı yıl Newyork Carnegie Hall' de senfonik orkestra eşliğinde üstün bir başarı kazandı. 1970, 80, 90' lar ününün dünyanın her yerinde yükseldiği yıllar oldu. 1993 de ''40 yıl'' adlı tarihi albümünü yaptı. 1996 da Miami' de onun onuruna Julio İglesias, Celia Cruz, Juan Gabriel ve başka bir çok sanatçıların katılımıyla muzzam bir konser verildi.

Bugün yaşamını Santiago, Mexico ve Los Angeles' deki evlerinde sürdürüyor. Üçüncü eşi ile birlikte konserler ve televizyon katılımları için dünyayı dolaşıyor. İlerleyen yaşı beğenilirliğinde en küçük bir azalmaya neden olmuyor. Onun eşsiz sesi ve stili, şarkı söylerken ağzıyla birlikte kalbini de açışı her zaman insanları etkilemeye devam ediyor..

 
Toplam blog
: 16
: 526
Kayıt tarihi
: 06.04.07
 
 

Emekliyim. Bir özel kuruluşta yarım zamanlı çalışıyorum. İki oğlum var. Boş zamanlarımı dolu geçirme..