Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '11

 
Kategori
Siyaset
 

Bakan Yardımcılığı nasıl olacak?

Bakan Yardımcılığı nasıl olacak?
 

Şimdilerde tek düşüncem var… 

Nasıl ‘bakan yardımcısı’ olurum? 

Hemen fakülte diplomamı yırtıp atayım, ilkokul diplomamı bulup, çerçeveletip duvara asayım diyorum! Aynısını Mimar oğlum içinde yapayım! 

O bir bakanlığın, ‘bakan yardımcısı’, ben bir bakanlığın ‘bakan yardımcısı’ olduk mu, değmeyin keyfimize! 

Hemen yakınlarımızı, arkadaşlarımıza yanımıza alıp, ülkeyi dört elden kalkındırıp, en kısa sürede cebimizi, pardon ülkenin kasasını doldururuz. 

Bu bakan yardımcılığı da nereden çıktı mı diyorsunuz? 

Bakan yardımcılığı Hükümetin Meclis’ten aldığı yetkiye dayalı olarak çıkarttığı KHK’lar (Kanun Hükmünde Kararname) ile seçimden sonra oluşacak ilk kabine için öngördüğü yeni yapılanma modeliyle, ortaya çıktı. 

Böylece ‘bakan yardımcılığı’ statüsü ilk kez devlet yapımıza girecek. Ardından da önce yarı başkanlık, sonra tam başkanlık sistemi gelecek! 

Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın ifadesiyle, alanında uzman olmak şartıyla ilkokul mezunları dahi ‘bakan yardımcısı’ olarak atanabilecekmiş! 

‘Bakan yardımcılığı’ modeli, ilk olarak Rahmetli Turgut Özal’ın Başbakanlığı döneminde gündeme getirildi. Hatta Rahmetli Özal tarafından denendi de. Uygulama şöyleydi; her bakan için bir milletvekili ‘bakan yardımcısı’ olarak belirlendi. Ancak bir süre sonra bakanlıklarda kendilerine oda da tahsis edilen ‘bakan yardımcısı’ milletvekilleri, bürokratlarla sorun yaşamaya, özellikle kendi hemşehrileri ve yakınlarının iş takibi, işe yerleştirilmeleri gibi konulara odaklı çalışmaya başlayınca, sistem rafa kaldırıldı. 

‘Bakan yardımcılığı’ modeli 2003 yılından bu yana AKP’nin de gündeminde. Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’in Başbakanlık Müsteşarlığı döneminde mimarlığını üstlendiği Kamu Yönetimi Reformu Kanun tasarısında da ‘bakan yardımcılığı” sistemi yer almış, ancak bu tasarıda müsteşarların ‘bakan yardımcısı’ yapılması öngörülmüştü. 

Başbakan’ın açıkladığı sistem, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanarak Resmi Gazete’de yayımladı. İlgili KHK’ya göre, Milli Savunma Bakanlığı dâhil olmak üzere 20 icracı bakanlıkta 20 bakan yardımcılığı kadrosu oluşturulacak. Bakan yardımcıları, Bakan’a karşı sorumlu olacak. Hükümetlerle gelip, hükümetlerle görevleri sona erecek bakan yardımcıları, hükümetin görev süresi dolmadan da görevden alınabilecek. Bakan yardımcılarına en yüksek devlet memuruna mali haklar kapsamında yapılan ödemelerin yüzde 150’si oranında aynı usul ve esaslar çerçevesinde aylık ücret ödenecek.

Bakan yardımcılarına milletvekili maaşına yakın ücret ödenecek. Halen Başbakanlık Müsteşarı’nın çıplak maaşı 6 bin 500 TL. KHK’daki hükme göre, bakan yardımcılarının aylık ücreti en az 9 bin 750 TL olacak. Yani aylık maaşı 10 bin 900 TL olan milletvekillerine yakın ücret alacaklar. Halen 5 bin TL maaş alan bakanlık müsteşarları ile 4 bin 500 TL maaşı olan genel müdürleri de ücret çizelgesinde sollayacaklar.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan göre; yeni kabine ve ‘bakan yardımcılığı’ sisteminin sağlayacağı avantajları şöyle sıralanıyor: Yeni kabine ile çok daha seri, pratik, verimli neticeler alınacakmış. Yeni yapılanmada bakan ve müsteşar arasındaki ‘bakan yardımcılığı’ istisnai bir memurluk gibi olacakmış. Üniversite mezunu olma şartı aranmayacakmış. İlkokul mezunu, ama kendisini ispatlamış bir kişi bakan yardımcısı olabilecekmiş. Bakanın müsteşarı idari görevleri yürütürken, siyasi, halkla ilişkiler gibi işlerde de bakan yardımcısı, bakanın verdiği yetkiler çerçevesinde görev yapacakmış. Böylece bakan çok daha rahat ulusal ve uluslararası çalışmalarına odaklanacakmış. 

Ne diyelim, ‘minareyi çalan kılıfını hazırlar!’ 

Niye ‘bakan yardımcısı’ olmayı istediğimi anladınız mı? 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..