Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Nisan '12

 
Kategori
Psikoloji
 

Bahar Depresyonu ve belirtileri

Bahar Depresyonu ve belirtileri
 

alıntıdır


Bahar aylarında bir çoğumuzu “bahar depresyonu” esir alır. Gerek yakın çevremizde, gerekse kendimizde belirtilerine sıkça rastlarız.

Normal hayatımızdaki hareketliliğimizin yerini durgunluk, agresiflik, iştahsızlık gibi değişiklikler alır.

Bahar depresyonunun belirtilerinde;

Halsizlik, kolay yorulma, isteksizlik, dikkat kaybı, iştah ve uyku düzeninde değişiklikler en sık rastlanan belirtilerdir. Kış depresyonunda içe kapanma daha sıkken bahar depresyonunda huzursuzluk ve agresyon daha sık izlenir.

Hayatı yaşamaya değer bulmama, ölüm ve intihar fikirleri ortaya çıkabilir. Kişinin dikkatini toplayamaması ve unutkanlığı sebebiyle iş performansı düşer, isteksizliği ve yapacak gücü bulamaması nedeniyle sorumlulukları aksamaya başlar.

Kimi zaman depresyon çeşitli kas ağrıları, baş ağrıları, kabızlık, bulantı, cinsel isteksizlik gibi bedensel yakınmalara da yol açar. Belirtilerin süresi birkaç haftaya buluyorsa “bahardandır, geçer” demek yerine yılın diğer zamanlarında izlenen depresyonlar gibi tedaviye başvurmak gereklidir

Neden kaynaklanır?

Güneş ışığına maruz kalma ile vücuttaki melatonin hormonu üretimi değişir.

En Çok Kimler Risk Altında?
 
Bahar depresyonu, genetik olarak depresyona yatkınlığı olan kişilerde daha fazla görülüyor. Bir de geçmişte depresyon hikâyesi olan ya da mani öyküsü olanlarda daha sık ortaya çıkıyor. Örneğin dışa dönük ve iletişim becerileri iyi olan kişilerde mevsimsel depresyon daha az görülürken, içe dönük ve iletişim becerileri daha az olan, nörotisizme yatkın kişilerde bu hastalık daha sık ortaya çıkıyor. Bunun yanı sıra mükemmeliyetçi yapıya sahip kişiler esneklik gösteremedikleri için beklentüerinin altında performans gösterdikleri durumlarda daha sık depresif belirtiler yaşıyor ve mevsimsel değişimlere daha fazla hassasiyet gösteriyorlar

Hangi Sorunlar Tetikleyebilir?

Mevsimsel depresyon yaşayan kadınların bir kısmında hipotiroidi ve diğer tiroit bezi hastalıklarının daha fazla olduğu gösterildi. Demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlıkta da hasta depresyon belirtilerini yaşamaya başlıyor. B12 vitamini eksikliği durumunda da depresyon ve unutkanlık görülüyor. Bu nedenle özellikle sık depresyon yaşayan ve mevsimsel depresyon geçiren kişilerin B12 kan düzeylerinin takip edilmesi gerekiyor. Özellikle yeşil sebzelerde bulunabilen folik asidin eksikliğinde de depresyon ortaya çıkabiliyor. Yapılan tedavilerle bu sorunlar giderildiğinde depresyon da ortadan kalkıyor.

Bahar Depresyonu Nasıl Tedavi Ediliyor?

Gerekli görüldüğü takdirde antidepresan tedavisinin yanı sıra terapi yöntemine de başvuruluyor. Günümüzde ilaç ve psikoterapiden oluşan tedavilerde oldukça başarılı sonuçlar elde edilebiliyor. Ancak bahar depresyonu mutlaka uzman psikiyatristler tararından tedavi edilmeli. Çünkü bu depresyonu yaşayanlarda antidepresan tedaviler sonucunda manik tabloya kayış normalden daha yüksek oluyor. Dolayısıyla eş dost tavsiyesiyle gelişigüzel kullanılan antidepresanlar, 'mani' gibi hayatı altüst edecek ve ne yazık ki yıllarca tekrarlayacak bir hastalığın tetiğini çekmeye neden olabiliyor. 

Kaynak olarak internetten faydalanılmıştır.

 
Toplam blog
: 670
: 1923
Kayıt tarihi
: 19.12.10
 
 

İstanbul doğumlu. Kuantum Yaşam Koçu. EFT, NLP, ETKİLİ İLETİŞİM, BEDEN DİLİ gibi bir çok konuda e..